Byrådet i Minneapolis vil avvikle politiet

0
Foto: millennianworld.com

– Vi gikk inn for å avvikle politiet slik vi kjenner det i byen Minneapolis og å gjenoppbygge det, bekreftet rådets president Lisa Bender til CNN søndag, og understreket at det nye politiet skal være bygget opp etter en modell som «faktisk sørger for å holde samfunnet vårt trygt». Dette skriver Aftenposten.

I en artikkel i Star Tribune i Minnesota er vedtaket omtalt mer detaljert. De ni medlemmene av byrådet som står bak vedtaket sier at «vi innrømmer at vi ikke har alle svarene på hvordan en politifri framtid vil se ut, men lokalsamfunnet vårt har det.»

«Politifri framtid», det høres dystopisk ut. Siden alle vil kreve sikkerhet, ikke minst overklassen, virker det som et forslag om å privatisere alt som har med politifunksjoner å gjøre og overlate det til private sikkerhetsselskaper på den ene sida og kriminelle gjenger i den andre enden av spekteret.

Etter drapet på George Floyd har kravet om «Defund the police», altså fjern bevilgningene til politiet, fått økende oppslutning i USA. Brian Fallon, som var pressesekretær for Hillary Clinton under valgkampen i 2016 har også lansert dette kravet. Tilhengerne av dette kravet sier at de vil overføre penger fra politibudsjettene til sosiale budsjetter, men ingen av dem foreslår å ta penger fra Pentagon for å bruke dem til sosiale tiltak. Og det er tross alt Pentagon som spiser mest av de føderale midlene hvert år.

I et USA der bunnen har falt ut av økonomien, de offentlige budsjettene er blodtappet og protestene mot politivold er omfattende er det faktisk mulig å framføre et slikt krav. Men få har sagt noe om hva som vil komme i stedet. Siden nedleggeing av politiet eller en vesentlig svekking av politiets budsjetter ikke vil oppheve kriminaliteten, vil det opplagt komme noe annet i stedet, og det mest opplagte er privatisering.

I Storbritannia er privatisering av politiet allerede godt i gang, og det er sikkerhetsselskapet G4S, som har gått i spissen. I USA er det delskapet som er fortsettelsen av Blackwater, og som nå heter Academi eller Constellis Group, som ligger nærmest til å ta over.

Milliardærenes fire skrekkscenarier

Og da er vi langt på vei til ett av de scenariene som milliardærklubben World Economic Forum beskriver i The Global Risks Report 2016, nemlig scenariet Befestede byer, og som Erik Plahte beskrev her på steigan.no slik:

Jeg leser beskrivelsen som et nyliberalt helvete omtrent som i Margaret Atwoods bok Oryx og Crake (Aschehoug, 2004), med ekstrem ulikhet, alle felles goder og offentlige tjenester privatisert og tilgjengelig bare for dem som har penger og som bor i festningsaktige byer for å holde de undertrykte og mer eller mindre rettsløse hordene ute. I resten av verden finnes alle de fattige og arbeidsløse, flyktninger, væpnede bander, mafia og kriminelle, borgerkriger og humanitære kriser som militariserte sikkerhetsstyrker ikke klarer å kontrollere. Verden vil minne om middelalderen, skriver WEF, men i mine øyne er denne framtida mye verre.

Å kalle dette middelalder er å rakke ned på middelalderen. USA har med sine kriger, statskupp og intervensjoner allerede skapt slike forhold i en rekke land, såkalte «failed states». Dette er Afghanistan, Somalia, Irak, Jemen, Libya, Syria… Og flere land kommer etter i rask rekkefølge. Dette kan være en beskrivelse av flere land i Europa lenge før 2030. Og det er en beskrivelse av USA post-korona. USA utvikler seg til å bli en failed state, og det går i et svært høyt tempo.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.