Nær 40 millioner i USA har mistet jobben i denne krisa

0
USA: Arbeidsløse i kø for å registrere seg. Foto: Shutterstock.

De offisielle tallene på nye arbeidsløse i USA er ille nok. De sier at 26,5 millioner folk har mistet jobben siden midten av mars 2020. Men undersøkelser viser at det reelle tallet er nærmere 40 millioner. Dette skriver Reuters på grunnlag av en utvalgsundersøkelse som er gjort av Economic Policy Institute.

Ben Zipperer, som er en ledende representant for instituttet sier at deres undersøkelser viser at mellom 8,9 millioner og 13,9 millioner folk har ramlet ut av systemet. Zipperer sier at systemet for mange er så komplisert at det nærmest må sies å være satt opp for å feile. EPI brukte Google Surveys og undersøkte 24.607 voksne internettbrukere mellom 13. og 24. april. Undersøkelsen har en usikkerhetsmargin på 1%.

EPI fant ut at for hver av 10 som lyktes å melde seg ledige var det tre av fire som prøvde å melde seg ledige og ikke klarte å gjøre det fordi systemet var for komplisert. Ytterligere to prøvde ikke en gang fordi det var for vanskelig.

Mer enn 25 % arbeidsløse i seks stater

I en annen undersøkelse fra EPI viser det seg at i seks av USAs 50 stater er det over 25% som har meldt seg ledige i disse ukene. Det fordeler seg slik: Hawaii (29.9%), Kentucky (28.5%), Georgia (26.6%), Rhode Island (26.3%), Michigan (25.6%), og Nevada (25.2%).

Sammenbrudd i bilsalget

En annen indikator på den økonomiske tilstanden i USA er at bilsalget har kollapset i april 2020. Salget er mer enn halvert fra april 2019. Noe slikt har USA aldri opplevd før:

Det bør ikke herske noen tvil: Krisa i økonomien våren 2020 er den alvorligste i kapitalismens historie. Ikke bare er den brattere og voldsommere enn sjøl krisa på 1930-tallet, men siden verdens befolkning er så veldig mye større enn den gangen, rammer krisa mange flere. (I 1927 var det 2 milliarder mennesker på jorda, nå er vi 7,7 milliarder, og den gangen var store deler av verden utenfor det kapitalistiske markedet, mens nå er vi alle der.) Milliarder av mennesker er rammet eller vil bli rammet. Vi kan godt snakke om et historisk vendepunkt eller et sammenbrudd av historiske dimensjoner.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelItalias demografi
Neste artikkelMichael Moore: Planet of the Humans