Iranske oljetankere gjennomførte vellykket reise til Venezuela

0
Tankskipet "Forest". Faksimile fra iranske PressTV

Fem iranske oljetankere har gjennomført ei sjøreise fra oljehavna Bandar Abbas i Iran til El Palito i Venezuela. Den første av dem, «Fortune» kom fram 23. mai 2020, den andre, «Forest», ankret opp 25. mai, mens «Petunia», «Faxon» og «Clavel» er ventet å ankomme med det aller første. Det er første gang iranske oljetankere gjennomfører en slik frakt til Venezuela. Det var fryktet at USA ville legge vanskeligheter i veien for frakten, men det skjedde ikke.

Kapteinen på «Fortune» forteller at reisa gjennom Suezkanalen, Middelhavet, Gibraltarstredet og over Atlanterhavet gikk uten problemer av noen art.

Dette er en begivenhet fordi de iranske tankskipene bryter den blokaden USA har lagt rundt Venezuela. Man kan spørre seg hva det oljeproduserende landet Venezuela, som har verdens største oljeforekomster, skal med import av iransk olje. Problemet for Venezuela er at deres olje er svært tung og må blandes med lettere olje for å kunne bli rafinert. Den iranske oljen er vesentlig lettere enn den venezuelanske og passer derfor utmerket til formålet.

En tjenestemann for Trump-administrasjonen hadde advart om at USA vurderte «tiltak» mot den iranske oljetransporten. I Iran og Venezuela ble dette oppfattet som en militær trussel og Iran advarte om at de i så fall ville komme til å svare med samme mynt.

På Twitter var det emneknaggen #GraciasIran som ble mest populær da båtene ankom.

Oljeflotiljen til Venezuela er et eksempel på at to land som begge er utsatt for USAs blokade, sanksjoner og trusler har lykkes i å samarbeide og ikke bøyd seg for USAs truende politikk.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelNorge ville neppe blitt stengt på samme måte i dag, innrømmer helsetopper
Neste artikkelFirst House får enda en statsråd