Hvorfor trener USA med atombombefly over Norge og Sverige?

0
Norske F-35 og amerikanske B-1- bombefly øver sammen i norsk luftrom. Bildet er tatt 20. mai 2020. Foto: Julie Haugen / Forsvaret Foto: Forsvaret

Den norske 332 skvadron har trent med USAs strategiske bombefly B-1 Lancer i norsk luftrom. ABC Nyheter skriver:

– Vi har gjennomført komplekse luftoperasjoner med avanserte systemer både på bakken og i lufta. Øvelsen gir god erfaring i både planlegging og gjennomføring av store operasjoner, sier oberstløytnant Ståle Nymoen, sjef for 332 skvadron.

Øvelsen er en av de største i sitt slag, ifølge Forsvarets hjemmesider.

Taktiske og strategiske bombefly spiller fortsatt en sentral rolle i væpnede konflikter, men etter hvert har de strategiske bombeflyenes rolle blitt overtatt av langdistansemissiler og krysser missiler.

B-1 Lancer er et strategisk bombefly med lang rekkevidde. Flyet er konstruert spesielt for angrep mot fiendtlige styrker på bakken. Sammen med B-52 Stratofortress og B-2 Spirit danner flyene kjernen til USAs flåte av langtrekkende bombefly.

Oberstløytnant Ståle Nymoen kaller dette et bidrag til forsvaret av Norge. Men B-1 Lancer er et strategisk bombefly som er designet for kjernefysisk krig. Hva har det over Norge å gjøre? Hvorfor driver luftforsvaret trening med USAs strategiske atombombefly i norsk luftrom? Hvordan vil regjeringa begrunne det? Og hva sier opposisjonen – i den grad den finnes?

USA-bombefly også over Sverige

Avisa Dagens Nyheter meldte 20. mai 2020 at USAs strategiske bombefly også trente over Sverige, og det var første gang i svensk historie.

Det gir ingen mening å si at strategiske atombombefly trener over Norge og Sverige for å forsvare oss. Dette er et kjernefysisk angrepsvåpen. Det de trener på er kjernefysisk angrep på Russland med Skandinavia som utgangspunkt. Stort tydeligere går det ikke an å demonstrere at USA nå gjør Norge og Sverige til atombombemål i tilfelle en krig mot Russland.

Mener virkelig norske politikere at dette er i det norske folkets interesser? Når fikk de mandat til å gjøre Norge til en framskutt del av USAs kjernefysiske angrepsformasjon mot Russland?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.