Forsvarsministeren vil ikke granske mulig norskstøttet narko-milits

0
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på pressekonferanse ifb med ny Lov om Etteretningstjenesten

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen vil ikke ha noen granskning av om norskstøttet milits i Syria har drevet med narkosmugling, skriver ABC Nyheter. Nettavisa fortsetter:

For to uker siden ble det kjent at norsk-støttede militsgrupper i Syria kan ha drevet med narkotikasmugling, samt at de skal ha skiftet side i konflikten til fordel for Assad-regimet.

Opplysningene som ABC Nyheter publiserte fikk Rødts stortingsrepresentant til å reagere. Bjørnar Moxnes spurte forsvarsministeren om regjeringen kunne garantere at norske skattepenger og forsvarsressurser ikke var brukt til å trene milits som var involvert i narkotikasmugling.

– Om fellesskapets penger har gått til en milits som var involvert i organisert narkokriminalitet, har offentligheten krav på å få vite det, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Denne uka kom svaret fra Frank Bakke-Jensen (H). Forsvarsministeren ville ikke direkte bekrefte at Norge hadde gitt støtte til den aktuelle opprørsgruppa, Maghawir al-Thawra (MaT).

ABC Nyheter viste i april til forsvarsnettstedet TheDefensePost og skrev også at:

Også Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at kommandøren, som også er antatt å være narkotikasmugler, har skiftet side.

Rødts leder Bjørnar Moxnes var ikke fornøyd med svaret fra Forsvaret. Han krever svar fra Erna Solberg:

«Har norske skattepenger og forsvarsressurser blitt brukt til å trene og støtte en milits i Syria som var involvert i narkosmugling?«

Dette vil ikke Frank Bakke-Jensen svare på, men det opplaget svaret på spørsmålet fra Moxnes er JA.

Rødt er lite imponert over forsvarsministerens opptreden i denne saka.

– Forsvarsministeren har i tre runder ikke gitt ett eneste gyldig argument for å ikke undersøke denne svært alvorlige innrømmelsen. Denne saken lukter vondt, og forsvarsministerens bortforklaring bidrar bare til å styrke mistilliten, sier han til ABC Nyheter.

Ledere for MaT selv har uttalt offentlig at de ble trent og støttet av Norge. Pentagon har bekreftet at de har trent MaT i al-Tanf, altså akkurat der den norske kontingenten oppholdt seg. Solbergregimet viser igjen at de ikke er villige til å gi verken folket eller Stortinget innsyn i hva norske skattepenger og norske mannskaper er blitt brukt til i Syria. Moxnes har rett; dette stinker!


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelEU går inn i ei djup og alvorlig krise
Neste artikkelEquinor har sølt bort over 200 milliarder kroner. Blir noen stilt til ansvar?