Equinor har sølt bort over 200 milliarder kroner. Blir noen stilt til ansvar?

5
Helge Lund. Av Fotogjengen ved Studentersamfundet i Trondhjem – Eget verk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7998334

Equinor har tapt 200 milliarder kroner på satsingen i USA. Interne dokumenter fra selskapet, som Dagens Næringsliv (DN) har fått tilgang på, viser at de regnskapsmessige tapene er i overkant av 200 milliarder kroner. Ansatte forteller samtidig til avisen om sløsing og svak internkontroll. Selskapet har ikke bare sølt bort 200 milliarder, det har også mistet tilliten, skriver Dagbladet på lederplass. Det er vanskelig å være uenig i det.

DN har fått tilgang til kritiske rapporter fra 2014 hvor internrevisorer i Equinor viste til sløsing og rot i USA-driften. Blant annet var 170 millioner dollar i regninger ikke krevd inn fra daværende Statoils partnere, og regninger for hundretusenvis av dollar var betalt to ganger.

DN kan fortelle om ukjente bankkontoer, kredittkort på avveie, milliardsøksmål, verdens nest dyreste kalkun og en løssluppen forretningskultur som vakte oppsikt selv blant oljecowboyer i Texas.

Man har altså kjent til dette tapet fra 2014, men det er først nå det blir en offentlig sak i Norge, og det i et selskap der staten har absolutt flertall, nemlig 67 prosent.

Informasjonsdirektør i Equinor, Bård Glad Pedersen, bekrefter overfor NRK at selskapet har visst om dette i sju år.

Det var Helge Lund som var arkitekten bak det daværende Statoils utenlandssatsing. I Statoils styre satt den gangen blant annet Bjørn Tore Godal og Marit Arnstad. Som styremedlemmer har de etter aksjeloven et personlig ansvar. Visste de noe om hva selskapet holdt på med?

Men Helge Lund ble i hvert fall søkkrik på sine eventyr. Dagens Næringsliv skrev i 2015 om Lunds sluttpakke.

Helge Lund sluttet i Statoil høsten 2014. 9. februar 2015 begynte han i BG Group. Han rakk knapt nok å bli varm i trøya der for selskapet ble solgt og Lund mistet jobben. Selskapet ble kjøpt av Shell. Dette tjente Lund grovt på:

– Én årslønn pluss 30%: 23 millioner.
– Aksjer: 3 millioner.
– Bonusaksjer: 180 millioner.
– Bonus lik seks ganger årslønn: 108 millioner.
– Lønn, pensjonskompensasjon og flyttepenger: 65 millioner.

Helge Lund var hovedansvarlig for denne skandalen, men det kostet ham ingenting. Han ble tvert om søkkrik. Men han var ikke aleine. Lunds utenlandseventyr skjedde under Jens Stoltenbergs «rødgrønne» regjering, og det var deres næringsminister som var generalforsamling i selskapet. Det er veldig vanskelig å akseptere at de ikke skal ha ført noen kontroll med selskapet og at det skulle ha vært mulig å tape 200 milliarder kroner uten at selskapets styre har vært kjent med det.

Men kjenner vi den norske politiske eliten og det politiske miljøet rett, vil ingen bli stilt til ansvar.

Les: Helge Lund fikk 350 norske årslønner for ett år


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for finnm finnm says:

  Riksrevisjonen må på banen. Her bør det bli offentlige høringer. Ikke utenkelig at det kan ende opp i rettsaker. Uansett har har Lund og styret forvaltet det norske folks verdier på en katastrofalt dårlig måte. Amatører som skulle slå seg opp i USA og ble lurt trill rundt. Det var mange amerikanere som lo helle veien til banken etter å ha vært i møte med Statoils representanter.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det må jo gå galt når bortskjemte blåruss sendes ut i verden med lommene fulle av penger. Og i tillegg får premie når det skjærer seg

 3. Avatar for Slangen Slangen says:

  Stoltenberg-regjeringa sitt ansvar er sjølvsagt.
  Statoil-styret var sovande og uansvarleg.
  Vi var mange som var skeptiske til Røkke-mannen Helge Lund som framstod lite tillitsvekkande.

  Spørsmålet er om reknskapen vart styrt av noverande Equinor-sjef Sætre? Han fører ein ny politisk styrt spekulativ ‘grøn’ forretningsstrategi med tilsvarande dårleg funderte marknadstudier.

  Det er grunn til å vente nye tap. Kanskje er det sittande styret like overtruiske? Sjefen har den høgste lønsutbetalinga i statssystemet på ca 1 million kroner i månaden.

 4. Det er hele poenget med det - å søle det bort. Det er faktsik det eneste det kan brukes på.

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Flere har forklart for meg at føre man selger ut en statlig bedrift så kjør man bedriften i bunn. Dvs man gjør dårlige affærer så bedriften kommer i dårlig lys og som man å har gjort med Statoil så skifter man navn på bedriften gjerne. Og etterpå så selger man hele bedriftet for null penger med ironi. Standard prosedyre som noen i politisk miljø forklarte for meg. Det er mange som kan den prosedyren men nå skjer det uten at noen sier stop.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere