EU går inn i ei djup og alvorlig krise

0
Shutterstock

EU er på vei inn i sin verste krise noensinne, sier EU-kommisjonen, og de tallene den legger fram i sin prognose for 2020 viser at man må tilbake til 1930-tallet for å finne maken. EUs økonomikommisær Paolo Gentiloni sier at «økonomien i EU falt med en tredel praktisk talt over natta».

For hele året 2020 og for unionen som helhet ser kommisjonen for seg en samlet nedgang i BNP på 7.5 prosent. Nedgangen vil fordele seg ujamnt, og Hellas, som jo fikk sin økonomi bortimot rasert under finanskrisa ser ut til å få en nedgang på 9,7 prosent. Både Italia og Spania varsler nedgang på 9 prosent, skriver Forbes.

Selv EUs dominerende stormakt, Tyskland, står overfor et år som antakelig vil gi 6,5 prosent nedgang i BNP.

Her er tallenes tale fra EU-kommisjonen presentert av Forbes:

Raseringa av økonomien i Italia vil være dramatisk. Avisa La Repubblica skrev 8. mai 2020 at over 60.000 barer og restauranter står i fare for å bli lagt ned. Dette er i veldig stor grad små familiedrevne foretak som utgjør en viktig del av den sosiale veven i sine lokalsamfunn. Det er på baren man treffes og småprater om alt fra politikk til fotball og familebegivenheter og der er på de små restaurantene at det italienske kjøkkenet bæres oppe. Når samfunnet åpnes igjen sier eierne av de små familiebedriftene at de ikke vil ha penger til å betale momsen, og da er det bare å legge ned.

Det er grunn til å reise spørsmål ved om EU som politisk og økonomisk union vil være i stand til å reise seg igjen fra denne krisa. Landene i periferien har fått demonstrert at det er Tyskland som har makta og at de sjøl ikke har noe å stille opp med for å få sin nasjonale økonomi på fote. Og fra EU har de ikke noe godt i vente.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDemonstrasjoner mot koronareglene i mange tyske byer
Neste artikkelForsvarsministeren vil ikke granske mulig norskstøttet narko-milits
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).