EU går inn i ei djup og alvorlig krise

1
Shutterstock

EU er på vei inn i sin verste krise noensinne, sier EU-kommisjonen, og de tallene den legger fram i sin prognose for 2020 viser at man må tilbake til 1930-tallet for å finne maken. EUs økonomikommisær Paolo Gentiloni sier at «økonomien i EU falt med en tredel praktisk talt over natta».

For hele året 2020 og for unionen som helhet ser kommisjonen for seg en samlet nedgang i BNP på 7.5 prosent. Nedgangen vil fordele seg ujamnt, og Hellas, som jo fikk sin økonomi bortimot rasert under finanskrisa ser ut til å få en nedgang på 9,7 prosent. Både Italia og Spania varsler nedgang på 9 prosent, skriver Forbes.

Selv EUs dominerende stormakt, Tyskland, står overfor et år som antakelig vil gi 6,5 prosent nedgang i BNP.

Her er tallenes tale fra EU-kommisjonen presentert av Forbes:

Raseringa av økonomien i Italia vil være dramatisk. Avisa La Repubblica skrev 8. mai 2020 at over 60.000 barer og restauranter står i fare for å bli lagt ned. Dette er i veldig stor grad små familiedrevne foretak som utgjør en viktig del av den sosiale veven i sine lokalsamfunn. Det er på baren man treffes og småprater om alt fra politikk til fotball og familebegivenheter og der er på de små restaurantene at det italienske kjøkkenet bæres oppe. Når samfunnet åpnes igjen sier eierne av de små familiebedriftene at de ikke vil ha penger til å betale momsen, og da er det bare å legge ned.

Det er grunn til å reise spørsmål ved om EU som politisk og økonomisk union vil være i stand til å reise seg igjen fra denne krisa. Landene i periferien har fått demonstrert at det er Tyskland som har makta og at de sjøl ikke har noe å stille opp med for å få sin nasjonale økonomi på fote. Og fra EU har de ikke noe godt i vente.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Som Jaglands kompiser fra EU sa da de fikk Nobels Fredspris: “Norge er mer et EU land enn de fleste EU-stater.” EØS-avtalen fra 1995 og samarbeidsavtale med European Defence Agency i mars 2006. Og alt det andre.Lista er som et dansk smørbrødsliste.
  Nå er det slik at de fleste partier på den europeiske “venstresida” har lagt seg på den linja at de skal inn i EU for å demokratisere og grønne kapitalismen. Avisa Klassekampen hvor Rødt har store aksjer leverer artikler på løpende bånd som er lik avskrifter av Ursula von Leyens retorikk om den grønne skiftet.
  I Norge vokser det fram et miljø som applauderer USAs krigspropaganda mot KIna og som er tilhengere av shooting WARs. Faktisk krigspådrivere.
  Rødt har jo et Internasjonalt Utvalg som ikke deltar i aktuell politikk. Utviklingen skriker på politiske standpunkt og klargjøringer og her kommer det ikke et pip om de brennende sakene.
  Det er pr i dag helt umulig å vite hvordan Rødt ser på de aktuelle konfliktene. Her på Steigan vrimler det av gode artikler om verdenspolitikk, men veldig få analyser av hva som skjer på den norske “venstresida”. Taushet har da aldri vært noen politisk linje.
  Fortsetter det slik ut 2020 vil Rødt skyte seg selv i foten.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere