Er Norges Bank arrogante, eller bare virkelighetsfjerne?

0
Nicolai Tangen blir intervjuet av NRKs Fredrik Solvang. Skjermdump.

Under tittelen Nedsmeltingen i Norges Bank skriver Dagbladets kommentator Geir Ramnefjell en svært kritisk kommentar til den moralske og politiske statusen til nasjonalbanken etter ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet.

Banksjef Øystein Olsen åpnet pressekonferanse med å si:

– Dette er en flott dag. Dette er en stor dag.

Men Ramnefjell kvitterer:

Eller var det egentlig det? Sentralbanksjef Øystein Olsen stotret fram proklamasjonen av denne vidunderlige dagen som et ikke-svar på nok et kritisk spørsmål om ansettelsen av ny oljefondssjef. De kom tett som hagl på pressekonferansen i dag.

På denne flotte dagen hadde også den nye oljefondssjefen, Nicolai Tangen, nettopp vist seg fra en ny side. Inntil i dag hadde han svart forbilledlig rolig og avbalansert i intervjusituasjoner, nå gikk han inn i regelrette krangler med journalistene i salen.

Dette var ikke en flott dag. Dette var en nedsmelting. Det vanskeligste å vurdere nå er om Norges Bank er arrogante, eller bare virkelighetsfjerne.

Ansettelsen av Nicolai Tangen har vært en katastrofe for Norges Bank.

Det er vanskelig å være uenig i den konklusjonen.

Skribenter og kommentatorer som Halvor Fjermeros og Øyvind Andresen har i årevis jobbet med å vise hulheten og korrupsjonen rundt Nicolai Tangen og AKO-kapital, men det var først da VG avslørte den nå så berømte smøreturen til USA at riksmediene tok i saka.

Les: Har Nicolai Tangen bestukket seg til jobben som direktør for Oljefondet?

Representantskapet i Norges Bank har slaktet hele prosessen rundt ansettelsen av Tangen:

Tangen-saka: Knusende og historisk fra representantskapet i Norges Bank

I sin tørre, saklige prosa er brevet fra representantskapet fullstendig knusende:

«Tiltredelse for ny daglig leder for NBIM bør skje slik at Norges Bank, herunder Statens pensjonsfond utland (SPU), opprettholder høy tillit i befolkningen og blant internasjonale markedsaktører. Det er viktig at Norges Bank ikke innretter seg slik at denne tilliten svekkes. Daglig leder for NBIM har en sentral stilling i det norske samfunnet, i Norges Bank og i kapitalmarkedene. Tvil om ansettelsesforholdet, potensielle interessekonflikter og usikkerhet om skatteetiske holdninger, vil kunne innebære vedvarende utfordringer dersom disse problemstillingene ikke løses raskt og tydelig. Representantskapet mener det er uheldig at ikke alle interessekonflikter mellom Tangens økonomi og rollen som daglig leder for NBIM er avklart før ansettelsen.» (Våre uthevinger, red.)

«Usikkerhet om skatteetiske holdninger,» smak på den. Bare det at representantskapet i Norges Bank har tvil om den nyansatte Oljefondssjefens skatteetiske holdninger tilsier at Øystein Olsen allerede har «innrettet seg slik» at den nødvendige «tilliten svekkes».

Men ansettelsen trumfes gjennom. Alt annet ville ha vært katastrofalt, ikkeminst for banksjef Øystein Olsen personlig. Men det er en skadeskutt nasjonalbank og oljefond vi ser når tåka letner.

Og apropos tåke: Det er fortsatt like uklart hvem som er de finansielle partnerne til den nye oljefondssjefen og AKO-kapital. Vi tillater oss å insinuere at han har samrøre med «de vanlige mistenkte» og at han kan komme til å bli en trojansk hest for dem.

Les: Er Nicolai Tangen en trojansk hest?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEU: – Vi kan bli tvunget til å velge side mellom USA og Kina
Neste artikkelNorges Banks drivstoff til Tangens pengemaskin
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).