USA: Virustiltakene fører til kjøttmangel

0
Tomme kjøtthyller i supermarkeder i USA. Foto: Shutterstock

I USA har stengningene som følge av virustiltakene allerede ført til kjøttmangel, men ifølge økonomer magasinet Politico har snakket med, kan mangelen bli mye mer omfattende.

Politico skriver:

Amerikanere kan begynne å oppleve mangel på svinekjøtt, kylling og storfekjøtt i dagligvareshyllene så snart som i mai som store pakkeanlegg som ble feid overende av koronaviruset forblir stengt og landets massive lagre med frossent kjøtt begynner å avta.

Eventuelle tomme hyller til dags dato har vært et resultat av ujevnheter i forsyningskjeden, og butikkene har ikke klart å fylle på like raskt som kundene kjøper. Men bacon, svinekoteletter og skinke kan være de første som faktisk vil mangle: Mengden frossent svinekjøtt som lagres over hele landet – mer enn 621 millioner pund – falt 4 prosent fra mars til april, rapporterte USDA denne uka. Slakteprosentene er nede med 25 prosent, og 400 000 står på vent i slakteriene.

Og med kjøttanlegg av alle slag som driver på 60 prosent av kapasiteten, truer knappheten også for storfekjøtt og fjørfe. Dette kan også føre til høyere priser og et økonomisk press for bønder, som tjener mindre per dyr som slaktes.

Politico viser hvordan landbruket er rammet i Florida med denne grafen:

Mangelen dreier seg ikke bare om kjøtt. USDA melder om betydelig mangel på alle ferskvarer og frukt og grønnsaker.

FNs matvareprogram advarte i mars 2020 om at koronatiltakene kan føre til global matvaremangel fordi regjeringer i matvareeksporerende land vil begrense eksporten for å sikre sin egen befolkning.

Les: Fare for en sultpandemi av bibelske proporsjoner

Her hjemme har regjeringa Solberg aktivt motarbeidet bedring av beredskapen. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kaller regjeringas holdning naiv og historieløs. Avisa Vårt Land har vist at de siste fem årene har regjeringspartiene og Frp stemt ned 18 ulike stortingsforslag om bedre beredskap på et bredt antall felt.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFare for en sultpandemi av bibelske proporsjoner
Neste artikkel– Naturkapital: Det vi ikke setter verdi på, ødelegger vi