Kriminelle bander styrer trafikken med flyktninger fra Tyrkia

0
Flyktninger fra Syria i en leir i Tyrkia. Shutterstock

Svindel, utpresning og narkotika inngår i den svarte økonomien til de kriminelle bandene i Tyrkia som profiterer på trafikken med flyktninger til Europa. Det er nettavisa Middle East Eye som har infiltrert disse kriminelle miljøene og fått fram fakta om deres metoder.

Al-Sultan heter lederen for en av de største menneskesmuglerbandene. Han og hans kriminelle nettverk tjener store penger på denne virksomheten. En av deres største virksomheter er å produsere falske pass og ID-papirer. Et falsk pass og transport til Europa med fly koster mellom 8.000 og 15.000 euro.

Et annet alternativ er å bli smuglet med båt til Hellas. Det koster mellom 2.000 og 6.000 euro.

Hvert smuglernettverk består av mellom 20 og 30 såkalte riber, et kurdisk ord som betyr «leder». En riber fører flyktningene fra et land til et annet – for penger naturligvis. En riber som jobber fo Al-Sultan tjener 100 euro om dagen. En av dem fortalte MEE at han kommer fra Idlib og at han ikke fant noe annet arbeid i Tyrkia enn å jobbe som riber. Nå skal han spare opp penger på dette og siden «overlate dette skitne arbeidet til andre», som han sa.

MEE har snakket med flyktninger som forteller at de er blitt truet av menneskesmuglerne. Kildene sier også at smuglerne mesteparten av tida er påvirket av narkotika, som metamfetamin og det amfetaminbaserte Captagon.

Al-Nusra finansieres med menneskesmugling

Terrorismen i Syria blir finansiert blant annet gjennom menneskesmugling. Dette er blitt kjent gjennom en etterforskning i Italia som er gjennomført av Guardie di Finanza på Sardinia og i Lombardia. Dette skriver den italienske avisa La Repubblica. Deres undersøkelser har sporet opp overføringer av to millioner euro til Syria, Tyrkia og Libanon. Pengene fra Italia er blitt brukt til å kjøpe inn kalashsnikovs. Ifølge etterforskerne er det al-Qaidas filial i Syria, al-Nusra, som står bak denne virksomheten.

Ifølge Interpol er den menneskesmugling en kriminell industri som genererer over 28 milliarder dollar i året.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelSkattelettelsene i USA går til millionærene og milliardærene
Neste artikkelHoltås, Steigan og imperialismen i dag
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).