EU-topp: Det indre markedet risikerer sammenbrudd

0
Illustrasjon: Shutterstock

Hvis ikke EU umiddelbart sørger for finansielle overføringer i størrelsesorden 1.500 milliarder euro (mer en ett og et halvt Oljefond) risikerer det indre markedet å bryte i to, sier EU-kommisjonær for økonomi Paolo Gentiloni til det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Gentiloni uttalte seg i forkant av EUs toppmøte som skal dreie seg om den krisa som er utløst av virusepidemien. Han sa at dette er den verste krisa siden annen vedenskrig og at den truer hele EUs eksistens som økonomisk og politisk enhet. «EU står overfor ei eksistensiell krise,» sa EUs egen økonomisjef.

IMFs prognoser går ut på at EU kan oppleve et fall på 7,5 prosent i BNP inneværende år, mens BNP under finanskrisa falt med 4,4 prosent.

I Italia er stemninga mot EU svært negativ. I en meningsmåling som ble tatt opp 21. mars 2020 sa et flertall på 64,9% at de var svært skuffet over EUs opptreden overfor Italia. Et flertall på 51,4% ønsker å gå ut av euroen, eller EU eller begge deler. 43,5% ønsker å bli værende i euroen og unionen. Dette er svært negative tall for EU i et tradisjonelt så EU-vennlig land som Italia.

Den nye Hansaen.

Det snakkes nå i mektige sirkler i Europa om at EU vil brytes opp i en «ny hanseatisk liga» i nord og et Club Med av medlemsland langs Middelhavet i sør. I 2018 ble det faktisk dannet noe som kaller seg New Hanseatic League innad i EU av finansministrene i Denmark, Estland, Finland, Irland, Latvia, Lithuania, Nederland og Sverige. Denne nye Hansaen har front mot EUs sørlige medlemsland, som Hellas, Italia og Spania. Her mangler naturligvis Tyskland og kanskje Østerrike.

På den andre sida har ni medlemsland som omtales som Club Med skrevet en felleserklæring som retter seg mot innstrammingsalliansen i nord.

I intervjuet med Der Spiegel sa Gentiloni at «vi kan ikke vente til sommeren, vi må handle nå». Det er ingen grunn til å tro at han smelter noen hjerter i den nye Hansaen med dette.

Avisa Il Messaggero skriver at 50.000 småbedrifter med tilsammen 300.000 arbeidsplasser risikerer konkurs på grunn av at landet er stengt.

I den grad man kan treffe folk på gata i Italia under dette meget strenge portforbudet, er det vanligste å høre at «EU er ferdig» eller «Europa finnes ikke mer». Angelo, Andrea og jeg hadde en liten diskusjon om hvem som skal være med i Club Med. Andrea foreslo blant annet Hellas, Italia, Portugal, Spania og Frankrike. – Ikke Frankrike, sa Angelo kategorisk. Macrons opptreden overfor Italia har ikke vakt mye kjærlighet sør for Alpene.

Et av Italias mange problemer er at den politiske kasten, la casta politica, er så korrupt og har vært flasket opp på illusjonene om EUs velsignelser. Det finnes ikke en politisk klasse som kan føre an i en gjenreising av Italia, som min venn mureren sa her om dagen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.