Etterspørselen etter olje stuper. Ingen steder å gjøre av oljeoverskuddet.

0
Oversikt over tankskip som ligger ankret opp i Persiabukta. Marine Traffic

Den globale økonomiske krisa har ført til et sammenbrudd i etterspørselen etter olje. Fallet er på hele 20 millioner fat om dagen, eller 20 prosent av totalen, melder World Oil. Dette er et fall uten sidestykke og gjenspeiler at bedrifter, transport og reiseliv over hele verden har stanset opp i forbindelse med koronakrisa.

Men hvor skal man gjøre av den oljen som er produsert, men som ingen vil kjøpe?

Mange av oljetankerne Saudi-Arabia har hyret inn for å øke eksporten drar ut av havnene fylt med olje, men uten noen destinasjon, skriver Wall Street Journal.

Noen av skipene blir også liggende på ankeret. Dette skriver E24. I Persiabukta ligger det store klynger av tankskip som har ankret opp, viser satellittbilder.

– Det er last fra saudiske havner i Persiabukta som drar uten noen destinasjon fordi vi ikke har kjøpere, skal en saudisk tjenestemann ha sagt til avisen.

Bildet over denne artikkelen er et bevis på at oljemarkedet er i en såkalt «super contango», som er en situasjon der lagring av olje blir stadig dyrere.

Oljeprisen på Brent er over 33 dollar fatet, men i markedet har olje vært solgt under 5 dollar, og i noen få kontrakter har selgeren vært nødt til å betale inntil 47 cent per fat for å bli kvitt oljen. For USA betyr dette at hele deres skiferoljeindustri kan stå for fall. Det er dramatiske tider.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelRegjeringen har påført landet ubotelige skader. Hvorfor?
Neste artikkelHvordan generalene pustet til ilden under influensapandemien i 1918 for å vinne første verdenskrig