Drømmer du om 6-timersdagen? Nå kommer 12-timersdagen.

0
Dette banneret er fra Melbourne i 1856. Wikimedia.

Det er 100 år siden åttetimersdagen ble knesatt som internasjonal norm. Den radikale fagbevegelsen har lenge krevd at den avløses av en sekstimers arbeidsdag. Men nå lanseres i stedet tolvtimersdagen. Det skjer i første omgang i Tyskland.

Den tyske regjeringa bruker koronaepidemien som påskudd til å ville innføre forlenget arbeidstid inntil 12 timer, kortere spisepauser og arbeid på søn- og helligdager, skriver Deutsche Wirtschaftsnachrichten. De lange arbeidsdagene skal i første omgang innføres i legemiddelbransjen, i apoteker og sjukehus, i varebehandling, landbruket, energi- og vannforsyning, i penge- og verditransporter, samt i data- og nettverkbedrifter.

Angela Merkels regjering har allerede sikret seg at det skal bli svært vankelig for fagbevegelsen og andre organisasjoner å protestere mot dette. Den har nemlig innført forbud mot ansamling av mer enn to mennesker i hele Tyskland.

Det er halvannet år siden Erna Solberg gikk inn for 43 timers arbeidsuke. Nå får hun en ny sjanse, nå som førstemaidemonstrasjoner og andre massemønstringer er forbudt for første gang i fredstid.

På steigan.no har vi advart om at det nå blir rå klassekamp, og vi har dessverre fått rett. Og foreløpig er det bare overklassen som fører den klassekampen, vel vitende om at den har fratatt arbeiderklassen nesten enhver mulighet til å yte motstand.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBill Gates: – Forbud mot massemøter og demonstrasjoner til alle er vaksinert
Neste artikkelMindre stolte kapitler i norsk forsvarshistorie