Den tyske statens strategi: – Legg vekt på worst case

13
Illustrasjon: Shutterstock

Et strategidokument fra det tyske innenriksdepartementet viser i klartekst at den tyske staten ønsker å skremme innbyggerne under koronaepidemien.

Dokumentet har tittelen: Wie wir COVID-19 unter Kontrolle bekommen.

Det går klart fram av dokumentet at bare én narrativ skal godtas: hold dere hjemme, korona er veldig farlig, hold avstand.

Innenriksdepartementet legger vekt på at det som skal formidles er worst case:

«Det er et «worst case scenario» der en million mennesker vil dø i Tyskland alene. Dette må formidles til befolkningen, og det må samtidig mobiliseres for å oppnå det beste av fire mulige scenarier. Det verste av de fire scenariene ville bety sammenbruddet av den nåværende ordenen. Dette må forhindres på alle måter.«

På side 13 i dokumentet heter det: ”Punkt 4a. Vis worst case tydelig! ”

«For å oppnå den ønskede sjokkeffekten, (vår uth., red.) må de konkrete effektene av en utbredt sykdom på det menneskelige samfunnet tydeliggjøres:

1) Mange alvorlig syke blir brakt til sykehus av sine pårørende, men blir avvist og dør smertefullt hjemme og kjemper for luft. Kvelning eller ikke får nok luft er en primær frykt for alle. På samme måte med situasjonen der det ikke er noe du kan gjøre for å hjelpe familiemedlemmer som står i fare for å dø. Bildene fra Italia er urovekkende.

2) ‘Barn vil knapt lide av epidemien’: Feil. Barn vil smittes enkelt, selv med portforbudsrestriksjoner, f.eks. fra naboens barn. Så når de smitter foreldrene og en av dem dør smertefullt hjemme og de føler seg skyldige på grunn av det, f.eks. fordi de glemte å vaske hendene etter å ha lekt, er det det frykteligste et barn noensinne kan oppleve.»

Nicolas Riedl har kommentert dette dokumentet i nettavisa Rubikonunder tittelen Apologeten der Angst.

Han skriver:

«Dette dokumentet gjør det klart at det kun er tillatt med en enkelt fortelling, kjente ansikter bør støtte denne fortellingen, og alle dissentere må gjøres ufarlige eller bringes til taushet. Hashtaggen WirBleibenZuhause [stayathome] -kampanjen ble derfor planlagt lenge på forhånd, mer eller mindre, og ble ikke opprettet som et kinesisk sykehus, fra en dag til en annen.«

Dokumentet sier også at hensikten med kampanjen er å forandre forholdet mellom innbyggerne og staten:

«Bare med sosial samhørighet og sosial distanse kan denne krisen ikke bare overvinnes med liten skade, men også peke mot en fremtid med et nytt forhold mellom samfunnet og staten.»

Riedls artikkel er oversatt til engelsk av Terje Måløy og publisert på Midt i fleisen.

Se også dokumentaren “Profiteers of Fear” fra 2009.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Enda et eksempel på svært ensidig politisk bias preget kommentar fra Steigan.

  Når man vurderer ulike scenario for en mulig utvikling er det helt vanlig å simulere best case, mest sannsynlige case og worst case. Dette er for å gjøre seg opp en mening om de konsekvenser de ulike scenario gir. Dersom worst case resulterer i uakseptable uopprettelige skader/ødeleggelse eller andre katastrofale konsekvenser, er det naturlig å legge vekt på at worst case scenaiet ikke må kunne skje, og forme tiltak i henhold til det.

  Hva man kan kritisere er om det i dette tilfellet er saklig og faglig grunnlag for å anvende worst case scenariet. Det ville vært riktig vinkling, i stedet for den vinkling som er gjort her som uten forbehold insinurerer et politisk motiv og hensikt. Det er selvsagt en mulighet. Men kun det, og ikke et faktum.

 2. Avatar for Enebak Enebak says:

  Jeg har ingen grunn til å påstå at det eksisterer en slik kampanje fra myndighetenes side i Norge, men historien som skildres i norske medier er parallell med den tyske informasjonsstrategien.

  Norske medier prøver å vise at:

  • Covid-19 medfører “massedød”.
   Alle som kan lese ser at dette er feil. I Italia dør 25.000 i en vanlig sesonginfluensa. I Norge dør opptil 1.800 i sesonginfluensa. Hvert eneste covid-19-dødsfall blir slått opp på framsida i VG. Det dør ikke uventet mange av covid-19, men inntrykket blir skapt.
  • Covid-19 er farlig for barn.
   Hvert eneste barn som blir smittet av covid-19 blir et medieoppslag. At det nesten ikke registreres dødsfall under 60 år blir ikke kommunisert.
  • Folk kveles av covid-19.
   Det yrer av vitneskildringer som viser hvor forferdelig covid-19 oppleves av den som er syk. Kvelningshistoriene sitter løst.
  • Helsetjenesten bryter sammen av covid-19.
   Mange ubekreftede amatørvideoer fra overfylte sykehus er presentert i riksmedier sammen med snutter som viser gråtende leger som forteller hvor uhyggelig det er oppleve folk som dør i hopetall av covid-19.
   Virkeligheten er at norske sykehus er halvfulle. Svenske akuttsykehus har 20% ledig kapasitet.
   Norge sender leger ut av landet. På NRK vil vi de nærmeste dagene få se mange norske leger i italienske sykehus og få skremselhistorier på løpende bånd.
  • Kritikere av regjeringens tiltak skal ufarliggjøres.
   Her trenger vi ikke å gå lenger enn til kommentarfeltene i dette forumet for å se parallellen.
   Effekten av bildet i Dagbladet som viste at folk i Oslo gir blanke i oppfordringen om å bli hjemme er et annet eksempel. Hvert eneste norske medium prøvd å diskreditere bildet som forvrengt og fake news.
   Alle kan se at det er mange mennesker på bildet, men det er lengden på gata som blir diskutert i mediene.
   Enhver kritikk mot stengingen av samfunnet blir latterliggjort som konspirasjonsteorier.
   Norske medier har voldsomt fokus på at svenske myndigheter er uansvarlige og krever nesten at svenskene også skal stenge samfunnet.
   Hvorfor er det sånn?
 3. Avatar for Enebak Enebak says:

  Det er vel helst poenget med planlagt sjokkampanje fra myndighetene for å skremme folk til lydighet ved å vri fokus bort fra det som virkelig skjer i samfunnet, som er i fokus fra Steigan.

 4. Avatar for Johnny Johnny says:

  I gjennomsnitt dør 900 personer av influensa i Norge, ikke 1800! Korona er et nytt virus, i motsetning til influensa-virus har ingen i Norge immunitet mot dette. Korona-viruset er adskillig mer smittsomt enn et influensavirus, og ut fra tallene som foreligger er koronaviruset er ti ganger mer dødelig.

  Dette er dessverre tilfellet, lungene svikter jo.

  Helt riktig, det har vært sammenbrudd i flere land.

  Gjelder ikke alle sykehus, men pga tiltakene har vi ennå kapasitet.

  Vi får se, Sverige hadde 114 nye dødsfall siste døgn.

  Har så langt ikke sett noen tegn til at kritikere får munnkurv.

  Uenighet blant forumsdebattanter er vanlig og har ingenting med sensur å gjøre.

  Det er mange konspirasjonsteorier på dette forumet, noen lite gjennomtenkte, andre mer troverdige. Latterliggjøring er dessverre mye brukt når man går tom for argumenter, eller misliker det man hører.

  Vi er alle slik, du også. :wink:

 5. Avatar for K11 K11 says:

  Det er to grunner til at jeg tror viruset fins og er farlig:

  1. All idrett ble stoppet opp. Bredde- og toppidrett globalt. OL ble utsatt til neste år. Noe sånt ville aldri skjedd dersom dette viruset ikke var reelt og ekstremt farlig. I tillegg stenges hele verden ned. Mye økonomisk aktivitet har simpelthen opphørt. Dette har også skadet mange av milliardærene som styrer verden. De gjør ikke sånt for moro skyld.

  2. Samboeren min jobber på sykehus, uten smittevernutstyr. For 4-5 uker siden ble hun smittet av noe. Siden vi har nær kontakt, ble også jeg fort smittet. Hun ba om å bli testet (hun var på det tidspunktet i praksis som sykepleierstudent (studiet er satt på vent nå)). Kollegene lo av henne da hun ba om test.

  En drøy måned senere sliter vi fortsatt med åndenød og brystsmerter. Jeg mest når jeg er i ro innendørs; hun først og fremst når hun er i bevegelse utendørs. Selv den minste oppoverbakke gir henne brystsmerter og åndenød.

  Vi er begge unge (hun snart 24), og ingen av oss er i risikogruppe. Vi er relativt spreke, og vant til å gå lange fjellturer o.l. Vi har ingen underliggende sykdommer.

  Noen har visst så stor tillit til myndighetene at de tror de ikke vil spre dødelige biovåpen. Eventuelt tror de at slike våpen ikke kan slippe ut av laboratorier ved et uhell. Kanskje de tror at viruset er oppdiktet, eller at sykdommen covid-19 bare skyldes 5G. (Mulig.)

 6. Avatar for K11 K11 says:

  La meg også legge til at det lille sykehuset hvor samboeren min var i praksis (et sykehus med mindre enn hundre sengeplasser), bestilte drøyt 100 morsposer (likposer for smittsomme lik) allerede for over en mnd siden. Hun så den ordren selv. (Og jeg går hver dag tur med hunden vår forbi den lokale kirkegården her, så jeg ser med egne øyne hvor mange nye graver som dukker opp hver dag nå.)

  Så får vel noen naive sjeler bare fortsette å tro at viruset ikke fins eller at det er helt ufarlig. Og at verdens myndigheter stenger ned hele sivilisasjonen bare for en “liten influensa”.

  Er redd noen av dere får en stygg overraskelse den dagen dere eventuelt blir smittet selv. Når man får ARDS og lungene fylles opp med væske slik at man drukner langsomt, er man kanskje ikke like høy i hatten lenger.

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  Og Sverige mørklegger hvordan stå med epidemien virkelig er.

  Jeg lurte fælt på hvorfor Sverige ikke klarer å rapportere antall koronadøde hver dag, og svaret er selvfølgelig fordi ingen skal klare å regne ut når smittetoppen kommer og hvor hard den blir.

  En matematikers svar til en statistiker følger, og som noen som har gjort en god del av det samme i MATLAB, så virker alt å være rett. Matematikeren bruker en normalfordeling, og burde etter min mening fått et ganske godt estimat selv med usikre dødstall.

  Jag gör det i MATLAB, men du gillar väl kanske R bättre gissar jag om du är statistiker Men de påminner ju en del om varandra. Jag skriver säkert mer utförande än nödvändigt för dig, men gör det då kanske någon annan också undrar.

  Jag tittar på antalet som dött varje dygn och har det i en vektor.
  Klipper bort svansen, som jag brukar definiera allt innan den dagen då minst 5 personer dog och dessutom det fortsatte så vidare, alltså så alla tal i vektorn är minst 5. Så om antalet döda i ett land per dygn var [2 3 2 8 3 4 7 11 9 18 22 34 52…] till exempel, tar jag bara med [7 11 9 18 22 34 52…]. Exakt hur man ska “klippa” svansen är ju upp till diskussion och beror väl på vad man ska skatta skulle jag vilja säga. Min känsla är att man nog borde klippa bort ännu mer. Men det är helt uppenbart att man bör klippa bort de tidiga värdena.

  Sen logaritmerar jag vektorn. Låt oss kalla den vektorn L

  slutt del 1

 8. Avatar for K11 K11 says:

  Takk! Hun var på jobb i går, og testet da oksygenmetningen i blodet med profesjonelt pulsoksymeter som de har på sykehuset. Den var på 96%. Hun har pleid å ligge jevnt på 99 eller 100% før.

  Jeg kjøpte selv et billig pulsoksymeter for noen uker siden, men har ikke giddet å bruke det de siste ukene. Føler meg generelt bra, med unntak av åndenød og svake, nesten ubetydelige brystsmerter som kommer og går. Hun føler seg også bra, og har ihvertfall vesentlig mindre åndenød enn meg. (Unntaket er altså når hun går i oppoverbakker, da hun pleier å bli litt dårlig.)

  Nå viser en del forskning at det tilsynelatende er umulig å bli langvarig immun mot viruset, og det ser ut til at det kan gå i dvale i cellene, og reaktiveres, muligens med mer dødelig utfall for hver gang. (Siden det kan forårsake langvarige endringer/skader på lungene til ihvertfall noen av de infiserte.)

  Tar forøvrig forbehold om at angst/noceboeffekt kan skape og/eller forverre slike symptomer som jeg og samboeren min opplever.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere