Vindkraftverkenes levetid er sterkt overvurdert

0
Vindturbin i Tyskland ødelagt – av vind. Foto: Shutterstock

Vindkraft blir solgt inn som «bærekraftig» og «fornybar». Vi har tidligere vist at den er ingen av delene – hvis man da ikke legger inn en en helt spesiell tolkning av «fornybar», nemlig noe som stadig må fornyes. Det viser seg nemlig at vindkraftverkenes levetid er kraftig overvurdert. Vi sakser fra energinyheter.se:

Mange nystartende vindkraftselskaper står på kanten av ruin. Noen har allerede gått konkurs, og mange vil bli avhengige av statsstøtte for å overleve.

Årsaken til dette er flere, men en av de viktigste er drifts- og vedlikeholdskostnader. Investorer som har investert store mengder penger i vindkraft har tidligere beregnet med minimale vedlikeholdskostnader – vindmøllene ville i hovedsak snurret vedlikeholdsfrie i mange år, mente man. Men det har ikke skjedd.

Ikke minst har levetiden til turbinene blitt overvurdert. Det er foreløpig anslått å være bare 10-15 år, ifølge Svensk Vindkraftsförening. Og å bytte ut turbinen er nesten like dyrt som å bygge en ny vindturbin, ifølge foreningen.

Svensk Vindkraftsförening slår nå alarm og skriver at de lave inntektene fra salg av strøm og sertifikater i dag ikke engang dekker kostnadene for drift og vedlikehold av vindturbinene. Fremfor alt rammer det nystartede bedrifter som investerte i vindkraft da vindturbinene var dyrest og strøm- og sertifikatprisene høye.

Men nå begynner også eiere av eldre vindanlegg å finne det vanskelig å få økonomien til å gå rundt, understreker Svensk Vindkraftsförening.

En annen medvirkende årsak til at ting er så ille for vindkraftselskaper er det svenske støttesystemet med elsertifikater. Dette betyr for mange usikre variabler, sier et av selskapene som nylig gikk konkurs, Sörgårdsvind AB

– Det er for mange usikre variabler, det er ikke mulig å gjøre en likviditetsberegning selv tre måneder frem i tid. Dette er for høy risiko i det svenske støtteapparatet, sier Rickard Edvardsson, til Svensk Vindkraftsförening.

Og når vindturbinene, som har påført naturen store ødeleggelser og blitt reist ved hjelp av massive mengder betong og diesel til anleggsmaskiner og glassfiber til rotorene, skal demonteres, blir det store mengder miljøavfall. Og så koster en ny turbin med glassfiber etc. like mye som det kostet å bygge forgjengeren. Dette kalles «grønt», «bærekraftig» og «fornybart», noe som i hvert fall viser at vindkraftbaronenes reklameselskaper vet hva som selger hos de ledende politikerne og mediene.

Les mer om vindkraft på steigan.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelKatta ut av sekken: Gordon Brown vil ha verdensregjering – fordi virus
Neste artikkelKampen for fiskerigrense (2)