USAs ambassade i Georgia smugler frossent blod og virus for militære formål

0
Forskere fra Pentagon driver biologiske laboratorier i 25 land. Foto: DTRA.

Den bulgarske gravende journalisten Dilyana Gaytandzhieva har avslørt at diplomater fra USA bruker diplomatsendinger til å smugle frossent menneskeblod samt bakterier og virus for et hemmelig amerikansk militærprogram. Hun har fått dokumenter om dette via sine innsidekontakter i Tiblisi.


Dette er en nyutgivelse av en artikkel vi publiserte i september 2018.


Det er kjent fra før at USA har et senter for kjemiske og bakteriologiske våpen, det såkalte Lugar Center, i Georgias hovedstad. Dette er et av USA 25 biologiske laboratorier rundt omkring i verden. De finansieres gjennom et program som kalles Defense Threat Reduction Agency (DTRA).  Dette programmet er omtalt i denne rapporten fra Kongressen i USA.

USA driver minst 25 biologiske laboratoier for militære formål rundt om iverden.

USA har brukt 161 millioner dollar på Lugar Center i Tiblisi og der forskes det på dødelige bakterier og virus samt på stikkende insekter. Senteret er tungt bevoktet og enhver som beveger seg innen en radius på 100 meter fra gjerdene blir filmet. Dilyana Gaytandzhieva dro dit og henvendte seg til portvakta for å be om å få gjøre et intervju med de ansvarlige. Hun ble filmet, men fikk ikke adgang til å stille noen spørsmål.

Men hun snakket med lokalbefolkninga og de klager over at lufta ofte er full av dårlig kjemisk lukt fra anlegget og de hevder at farlige kjemiske stoffer blir brent der om nettene. De klager på hodepine, kvalme og høyt blodtrykk som de mener kommer av utslippene derfra.

«Det kommer svart, rød og grønn røyk fra senteret, særlig tidlig på morgenen og den er så giftig at det har hendt at hønene våre har dødd,» sier en av naboene til Gaytandzhieva.

De hemmelige dokumentene som hun har fått fra sine kontakter omfatter blant annet korrespondanse mellom Helsedepartementet i Georgia og USAs ambassade i Tiblisi og de viser til hva slags eksperimenter som er utført på det kjemiske laboratoriet. Andre lekkede dokumenter avslører at USAs ambassade frakter patogener, det vil si giftige bakterier og virus, samt frossent menneskeblod med diplomatfrakt.

Se dokumentene her, her og her.

Den bulgarske journalisten kan også vise at amerikanske vitenskapfolk driver biologisk forskning på senteret under diplomatisk immunitet. Noen avdelinger i senteret er bare tilgjengelige for folk fra USA med sikkerhetsklarering.

Joshua Bast er visedirektør for US Army Medical Research Unit-Georgia (USAMRU-G). Han har diplomatis immunitet og kjører en diplomatbil uten å være diplomat. Hans militære enehet driver to laboratorier i Lugar Center, men overfor journalisten nekter han kategorisk for å ha noe med det å gjøre. Men lekkede eposter mellom Pentagon og Georgias helsedepartement viser at han jobber der.

Pentagon har en avtale med Georgia om å drive forskning på dødelige biologiske komponenter, stoffer som kan gi miltbrann, pest og andre dødelige sjukdommer. Joshua Bast er insektforsker. Hva gjør en insektforsker på et senter for biologiske våpen? Hvorfor ar han akkreditert av US Army? Hvorfor har han diplomatisk immunitet? Forsker han på bruk av insekter til å spre dødelige sjukdommer?

Gaytandzhieva viser at frykten ikke er grunnløs når hun legger fram en patentgodkjennelse av at program som skal bruke droner til å slippe ut giftig mygg.

Dilyana Gaytandzhieva er en meget grundig journalist som dokumenterer alt hun skriver om. Artikkelen hennes bør leses i sin helhet, og den bør åpenbart få politiske konsekvenser. Den vil bli hysjet ned i vanlige medier, men det vil jo ikke hindre den i å bli spredd og lest over hele verden.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelOljekollaps og aksjekrakk – skalk lukene, dette kan bli verre enn finanskrisa
Neste artikkel– Den internasjonale kunstverdenen har havna i klørne på finanskapitalen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).