Perfekt storm: børskrakk, oljekrise og virusepidemi

0
Illustrasjon: Shutterstock

Samtidig med at virusepidemien har stengt Italia og kommer til å gjøre det samme med mange andre land, deriblant Norge, rammes verdensøkonomien av det største børskrakket siden 1987, altså større enn finanskrisa i 2008. Dow Jones-indeksen i USA falt med 10%, DAX-indeksen i Frankfurt falt hele 13,67%.

Dette betyr at aksjeverdien for trillioner (tusenvis av milliarder) forduftet fra markedet på et øyeblikk.

Både The Fed, altså den privateide sentralbanken i USA og Den europeiske sentralbanken prøvde å kaste «kvantitative lettelser» på dette uhyret av et krakk, men til ingen nytte.

The Independent skriver at det er vanskelig å forestille seg at ikke Italia nå går inn i resesjon, siden landet i realiteten er stengt. Virusepidemien og krakket skjer altså samtidig og de massive karantenetiltakene vil forsterke virkninga av det økonomiske krakket. Men det vil gjelde langt flere land. USA ligger svært tynt an.

Der har man også det problemet at priskrigen på olje slår bunnen ut at skifergassindustrien, som jo er fullstendig lånebasert.

Vi har altså samtidig oljekrise, finanskrise og viruskrise. Dette er en perfekt storm, og vi har mye igjen før denne stormen er ridd av. Dette blir mye verre før det blir bedre. Det er godt mulig at vi ser starten på en depresjon. Dette er også en del av den voldsomme kampen mellom Vest og Øst, mellom USAs imperium på den ene sida og alliansen Russland/Kina på den andre. Den kampen vil rase ut gjennom dette tiåret og vil ta mange former.

Denne kritiske situasjonen gir også banker og myndigheter de påskuddene de måtte trenge til å konfiskere eiendom, innføre kontantforbud, stenge plagsomme medier, innføre tvungen massevaksinasjon, strengere ID-kontroll eller hva de måtte ønske.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelTyrkiske sikkerhetsstyrker prøver å tvinge migrantene til å krysse grensa til Hellas
Neste artikkelDen tynne hinnen vi vandrer på
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).