Pentagon har gitt ordre om mer krig i Irak

6
Foto: Shutterstock

Pentagon har gitt sine militære kommandanter ordre om å forberede en opptrapping av USAs krigføring i Irak. Det er ikke minst utenriksminister Mike Pompeo som har ført an i kampanjen for mer krig. Dette melder New York Times.

Ordren er kommet etter at angivellige pro-iranske militser har rettet flere mindre angrep mot USAs baser i landet. Men ordren vekker tydeligvis inge begeistring blant de amerikanske militære lederne i regionen. NYT skriver:

«Men USAs øverste sjef i Irak har advart om at en slik kampanje kan bli blodig og kontraproduktiv og at man risikerer krig med Iran. I en krasst memorandum forrige uke skrev kommandanten, generalmajor Robert P. White, at en ny militærkampanje også ville kreve tusenvis av flere amerikanske tropper sendt til Irak og avlede ressurser fra det som har vært det primære amerikanske militæroppdraget der: trening av irakiske tropper for å bekjempe den islamske staten.

Pentagon-direktivet og General Whites svar – begge konfidensielle interne militære meldinger – ble beskrevet av flere amerikanske tjenestemenn med direkte kunnskap om innholdet. Meningsutvekslingen kommer midt i en økende kamp i Trump-administrasjonen om politikken overfor Iran og forløpet av USAs krig i Irak, som begynte for drøyt 17 år siden.»

Etter at Iraks parlament og regjering har krevd at alle utenlandske tropper må forlate landet, er nå USAs (og Norges) militære tilstedeværelse i landet ulovlig. Dette forhindrer ikke Pentagons representant Sean Robertson fra å argumentere som om USA fortsatt er invitert av Irak til å drive krig mot terrorismen i landet.

Flere tjenestemenn i USA sier at de ble veldig overrasket over den krasse tonen i memorandumenen fra general White. Antakelig burde de heller kalle dem realistiske.

I Irak forbereder militsen Kata’ib Hezbollah seg på å rette avanserte bombeangrep mot USA-koalisjonens baser (der også norske soldater befinner seg). Deres talsmann Jaafar al-Husseini sier at militsen har gjennomført øvelser på slike angrep og på hvordan de skal svare på en mulig amerikansk opptrapping.

27. mars ble den såkalte «grønne sonen» i Bagdad rammet av to raketter. Målet skal ha vært USAs ambassade.

Aviser i Irak meldte 25. mars 2020 at de franske soldatene som har vært stasjonert i landet som en del av USA-koalisjonen nå trekker seg ut. MiddleEastEye skrev:

Frankrikes væpnede styrker i Irak trekker seg ut av landet etter å ha tilbrakt et halvt tiår der oppdrag mot terror, ifølge den irakiske regjeringen.

Den irakiske avisen Wakalah rapporterte 25. mars 2020 at generalmajor Abdul-Karim Khalaf, talsmann for Iraks generalsjef for de væpnede styrkene, sa at franske tropper hadde forlatt irakisk territorium og den internasjonale koalisjonen for å bekjempe den islamske staten (IS) hadde forlatt flybasen ved al-Qaim.

«De franske styrkenes tilbaketrekking kommer i samsvar med avtaler med den irakiske regjeringen,» sa Khalaf.

Også britiske, australske og tsjekkiske soldater er «sendt hjem midlertidig» skriver Middle East Eye. Når følger Norges soldater etter?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  “Pga covid 19 bes nordmenn med fast opphold i utlandet å bli der de er”

 2. Norge hisses for krig mot Kina. De stadige ombygninger av det norske forsvaret handlet om to saker: å gjøre Norge til en komponent til USAs regimeendringer i Irak,Syria og Libya. Altså en komponent i Nato som en globalt operativ hær.
  Det andre er mer spesifikt storkrigen mot Russland som Mark Espen og Mike Poempeo snakker åpent om på internasjonale stevner.
  Det som har ligget lavt på radaren her nå er at den såkalte opposisjonen i Norge slik den finnes på resett-document allerede er i full gang med å gjøre Norge mentalt forberedt til krigsdeltagelse mot Kina.
  Det faktisk vrimler av artikler om at det nå må kriges mot Kina,men felles for alle artikler er at det er minimal interesse for å analysere vilke våpen som da vil anvendes. Fra USAs del er det taktiske atomvåpen som det nå har blitt ganske stuerent å snakke om. “Moderate” atomvåpen er nå blitt konvensjonelle.
  Det hjelper overhodet ikke at atomvitenskapsmennene i USA skriker seg hese og melder at klokka er fem på tolv for slikt.
  Anført av Hans Rustad mener document-folket at krig mot Kina er veien å gå. På resett er det Henrik S.Werensiold som leder an:“Det amerikanske marinekorpset transformeres for å håndtere trusselen fra Kina.”(27 mars 2020) Resetts ledende tomsing,Sverre Høeg Krohn skriver: “Nå er det rett i strupen på dem!”
  En Mahmoud Farahmand på Nettavisen kriger også og sjefredaktør Gunnar Stavrum skriver 24 mars 2020:
  “Kina må betale for koronavirusets fatale spredning og dødsfall over hele verden”.
  Det er høyst allminnelig nå å skrive pseudofilosofiske artikler om hvordan verden vil bli Etter VIRUSET. Tonnevis med ønsketenkning og legg merke til det; knapt noen skriver at det vil bli store kriger.
  Enhver som har vært på tyrefekting vet at Tyren er livsfarlig fra det øyeblikk den får bevisstheten om at den skal dø: Momento del Verdad.
  USA og Vesten på slep begynner å forstå at dens tid som leder er over og svaret vil være kriger for å knekke motstanderne Kina-Russland og Iran. Og sånn som det ser ut i Norge nå er det miljøer som trygler om å få bli med på denne krigen.
  Av alt vanvittig som frambringes av militær tenkning i Norge nå,er dette den totale galskap. Den korresponderer til hva en rekke amerikanske senatorer tar til ordet for de siste ukene: full krig mot Kina.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Krig har alltid sine proponenter. Denne krigen syntes å ligge i nær framtid. Resultat uvisst. Så da er det bare å forbrede seg

 4. For en berg og dalbane du må ha opplevd med turplanleggingen til Norge . Fred senke seg i huset.
  Nyheten om å bli der man er. Hvor kom den fra ?

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jeg er tilbake.Ble evakuert av tyskerne til Frankfurt. Derfra fikk jeg en tur til 14 000 kr København/Oslo. 14 dager karantene ferdig på tirsdag. Så nå skal jeg sjekke ut koronaland. Dvs Oslo

 6. Velkommen tilbake tjatta, både til hjemlandet og forumet. Litt av en omvei du har hatt .

  Du kan nok risikere å støte på mange snodige typer her nå.
  I dag så jeg en person som så litt i overkant beskyttet ut , komme ut med varer i hendene fra butikken, med hjelm, maske over munnen og noe som liknet disse noe spesielle brillene :
  https://classicpartsltd.com/goggles/classic-goggles/halcyon-mark-49-goggles-red.html
  Fikk en film av noen på telefonen der noen stod med gråpapirpose over hodet ved kassa i butikken.
  Er jo bare å klippe hull til øynene.
  Mann introduserte visstnok nylig en rockering med ytre krets av pinner rundt omkring, som stakk ut fra ringen, for å sørge for 1 meters avstanden, er noe jeg nylig fikk høre om.
  I afords tilfelle ville et anarkistsymbol festet med seler, mer i retning denne her kanskje utgjøre et alternativ.

  Imgur

  Nyt våren i hovedstaden.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere