Pentagon har gitt ordre om mer krig i Irak

0
Foto: Shutterstock

Pentagon har gitt sine militære kommandanter ordre om å forberede en opptrapping av USAs krigføring i Irak. Det er ikke minst utenriksminister Mike Pompeo som har ført an i kampanjen for mer krig. Dette melder New York Times.

Ordren er kommet etter at angivellige pro-iranske militser har rettet flere mindre angrep mot USAs baser i landet. Men ordren vekker tydeligvis inge begeistring blant de amerikanske militære lederne i regionen. NYT skriver:

«Men USAs øverste sjef i Irak har advart om at en slik kampanje kan bli blodig og kontraproduktiv og at man risikerer krig med Iran. I en krasst memorandum forrige uke skrev kommandanten, generalmajor Robert P. White, at en ny militærkampanje også ville kreve tusenvis av flere amerikanske tropper sendt til Irak og avlede ressurser fra det som har vært det primære amerikanske militæroppdraget der: trening av irakiske tropper for å bekjempe den islamske staten.

Pentagon-direktivet og General Whites svar – begge konfidensielle interne militære meldinger – ble beskrevet av flere amerikanske tjenestemenn med direkte kunnskap om innholdet. Meningsutvekslingen kommer midt i en økende kamp i Trump-administrasjonen om politikken overfor Iran og forløpet av USAs krig i Irak, som begynte for drøyt 17 år siden.»

Etter at Iraks parlament og regjering har krevd at alle utenlandske tropper må forlate landet, er nå USAs (og Norges) militære tilstedeværelse i landet ulovlig. Dette forhindrer ikke Pentagons representant Sean Robertson fra å argumentere som om USA fortsatt er invitert av Irak til å drive krig mot terrorismen i landet.

Flere tjenestemenn i USA sier at de ble veldig overrasket over den krasse tonen i memorandumenen fra general White. Antakelig burde de heller kalle dem realistiske.

I Irak forbereder militsen Kata’ib Hezbollah seg på å rette avanserte bombeangrep mot USA-koalisjonens baser (der også norske soldater befinner seg). Deres talsmann Jaafar al-Husseini sier at militsen har gjennomført øvelser på slike angrep og på hvordan de skal svare på en mulig amerikansk opptrapping.

27. mars ble den såkalte «grønne sonen» i Bagdad rammet av to raketter. Målet skal ha vært USAs ambassade.

Aviser i Irak meldte 25. mars 2020 at de franske soldatene som har vært stasjonert i landet som en del av USA-koalisjonen nå trekker seg ut. MiddleEastEye skrev:

Frankrikes væpnede styrker i Irak trekker seg ut av landet etter å ha tilbrakt et halvt tiår der oppdrag mot terror, ifølge den irakiske regjeringen.

Den irakiske avisen Wakalah rapporterte 25. mars 2020 at generalmajor Abdul-Karim Khalaf, talsmann for Iraks generalsjef for de væpnede styrkene, sa at franske tropper hadde forlatt irakisk territorium og den internasjonale koalisjonen for å bekjempe den islamske staten (IS) hadde forlatt flybasen ved al-Qaim.

«De franske styrkenes tilbaketrekking kommer i samsvar med avtaler med den irakiske regjeringen,» sa Khalaf.

Også britiske, australske og tsjekkiske soldater er «sendt hjem midlertidig» skriver Middle East Eye. Når følger Norges soldater etter?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelArbeidsløshet og økonomisk ruin i koronaens tid
Neste artikkelNoen generelle utviklingstrekk for epidemier
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).