Angela Merkels regjering legger mandag fram en hjelpepakke på 822 milliarder euro for å takle pandemien. Strenge tyske budsjettregler står dermed for fall. Dette skriver E24 og fortsetter:
«Summen tilsvarer over 10.350 milliarder kroner etter dagens kurs. Hjelpepakken vil etter alt å dømme bli lagt fram for Forbundsdagen mandag, og meningen er å få på plass et vedtak i løpet av uka.
Formålet er å hindre at tyske bedrifter går over ende på grunn av den pågående viruspandemien.
Pengene skal gå til en lang rekke hjelpeprogrammer. Blant annet gis støtte til arbeidstakere som har fått redusert arbeidstid.
De kan også brukes til å delvis nasjonalisere store selskaper som står i fare for å gå konkurs, ifølge lovforslaget som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.
Kursendring
Men for å få det til må Angela Merkels regjering gjøre en kursendring de absolutt ikke har ønsket tidligere: De strenge budsjettreglene må mykes opp og Tyskland må låne mer penger.»
Tyskland og Merkel er seg sjøl nærmest
Angela Merkel har bestyrt en tysk politikk som har vært absolutt knallhard overfor andre medlemmer av EU når de har vært i vanskeligheter. Merkel nektet kategorisk å hjelpe Hellas etter finanskrisa, men gjennomførte i stedet et økonomisk diktatur over landet. Merkel sørget for å få styrtet Italias Silvio Berlusconi da han ikke ville følge Tysklands økonomiske direktiver, og har kjempet mot underskuddsbudsjettering i Italia enda landet har stått i stampe i mange år.
Les: Finanskapitalens statskupp
Men nå er det Tyskland det gjelder, og da kan disiplinen oppheves. Tysklands og Merkels økonomiske politikk har gått på skjæret. Nedskjæringspolitikken kan ikke opprettholdes lenger, og da er alle muligheter på bordet. Frankfurtbørsen falt med 40 prosent fra 20. februar 2020 til 18. mars. Det er historisk.
FN sier at koronakrisa kan føre til et tap av inntil 25 millioner arbeidsplasser. Generaldirektør Guy Rider i ILO sier:
«Dette er ikke lenger ei global helsekrise. Det er også ei krise i arbeidsmarkedet og økonomien som vil få store konsekvenser for folk.»
ILOs foreløpige konsekvensrapport kan lastes ned her.
Nasjonale løsninger
Når til og med Tyskland bryter ut av den tvangstrøya de sjøl har skapt, er det opplagt at også andre land vil tenke i de samme banene. Globalisten Merkels strategi har lidd et enormt nederlag. EU har vist seg som irrelevant overfor medlemslandene. Alle vil prøve å redde seg sjøl, og det er jo ikke noe å overraskes over. I Italia sprer organisasjonen for frukt- og grønnsakdyrkerne denne kampanjen som sitt svar på Covid19: #iocomproitaliano – Jeg kjøper italiensk.
De blir ikke de eneste. Her gjelder det å kjempe for å overleve.
Men globalistene vil ikke gi seg
Ha ingen illusjoner. Sjøl om den økonomiske modellen deres ligger i grus og det globalistiske evangeliet med åpne grenser og fri flyt har fått seg en stjernesmell, så vil globalistene ikke gi seg med det. De vil tvert i mot argimentere med at nettopp denne krisa krever mer overnasjonalitet og mer makt i hendene på finanskapitalen og de multinasjonale korporasjonene, slik deltakerne på Event 201 i oktober 2019 argumenterte med.
Dette er ei krise ikke bare for Tyskland, Italia og EU. Det er ei krise for hele det kapitalistiske systemet, og det gjelder å forstå at det er akkurat det det er. Finanskapitalen vil naturligvis gjøre alt som står i deres makt for å redde profitten sin, redde systemet sitt. Avskaffelse av demokratiet koster dem ingenting. Vi har allerede sett hvor lett unntakslovene kommer på bordet, og tro ikke at det er noe engangstilfelle.
Krise betyr også en mulighet til å stille de store systemendringene på dagsordenen. Dessverre er arbeiderklassen og fagbevegelsen svakere enn på svært lenge og mye av motstandsevnen er rasert. Men tider som disse kaller på mer klasseorganisering og mer enhetsfront mot kapitalen.
Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.
Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:
Vipps: 116916.
Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.