Justisdepartementet i USA vil suspendere deler av Grunnloven

0
Justisminister William Barr vil suspendere viktige deler av grunnloven i USA. Foto: DOJ

Justisdepartementet i USA har i hemmelighet bedt Kongressen om å suspendere viktige deler av Grunnloven – «som et svar på koronakrisa». Forslagene er så vidtgående at juridiske eksperter har kalt dem skremmende. Dette skriver tidsskriftet Rolling Stone.

Blant de endringene justisdepartementet krever er å gi dommere muligheten til å sende folk i fengsel på ubestemt tid, uten rettssak og uten konstitusjonelle rettigheter. Dette bryter med habeas corpus-prinsippet i Grunnloven.

Habeas corpus (latin for «du [skal] ha kroppen») er et juridisk prinsipp som går ut på at enhver person som er fengslet eller på annen måte frihetsberøvet, har rett til innen en fast tidsramme å bli stilt for en domstol. «Prinsippet er viktig for å hindre vilkårlig frihetsberøvelse, og står sentralt i enhver moderne rettsstat,» skriver Wikipedia.

Men justisdepartementet i USA synes tydeligvis ikke det er så viktig å opprettholde rettstatens prinsipper.

Norman L. Reimer, som er sjef for National Association of Criminal Defense Lawyers, sier til Rolling Stone at departementets forslag er «absolutt skremmende».

«Spesielt i en nødssituasjon skal vi være veldig forsiktige med å gi nye fullmakter til regjeringa. Dette er noe som ikke skulle skje i et demokrati.»

Akkurat som 11. september ga staten i USA påskudd til å innføre Patriot Act og dermed suspendere eller avskaffe viktige demokratiske rettigheter, skal nå koronaepidemien brukes til det samme. Politistaten rykker stadig nærmere.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelPandemien tvinger fram økonomisk kursendring i Tyskland
Neste artikkelKorona og beredskap – en kapitalistisk skandale