På Lidl i Palermo: – Vi betaler ikke, vi betaler ikke!

0
Fra Lidl-butikken i den fattig bydel i Palermo. Foto: IlMeridianoNews

20 personer med fulle handlevogner prøvde å ta seg ut av en Lidl-butikk i Palermo på Sicilia uten å betale. Det var som en oppsetting i virkeligheten av Dario Fos stykke Non si paga, non si paga! (Vi betaler ikke, vi betaler ikke!) Det oppsto et basketak og politiet ble tilkalt. Dette melder Il MerdianoNews.it. Butikken ligger i en av de fattigste bydelene i Palermo. Fra nå av er alle kjøpesentre i byen under politiovervåking.

Italia er stengt. Det er påbudt å holde seg hjemme unntatt når man må kjøpe mat eller medisiner. Dermed er også økonomien gått i stå og særlig i Sør-Italia, men også i utkantene av de større byene lengre nord er folk fattige. De har ikke noe eller nesten ikke noe sosialt eller økonomisk sikkerhetsnett. Veien til sult er uhyre kort.

Episoden i Palermo er foreløpig et isolert tilfelle, men går det en måned til uten at folk har jobb og inntekter, er det ingen som kan si hvordan det vil utvikle seg. Og skulle portforbudet vare i flere måneder vil samfunnet mange steder gå i oppløsning. Sultopprør i Europa i 2020 er ikke lenger noen umulighet, men en reell fare.

Matteo Renzi: – La oss gjenåpne Italia straks

Den tidligere statsminsteren Matteo Renzi fra Partito Democratico (nå Italia Viva) tar nå til orde for å avslutte unntakstilstanden og gjenåpne Italia øyeblikkelig. Corriere della sera skriver:

«Åpne Italia øyeblikkelig: dette er Matteo Renzis forslag. En ide som rystet den politiske verden og som har ført til flere reaksjoner, stort sett kritiske. “Dette viruset vil fortsatt skade oss. Ikke i flere uker, men i måneder og måneder. Vaksinen er ikke der, og hvis det går bra vil vi kunne klemme igjen om et år, hvis det går galt om to … «, argumenterte den tidligere statsministeren i et langt intervju med Avvenire. Derav forslaget: «La oss åpne igjen – sier lederen for Italia Viva -. For vi kan ikke vente på at alt går. For hvis vi holder stengt, vil folk sulte. For det vil bare være en måte: å leve med viruset i to år ». For Renzi «må vi la livet komme tilbake. Og vi må tillate det nå. Italia har vært stengt i tre uker, og det er mennesker som ikke kan klare det lenger. De har ikke mer penger, de har ikke mer å spise.»

Avvenire har foruten intervjuet med Renzi også en artikkel med utgangspunkt i butikkopprøret i Palermo der de skriver at i Sør-Italia er det store grupper av fattige som begynner å få problemer med å få mat på bordet den tredje uka i måneden. Det er under vanlige forhold. Da jobber de svart, men nå kan de ikke det en gang.

Slutten på samfunnet slik vi kjenner det?

Det er millioner av mennesker i Europa som ikke vil klare to-tre måneder med full stans. Og ingen europeiske land vil klare ett år eller mer med full stans. Da bryter samfunnet sammen. Da er massehunger og borgerkriger ikke veldig langt unna.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.