Korona og jakten på «pasient null»

0
Illustrasjon: Shutterstock

Hvor startet koronaepidemien? Til å begynne med fikk vi høre om sjømatmarkedet i Wuhan og om «dårlig flaggermus», men kinesiske helsemyndigheter sier nå at den såkalte «pasient null» ikke var der. Dermed er jakten i gang. Hvor startet epidemien?

Om ikke så lenge vil forskerne antakelig ha et nokså presist svar på det. De har metoder for å følge sporene til en slik epidemi bakover. Og Kina kommer ikke til å la noen stein ligge urørt i arbeidet med å finne ut av dette.

Derfor er det mildt sagt oppsiktsvekkende at Lijian Zhao, som er nyutnevnt talsmann for informasjonsavdelinga i det kinesiske utenriksdepartementet, har gått ut med følgende melding på Twitter:

Denne twittermeldinga tar utgangspunkt i en pressekonferanse sjefen for U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Robert Redfield holdt i Det hvite hus 9. mars 2020. Kongressmannen Harley Rouda fra California stilte spørsmål til Redfield som sa at at noen tilfeller som hadde vært diagnostisert som influensa har vist seg å være koronavirus. Rouda fulgte opp og spurte:

«Så vi kan ha folk i USA som dør av noe som virker som å være influensa, men som i virkeligheten kan være Covid19?»

Redfield svarte at noen tilfeller har blitt diagnostisert på den måten. Han svarte altså bekreftende.

Lijian Zhao fulgte opp sin twittermelding med å stille spørsmål direkte til Redfield:

«When did patient zero begin in US? How many people are infected? What are the names of the hospitals? It might be US army who brought the epidemic to Wuhan. Be transparent! Make public your data! US owe us an explanation!»

Det er altså en økende tro i Kina på at smitten kan ha kommet utenfra, og kanskje med USAs militære som deltok i de militære idrettslekene i Wuhan i fjor høst. Det skal bli interessant å se om Redfield svarer på disse direkte spørsmålene og hva han eventuelt svarer.

Kinas utenriksdepartement hadde neppe latt en offisiell talsmann si dette med mindre man har ganske sterke kort på handa for å underbygge spørsmålene. Utenriksminister Wang Yi er ikke kjent for å lede et team som snakker uten godkjenning.

Mer er det vanskelig å konkludere med foreløpig, men vi er nokså sikre på at «pasient null» vil bli lokalisert. Og hvis den personen finnes i USA, har landet et problem som er vesentlig større enn det Donald Trump ønsker å gi inntrykk av.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelÄr klimatkrisförnekarna vår tids hjältar?
Neste artikkelTyrkiske sikkerhetsstyrker prøver å tvinge migrantene til å krysse grensa til Hellas
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).