Korona og jakten på «pasient null»

0
Illustrasjon: Shutterstock

Hvor startet koronaepidemien? Til å begynne med fikk vi høre om sjømatmarkedet i Wuhan og om «dårlig flaggermus», men kinesiske helsemyndigheter sier nå at den såkalte «pasient null» ikke var der. Dermed er jakten i gang. Hvor startet epidemien?

Om ikke så lenge vil forskerne antakelig ha et nokså presist svar på det. De har metoder for å følge sporene til en slik epidemi bakover. Og Kina kommer ikke til å la noen stein ligge urørt i arbeidet med å finne ut av dette.

Derfor er det mildt sagt oppsiktsvekkende at Lijian Zhao, som er nyutnevnt talsmann for informasjonsavdelinga i det kinesiske utenriksdepartementet, har gått ut med følgende melding på Twitter:

Denne twittermeldinga tar utgangspunkt i en pressekonferanse sjefen for U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Robert Redfield holdt i Det hvite hus 9. mars 2020. Kongressmannen Harley Rouda fra California stilte spørsmål til Redfield som sa at at noen tilfeller som hadde vært diagnostisert som influensa har vist seg å være koronavirus. Rouda fulgte opp og spurte:

«Så vi kan ha folk i USA som dør av noe som virker som å være influensa, men som i virkeligheten kan være Covid19?»

Redfield svarte at noen tilfeller har blitt diagnostisert på den måten. Han svarte altså bekreftende.

Lijian Zhao fulgte opp sin twittermelding med å stille spørsmål direkte til Redfield:

«When did patient zero begin in US? How many people are infected? What are the names of the hospitals? It might be US army who brought the epidemic to Wuhan. Be transparent! Make public your data! US owe us an explanation!»

Det er altså en økende tro i Kina på at smitten kan ha kommet utenfra, og kanskje med USAs militære som deltok i de militære idrettslekene i Wuhan i fjor høst. Det skal bli interessant å se om Redfield svarer på disse direkte spørsmålene og hva han eventuelt svarer.

Kinas utenriksdepartement hadde neppe latt en offisiell talsmann si dette med mindre man har ganske sterke kort på handa for å underbygge spørsmålene. Utenriksminister Wang Yi er ikke kjent for å lede et team som snakker uten godkjenning.

Mer er det vanskelig å konkludere med foreløpig, men vi er nokså sikre på at «pasient null» vil bli lokalisert. Og hvis den personen finnes i USA, har landet et problem som er vesentlig større enn det Donald Trump ønsker å gi inntrykk av.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.