Korona og jakten på «pasient null»

7
Illustrasjon: Shutterstock

Hvor startet koronaepidemien? Til å begynne med fikk vi høre om sjømatmarkedet i Wuhan og om «dårlig flaggermus», men kinesiske helsemyndigheter sier nå at den såkalte «pasient null» ikke var der. Dermed er jakten i gang. Hvor startet epidemien?

Om ikke så lenge vil forskerne antakelig ha et nokså presist svar på det. De har metoder for å følge sporene til en slik epidemi bakover. Og Kina kommer ikke til å la noen stein ligge urørt i arbeidet med å finne ut av dette.

Derfor er det mildt sagt oppsiktsvekkende at Lijian Zhao, som er nyutnevnt talsmann for informasjonsavdelinga i det kinesiske utenriksdepartementet, har gått ut med følgende melding på Twitter:

Denne twittermeldinga tar utgangspunkt i en pressekonferanse sjefen for U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Robert Redfield holdt i Det hvite hus 9. mars 2020. Kongressmannen Harley Rouda fra California stilte spørsmål til Redfield som sa at at noen tilfeller som hadde vært diagnostisert som influensa har vist seg å være koronavirus. Rouda fulgte opp og spurte:

«Så vi kan ha folk i USA som dør av noe som virker som å være influensa, men som i virkeligheten kan være Covid19?»

Redfield svarte at noen tilfeller har blitt diagnostisert på den måten. Han svarte altså bekreftende.

Lijian Zhao fulgte opp sin twittermelding med å stille spørsmål direkte til Redfield:

«When did patient zero begin in US? How many people are infected? What are the names of the hospitals? It might be US army who brought the epidemic to Wuhan. Be transparent! Make public your data! US owe us an explanation!»

Det er altså en økende tro i Kina på at smitten kan ha kommet utenfra, og kanskje med USAs militære som deltok i de militære idrettslekene i Wuhan i fjor høst. Det skal bli interessant å se om Redfield svarer på disse direkte spørsmålene og hva han eventuelt svarer.

Kinas utenriksdepartement hadde neppe latt en offisiell talsmann si dette med mindre man har ganske sterke kort på handa for å underbygge spørsmålene. Utenriksminister Wang Yi er ikke kjent for å lede et team som snakker uten godkjenning.

Mer er det vanskelig å konkludere med foreløpig, men vi er nokså sikre på at «pasient null» vil bli lokalisert. Og hvis den personen finnes i USA, har landet et problem som er vesentlig større enn det Donald Trump ønsker å gi inntrykk av.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Andre indisier tyder også på at dette viruset har vært i omløp lenge i USA (f.eks, påfallende mange av de Australia som er smittet fikk sykdommen fra USA eller kontakt med folk derfra). Jeg leste forøvrig en artikkel i dag der Zhaos teori om smitte fra militære idrettsutøvere ble betegnet som “konspirasjonsteori” hele syv ganger :slight_smile:

  Det virker som om denne nye mutasjonen av Coronavirus har vært i omløp i verden en god stund nå, - (årevis?) uten å ha blitt definert som unik av helsevesenet, og pasient null finnes vel neppe i USA heller.

 2. Forsidene igår, og forsidene idag er alle sammen “oppsiktsvekkende”.
  Boris Johnson vurderer å la viruset “brenne seg gjennom” UK … dvs. 2 millioner døde

  Den siste krigen var ikke så ille som det. Da døde 5-600.000 i UK

  Helseminister Høie er satt i karantene.
  La oss anta at de amerikanske presidentkandidatene alle sammen havner i karantene

 3. Avatar for Slangen Slangen says:

  Spekulasjonar etter studier på nettet

  FEDERAL RESERVE NOTE UNITED STATES OF AMERICA
  5 DOLLARS - fin illustrasjon - Pengane er makta!
  Viruset byrja med flest smitta på sjukehuset i Wuhan, og på matmarknaden, men det er nok laga på eit laboratorium i USA. Den gode nyhenda er at det kan gå fort over men kan dukke opp igjen før det forsvinn.
  Lettvint smittevern i USA, London, Paris og Berlin kan tyde på eit slikt varsel, som også kan ha gått til Beijing og Moskva, men ikkje til Milano eller Tel Aviv som truleg lurte seg til nytte høvet i Irans religiøse hovudstad Qom.
  Mediepropagandanen mot Kina er styrt.
  Børskrakket er avtalt spel som utløyser både økonomiske og medisinske unntakslover som Trump treng for å levere MAGA.
  Målet er å ta ned den kriminelle FED og gjeninnføre ein ekte nasjonalbank som før statskuppet i 1913. Der ligg makta i USA!
  La oss ønske han lykke til for han risikerer livet, vel vitande. JFK prøvde å legge ned både FED og CIA, men det var motstanden mot Ben Gurions atombombe som var fatal. Trump har samla folk rundt seg for å halde seg i live, og CIA-Haspel er lojal venninne og med på spelet. Husk, presidentens mor var hushjelpa frå Ornøyane med vikingblod frå Vestlandet?

 4. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Konspirasjonsteorier er det mange av for tiden. Med skandale historien til US militær virksomhet, er det kanskje ikke så rart. Spesielt ikke når vi vet at det finnes svært mange laboratorier hvor det amerikanske militæret er involvert i utviklingen av biologiske våpen.

  Det er like fullt nødvendig å også se på hva fagekspertisen sier relatert til kilden for patogener som utløser virus sykdommer - av den kategori det er snakk om med Corona viruset.

  Pasient null kan være et helt annet sted enn man først tenker på.

  Jeg kommenterte en slik sak i går;

 5. Kilden er altså en hardcore sosialist (identity politics blandet sammen med biologi -> marxistisk biologi)

  climate_capitalism

 6. Avatar for Slangen Slangen says:

  Konspirasjonsteori er eit ord lansert av CIA for å forvirre deg og alle. Det betyr løgn og ingenting. Ingen som har dette ordet i sitt aktive ordforråd har min tillit.

 7. Alt media er full av teorier at coronaviruset er en myte promotert for innføre “gun-control”… eller sverte Trump.
  Mange i alt media er ikke tørr bak ørene

  Coronaviruset er Spanskesyken v2 - bedre enn atom-våpen

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere