EU anklager Tyrkia for å bruke migrantene til utpresning

11
Migranter i sammenstøt med gresk politi ved grensestasjonen Pazarkule i Edirne-distriktet på den tyrkisk-greske grensa. Foto: Shutterstock.

Et møte av innenriksministrene i EU samlet seg om en felles uttalelse 4. februar 2020 der de «tar skarpt avstand fra» det de kaller Tyrkias «bruk av migranter for politiske formål». Ministermøtet erklærte full støtte til Hellas i landets forsøk på å «forsvare EUs ytre grenser».

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har ikke gjort noen hemmelighet av at han bruker migrantene som et redskap for å oppnå politiske mål.

«Hva gjorde vi i går?» spurte Erdogan retorisk og svarte sjøl. «Vi åpnet dørene. Vi vil ikke stenge de dørene. Hvorfor? Fordi EU skal holde sine løfter.»

Det tyrkiske regimet har satt opp busser for å frakte migrantene fram til grensa mot Hellas. Tusenvis av unge menn i kampdyktig alder er busset fram til grensa av tyrkiske myndigheter for å dra til Europa. Man ser knapt barn eller kvinner blant dem. Det virker nokså åpenbart at Tyrkia på denne måten også sender terrorister til Europa og stiller svake europeiske ledere overfor problemer de ikke vet hvordan de skal løse.

EUs innenriksministermøte erklærte at de ikke vil bøye seg for dette presset:

«Ulovlige grensepasseringer vil ikke bli tolerert. I denne forbindelse vil EU og dets medlemsland iverksette alle nødvendige tiltak i samsvar med EU- og folkeretten … Migranter skal ikke oppfordres til å sette livet i fare ved å forsøke ulovlige kryssinger over land eller hav.»

Frankrike beskylder Tyrkia for å drive utpresning

Erdogan har sagt at han ikke vil reforhandle flyktningavtalen med EU før unionen støtter hans krig i Syria. Dette fikk Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian til å beskylde den tyrkiske president for å drive utpresning.

«Dette migrantpresset er organisert,» sa Le Drian i Paris. «Det er organisert av president Erdogans regime som en form for utpressing mot EU.»

Le Drian sa at Erdogan gjør migrantene til instrumenter for sin politikk.

Charles Michel, som er president i Det europeiske råd og EUs utenrikssjef Josep Borrell var i Ankara for å forhandle med Erdogan. De ba Erdogan tynt om å la være å bruke migrantene mot EU, men Borrell advarte mot ensidige handlinger, og mente med det å kritisere Tyrkias bruk av migrantene mot EU.

Konfrontasjon mellom Tyrkia og Hellas

Hellas har støtte fra EU når landet forsøker å stanse migrantene på grensa. Erdogan på sin side kom med skarp kritikk av det greske grensepolitiet og beskyldte dem for å «gripe til ekstreme tiltak» og «å skyte for å drepe».

Det greske utenriksdepartementet, på sin side, beskyldte Erdogan for å spre «fake news» og for å «bruke migrantene som rambukk»:

«Når et land bruker mennesker som rambukker, fabrikerer fake news for å villede dem, og systematisk krenker suvereniteten og suverene rettigheter i nabolandene, er det ikke i posisjon til å rette anklagende pekefingre mot noen.»

Greske myndigheter hevder at tyrkisk politi har skutt med tåregass mot gresk grensepoliti på gresk side. Nettavisa Greekreporter har publisert en video som angivelig skal vise dette.

Erdogans kyniske spill

Akkurat som i 2015 bruker Erdogan mennesker i sitt kyniske spill for å oppnå støtte for sin krig i Syria. Han er så pass arrogant at han ikke en gang har forsøkt å skjule at det er akkurat det han gjør. I 2015 lyktes han både i å tvinge EU til å ta imot flyktninger og migranter som han drev ut av Tyrkia, og til å få massive pengeoverføringer fra EU, og dessuten få enda mer støtte til sin krig via stedfortredere i Syria. Men denne gangen prøver EU å ikke la ham lykkes på det første punktet.

Men EU har naturligvis bare seg sjøl å takke. Unionen har deltatt aktivt i krigen mot Syria sammen med Tyrkia. De har vært med på å støtte terroristene via Tyrkia og de har deltatt aktivt i den krigen som har skapt flyktningproblemet i Syria. Unionen kunne ha unngått dette problemet hvis den ikke hadde vært så ivrig etter å drive regimeskiftekrig i Syria.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Bunnlinjen var altså EUs kyniske spill.
  Og overskrifta skulla da ha vært
  Tyrkia anklager EU for å bruke Tyrkia i sitt kyniske spill

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Hva om selve grunnen til krigen i Syria er å oversvømme Europa. Disse EU pampene uttaler slik det passer ovenfor befolkningen. På bakrommet forhandles det nok med Hellas om prisen for å åpne grensene. Sv, Rødt og mdg ønsker luftbro til Norge.

 3. Formålet med Syria, foruten å gjøre som Bibi ønsker, var å skape en bru for å angripe Iran.
  -Veien til Teheran går gjennom Syria

  Iran er vanskelig å erobre. Det er fjellkjeder som ikke skulle ha vært der. Teheran selv ligger nærmest ved det Kaspiske havet, som NATO ikke har tilgang til - utenom å slippe båter ned der med helikopter.
  Å angripe Iran over Tyrkia betyr en forsyningslinje på 1000 km, på dårlige veier, bare for å nå grensen til Iran.
  Man trenger kontroll med Syria og Irak først.

  Som George Bush kunne ha sagt:
  -Først må vi redde jomfruene i Syria og Irak før vi kan redde jomfruene i Iran

 4. EUtimes er ikke akkurat den beste kilden her

  Many more will die because Iran is very low IQ. Their national average IQ is only about 84 and this can be seen in the following videos.

  Fullt mulig at Iran er utsatt for angrep med biovåpen. Å spre løgner i media om Iran vil være endel av angrepet

  La oss ikke glemme at coronaviruset er “the poor mans nuke”.
  Iran vil slå tilbake.

  Alt hva Iran har opplevd av sanksjoner … vil nå ramme USA selv i kjølvannet av fallende verdensøkonomi.
  Bad Karma

  Many more will die because Iran is very low IQ. Their [national average IQ is only about 84]
  ifølge kilden som brukes - noen rasister i new York selvfølgelig

  Halve verden plasseres på det nivået.
  Vi tror at Afrika vil bli første offer for coronaviruset?
  Professor Øyrjan Olsvik avviste den muligheten.

  Afrikanerne har et immunforsvar i himmelen. Det er verre med amerikanerne og deres 50 vaksiner i kroppen. Det kan fort bli katastrofe.

 5. MrSixxthsense
  Vi deler samme oppfatning omkring dette.
  Keto-dietten fungerer fint om man vil gå ned i vekt (og eksemplet du viser til), men jeg anbefaler den ikke til friske mennesker. Dette fordi jeg har forsøkt den selv over en 3 mnd. periode og på kveldstid klarte jeg ikke formulere setninger i mailer / SMS’er.

  Bare tull

  Nå du står overfor en desinfotype som MrSixxthsense da nytter det ikke å jatte med han. men det er det du gjør.
  Keto-dietten dreier seg ikke om slanking, selv om det også virker. Keto-dietten stopper inflammasjonene … i neste omgang forbedrer det hodet (keto betyr hjernemasse som føde)
  Keto er første forsvarsverk mot corona.
  Coronaviruset skaper inflammasjoner i lungene.
  Hva som motvirker inflammasjoner er hva man trenger, omså i form av damp.

 6. MrSixxthsense
  MAN KAN IKKE SMITTES AV ET VIRUS! KUN VIA INJEKSJON.

  Dette ble begrunnet med at genpleising foregitt ved “injeksjon” av DNA i et virus -> klin kokos dokumentasjon.

  Det er misinformasjon. Når han ikke har kilde så bare fortsetter han å gjenta samme tullet -> man kan ikke diskutere med slikt
  Nå blir Nyhetsspeilet et forum for idiot-informasjon -> Nyhetsspeilet blir idiot-forum

  Hadde MrSixxthsense innrømmet at han kanskje har misforstått hadde vi ikke hatt noen løgner.
  Verfifisert uærlighet -> løgner
  (dette er bevismaterialet)
  Nyhetsspeilet må jo fjerne hva som er tull på tull (MrSixxthsense legger ut tåke når han blir konfrontert. Hvem gjør slikt?)
  (Resett hadde dementi av feilaktig oppslag. Det er rederlighet)

  Professor Øyrjan Olsvik UiT kom dårlig ut når han forsiktig innrømmer at “noen i Norge kan dø av coronaviruset” … så øker antall smittede fra 33 til 86 på 2 dager (verst i verden). Virkeligheten avslører han. (professoren ble konfrontert av NRK-journalist)

  Samme logikk må gjelde MrSixxthsense / Nyhetsspeilet. Han må betale prisen
  Det kan ikke være slik at man lever en beskyttet tilværelse på Nyhetsspeilet, hvor man ikke trenger å stå for det man sier

 7. Avatar for Mari Mari says:

  Vi får se hva som skjer.
  En liten en på si. Jeg hørte rykter om at John Travolta forrige helg tok kontakt med legen for han følte seg uvel og var bekymret for at det kunne være Coronaviruset. Legen forsikret ham imidlertid om at det kun handlet om litt Saturday Night Fever. John Travolta will be Staying Alive :wink:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere