EU anklager Tyrkia for å bruke migrantene til utpresning

0
Migranter i sammenstøt med gresk politi ved grensestasjonen Pazarkule i Edirne-distriktet på den tyrkisk-greske grensa. Foto: Shutterstock.

Et møte av innenriksministrene i EU samlet seg om en felles uttalelse 4. februar 2020 der de «tar skarpt avstand fra» det de kaller Tyrkias «bruk av migranter for politiske formål». Ministermøtet erklærte full støtte til Hellas i landets forsøk på å «forsvare EUs ytre grenser».

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har ikke gjort noen hemmelighet av at han bruker migrantene som et redskap for å oppnå politiske mål.

«Hva gjorde vi i går?» spurte Erdogan retorisk og svarte sjøl. «Vi åpnet dørene. Vi vil ikke stenge de dørene. Hvorfor? Fordi EU skal holde sine løfter.»

Det tyrkiske regimet har satt opp busser for å frakte migrantene fram til grensa mot Hellas. Tusenvis av unge menn i kampdyktig alder er busset fram til grensa av tyrkiske myndigheter for å dra til Europa. Man ser knapt barn eller kvinner blant dem. Det virker nokså åpenbart at Tyrkia på denne måten også sender terrorister til Europa og stiller svake europeiske ledere overfor problemer de ikke vet hvordan de skal løse.

EUs innenriksministermøte erklærte at de ikke vil bøye seg for dette presset:

«Ulovlige grensepasseringer vil ikke bli tolerert. I denne forbindelse vil EU og dets medlemsland iverksette alle nødvendige tiltak i samsvar med EU- og folkeretten … Migranter skal ikke oppfordres til å sette livet i fare ved å forsøke ulovlige kryssinger over land eller hav.»

Frankrike beskylder Tyrkia for å drive utpresning

Erdogan har sagt at han ikke vil reforhandle flyktningavtalen med EU før unionen støtter hans krig i Syria. Dette fikk Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian til å beskylde den tyrkiske president for å drive utpresning.

«Dette migrantpresset er organisert,» sa Le Drian i Paris. «Det er organisert av president Erdogans regime som en form for utpressing mot EU.»

Le Drian sa at Erdogan gjør migrantene til instrumenter for sin politikk.

Charles Michel, som er president i Det europeiske råd og EUs utenrikssjef Josep Borrell var i Ankara for å forhandle med Erdogan. De ba Erdogan tynt om å la være å bruke migrantene mot EU, men Borrell advarte mot ensidige handlinger, og mente med det å kritisere Tyrkias bruk av migrantene mot EU.

Konfrontasjon mellom Tyrkia og Hellas

Hellas har støtte fra EU når landet forsøker å stanse migrantene på grensa. Erdogan på sin side kom med skarp kritikk av det greske grensepolitiet og beskyldte dem for å «gripe til ekstreme tiltak» og «å skyte for å drepe».

Det greske utenriksdepartementet, på sin side, beskyldte Erdogan for å spre «fake news» og for å «bruke migrantene som rambukk»:

«Når et land bruker mennesker som rambukker, fabrikerer fake news for å villede dem, og systematisk krenker suvereniteten og suverene rettigheter i nabolandene, er det ikke i posisjon til å rette anklagende pekefingre mot noen.»

Greske myndigheter hevder at tyrkisk politi har skutt med tåregass mot gresk grensepoliti på gresk side. Nettavisa Greekreporter har publisert en video som angivelig skal vise dette.

Erdogans kyniske spill

Akkurat som i 2015 bruker Erdogan mennesker i sitt kyniske spill for å oppnå støtte for sin krig i Syria. Han er så pass arrogant at han ikke en gang har forsøkt å skjule at det er akkurat det han gjør. I 2015 lyktes han både i å tvinge EU til å ta imot flyktninger og migranter som han drev ut av Tyrkia, og til å få massive pengeoverføringer fra EU, og dessuten få enda mer støtte til sin krig via stedfortredere i Syria. Men denne gangen prøver EU å ikke la ham lykkes på det første punktet.

Men EU har naturligvis bare seg sjøl å takke. Unionen har deltatt aktivt i krigen mot Syria sammen med Tyrkia. De har vært med på å støtte terroristene via Tyrkia og de har deltatt aktivt i den krigen som har skapt flyktningproblemet i Syria. Unionen kunne ha unngått dette problemet hvis den ikke hadde vært så ivrig etter å drive regimeskiftekrig i Syria.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.