Young Ambassadors – USAs tamme kaniner i Norge?

0
Forsida til Young Ambassadors på nettet.

Det finnes et program som kaller seg Young Ambassadors. Vi ante ikke at de fantes, men en leser gjorde oss oppmerksomme på dem, og det viste seg å være et interessant tips. Programmet drives nemlig av USAs ambassade i Norge og utdanner hvert år 20 ungdommer i Norge. Til hva?

På programmets nettside heter det:

«Young Ambassadors er et utdanningsprogram for samfunnsengasjert og kunnskapssøkende ungdom. Gjennom et år med lærerike seminarer, personlig oppfølging og spennende utfordringer ønsker vi å inspirere og motivere ungdom til å realisere sitt fulle potensiale – til samfunnets beste.

Programmet tar for seg ulike deler av norsk samfunnsliv. I løpet av syv seminarer aktiviseres ungdom med dialog, debatt og gruppearbeid. De møter stortingspolitikere, næringslivsledere og eksperter innen ulike fagfelt. I tillegg til seminarene får deltagerene sin helt egen mentor og deltar på flere sosiale arrangementer.»

De unge ambassadørene har et styre som ledes av Mads A. Danielsen (f.1992) og Kristin Nesse Thue (f. 1995). Danielsen er seniorkonsulent på ARENA Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo og er nasjonal talsperson i Arbeiderpartiets studentlag. Thue har en bachelor i internasjonale relasjoner fra Universitetet i Oslo, og jobber i dag som giveransvarlig og markedsføringskonsulent i Greenpeace Nordic. Begge regner seg til venstresida i norsk politikk. De andre styremedlemmene er Marianne Svendsen Kofoed, Juliet Young, Vilde Longva Reiersen, Vilde Longva Reiersen, Maria Qureshi, Andreas Tangstrøm, Sagal Askar, Kristen Vamsæter, Ine Møllegaard, Erlend Hovden, Øyvind Kragh Kjos og Linn-Aurora Wengen.

Dette er tidligere deltakere i programmet, så det er ikke bare slik at det trenes opp 20 ungdommer i Norge i regi av USAs ambassade hvert år, men det er bygd en permanent organisasjon av dem, ledet av dette styret.

Seniorrådet

Disse «ambassadørene» har også et eldreråd, eller et seniorråd, som de kaller seg. Og hvem er de? Den amerikanske ambassade, Google, BAHR, McKinsey & Company, First House og Den Norske Opera & Ballett. De siste må vel nærmest være med for å sikre at «ambassadørenes» piruetter for sine oppdragsgivere sitter som de skal.

Tamme kaniner for USA?

Young Ambassadors har også sin egen Facebook-side med et passende infantilt/naivt oppsett.

Der går det fram Young Ambassadors oppfordrer sine medlemmer til å søke seg inn på BFTF – en internasjonal sommerskole i USA. BFTF er et intensivt, og spennende sommerprogram initiert av U.S. Department of State, og U.S. Embassy Oslo. «Flere Young Ambassadors alumni har deltatt på skolen!» skriver de henrykt.

Her kan vi også lese om hvordan ambassadørenes «alumni» deltar i samfunnsdebatten med kronikker og avisinnlegg, slik som her og her og her.

USAs ambassade driver altså oppdrett av et korps av unge ambassadører som seinere er ment å skulle bruke det de har lært til å prege samfunnsdebatten, få posisjoner i organisasjoner og partier og i mediene. Med seg har de sentrale «påvirkere» i norsk politikk og samfunnsliv som BAHR of First House, samt globale giganter som Google og McKinsey. Og dette er naturligvis en del av USAs og State Departments globale program for å skaffe seg unge ambassadører over hele verden.

Navnet Young Ambassadors gjør heller ikke noe forsøk på å skjule hensikten. Dette er USAs unge ambassadører, USAs tamme og veldresserte kaniner i Norge.

Og dette gjøres så glatt og selvfølgelig. Verdens mest aggressive militærmakt, landet som ifølge sin president har «drept millioner i kriger basert på løgner» driver dressurkurs av norske ungdommer. Det burde ringe alarmklokker mange steder.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelJP Morgan granskes atter en gang for markedsmanipulering
Neste artikkelIrland og Tyskland: «Du får’ke leke mer i våres gård»