Det irakiske parlamentet vil kaste ut USAs tropper

0
USAs tropper har stått i Irak siden invasjonen i 2003. Nå ønsker parlamentet i landet å kaste dem ut. Foto: Shutterstock.

Av Jason Ditz

Irak har tilbrakt mesteparten av de siste 16 årene under militær okkupasjon fra USA. Og hele tiden, til stadighet, har USA-Irak-forholdet vært preget av USAs fiendskap overfor nabolandet Iran. Og Irak har intet ønske om å bli blandet inn i dette.

Så samtidig som Iraks parlament allerede lider under Pentagons snakk om å bli i Irak, og Trump sier at USA vil forbli i Irak for «å holde øye med Iran», så har den tiltatte  økningen i  USAs retorikk om en krig mot Iran fått det irakiske parlamentet til å reagere.

På lørdag vil det irakiske parlamentet stemme over et lovforslag som har til hensikt å utvise alle utenlandske tropper fra irakisk jord. De peker spesielt på USA-troppene, at de må reise.

Lovforslaget ble fremmet av Iraks to viktigste shia-blokker. Og det er ventet at den vil bli vedtatt ganske lett. 

Hva som så vil skje er det store spørsmålet. Iraks parlament har allerede «pro – iranske fraksjoner». Og det er allerede lenge siden folk fra USA – Pentagon og andre –  har antydet at spørsmålet om de skal bli i Irak bør være opp til den irakiske regjeringen.

Den irakiske statsministeren advarer USA om at de ikke kan bruke irakisk jord til å starte en krig mot Iran. Men USA driver stadig og tyranniserer Iraks regjering for deres shia-vennlige, militser. De gjør alt de kan for å påstå at den shia-dominerte irakiske regjeringen faktisk er i ledtog med iranerne, og dermed en trussel mot USAs interesser.

Uansett hva som kommer til å skje så ser det ganske sikkert ut som om båndene mellom Irak og USA vil lide. 

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på AntiWar.com. Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKonferanse om asiatisk kultur
Neste artikkelMange sivile drept i nytt saudiarabisk angrep på Sana’a i Jemen