Brukte Israel et passasjerfly som skjold da de angrep Syria?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at et israelsk angrep på Syria 5. februar 2020 satte et passasjerfly med 172 passasjerer om bord i fare.
Airbus-320, som var på vei mot Damaskus’ internasjonale lufthavn, ble «eskortert ut av faresonen og hjulpet til å lande i Hmeymim flybase,» sier talsmannen for det russiske forsvarsdepartementet Igor Konashenkov.
Ifølge den russiske uttalelsen skjøt F-16 jetfly tilhørende IAF åtte luft-til-bakke raketter uten å komme inn i det syriske luftrommet. Moskva beskyldte Israel for å bruke de sivile flyene «som et skjold mot syriske antiflyssystemer.»

«Den israelske generalstabens militære luftoperasjoner der de bruker passasjerfly for dekking eller [for] blokkering av gjengjeldelsesild fra syriske missilsystemer, er blitt et typisk trekk ved det israelske luftvåpenet,» sa Konashenkov.

Det israelske militæret, IDF, kommenterer aldri slike hendelser. Men Jerusalem Post klarte å finne ut hvilket passasjerfly det dreide seg om ved å bruke flydatabaser på internett.

Første juledag 2018 angrep seks israelske F-16-fly Damaskus og avfyrte 16 missiler. 14 av dem skal ha blitt skutt ned av det syriske luftvernet, sier det russiske forsvarsdepartementet. Uttalelsen er gjengitt i den israelske avisa Haaretz, som også gjengir anklagen om at de israelske flyene skal ha brukt to sivile fly som skjold under angrepet. Det russiske forsvarsdepartementet sier at angrepet er et brudd på resolusjon 1701 fra FNs Sikkerhetsråd og at to sivile fly ble brukt som dekke for angrepet slik at Syria ikke kunne utnytte luftforsvaret sitt fullt ut uten å risikere en katastrofe.

Å bruke sivile som «menneskelige skjold» er forbudt etter internasjonal lov og regnes som en krigsforbrytelse etter den fjerde Genevekonvensjonen. Det internasjonale Røde kors skriver:

«Under the Statute of the International Criminal Court, “utilizing the presence of a civilian or other protected person to render certain points, areas or military forces immune from military operations” constitutes a war crime in international armed conflicts.»

Et russisk militærfly av typen Ilyushin-20 ble skutt ned utenfor den syriske byen Latakia om kvelden 17. september 2018. Hele mannskapet på 15 ble drept. Det russiske forsvarsdepartementet sa at flyet ble skutt ned av syrisk anti-luftskyts fordi israelske fly brukte det som cover da de angrep Latakia med et F-16-fly.

Dersom det faktisk har vært det israelske flyvåpenet som brukte et passasjerfly som skjold da de ville bombe stillinger i Damaskus, har igjen Israel gjort seg skyldig i en krigsforbrytelse. Og hvis denne provokasjonen hadde ført til at det syriske luftvernet hadde skutt ned passasjerflyet, ville naturligvis bli sett på som de skyldige i den vestlige opinionen.


Vår uavhengige og kritiske journalistikk er 100 prosent avhengig av lesernes støtte. Vil du være med?

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.