EAT-dietten vil føre til avvikling av store deler av norsk landbruk

10
EAT-dietten vil føre til katastrofe for norsk landbruk. Foto: Shutterstock

Et kosthold etter EAT-modellen vil bety at store deler av vår matproduksjon må flyttes utenlands, ifølge en ny rapport. Mye av det arealet vi legger brakk i Norge må skaffes til veie i utlandet for å produsere maten vi trenger. Dette skriver Forskning.no og fortsetter:

«Den globale plantebaserte dietten som ble lagt frem av EAT-kommisjonen i EAT-Lancet rapporten for vel et år siden vil ikke bare endre det vi har på tallerkenen.

En analyse av EAT-rapporten utarbeidet ved NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet viser at dietten også i stor grad vil føre til avvikling av Norges største landbaserte næring, matproduksjonen. For norsk landbruk er tuftet på husdyrproduksjon, som vi har best forutsetning for å produsere i graslandet Norge.

EAT-dietten legger opp til at vi skal spise mindre av de matvarene vi har naturgrunnlag for å produsere i Norge og mer av den maten vi må importere.

Store områder i landet der grasproduksjon dominerer vil gå ut av drift og forutsetningen for å drive landbruk i disse områdene blir borte, ifølge analysen fra NMBU. For landbruket er ofte en hjørnestein i lokalsamfunn. Nedlegging vil gi ringvirkninger. Det vil bety fraflytting fra langt mer enn bare gårdsbrukene.»

Her er noen av hovedpunktene i rapporten:

Selvforsyningsgraden vil synke

I Norge importerer vi i dag 50-60 prosent av maten vi spiser. Det meste importerer vi fra EU-land. Det vil si at vi allerede baserer en stor del av vår matsikkerhet på tilgang fra verdensmarkedet.

Ved en innføring av EAT-dietten vil selvforsyningsgraden vår synke, viser analysen.

60 prosent av norsk landbruksareal legges ned

Selv om vi i fremtiden bare bruker norsk korn til menneskemat, øker grønnsaksarealet mange hundre prosent og mer enn dobler arealet til frukt og bær, viser NMBU-rapporten at fortsatt over 60 prosent av dagens jordbruksareal være ute av drift med EAT- dietten.

Husdyrene våre blir nesten borte

Analysene i NMBU-rapporten viser også at EAT-dietten vil føre til at ammekyr og geiter bare vil bli å finne i utstoppet versjon på zoologisk museum.

Sau blir rødlista og det blir svært langt mellom melkekyrne, siden antallet reduseres med 70 prosent. Likeså med gris, hvor produksjonen reduseres med 80 prosent.

Vil også legge kornareal brakk

Bygg, som i stor grad går til dyrefôr fordi det ikke egner seg til baking, har kortere vekstsesong og kan dyrkes i deler av landet som ikke egner seg til produksjon av matkorn.

Les også: Forskere: – Norsk landbruk blir vingeklippet med EAT-dietten

Gunhild Stordalen på EAT-konferansen. Foto: EAT

Gunhild Stordalen og hennes EAT-milliardærer

Gunhild Stordalen og hennes EAT Foundation har fått stor mediadekning for sine ytterliggående forslag om hvordan verdens kosthold bør være. De som står bak Stordalen er en av de mektigste kapitalalliansene verden har sett, og de mener business – agrobusiness. De har tenkt å forandre ernæringssystemet over hele kloden og har samlet makt til å gjøre det. EAT Foundation er i ferd med å bygge opp ulike former for partnerskap som er et lite FN i seg sjøl, et kapitaldrevet FN som naturligvis vil infiltrere agendaer på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Dette er klart uttrykt i tipunktsplanen deres, som en kan lese her.

Og hvem er så Stordalens strategiske partnere? De kaller seg FReSH og her er de:

Cecilie Børgund gjorde en veldig skikkelig jobb med å analysere hvem disse selskapene er og hva de representerer. Denne la hun ut på Facebook, der vi fant den. Vi har bare føyd til litt ekstra informasjon og lagt inn lenker til bakgrunnsinforasjonen.

Baker McKenzie er et av verdens to største advokatfirmaer. Kontorer i 47 land. 13.000 ansatte.
Basf er verdens største kjemiske konsern, med medisiner og plantevernmidler som hovedfelt. Etterkommer etter IG Farben.
Bayer er et av verdens største farmasøytiske selskaper. Også etterkommer etter IG Farben. Har kjøpt Monsanto.
BCG, Boston Consulting Group, verdens nest mest innflytelsesrike konsulentselskap. Jobber særlig med multinasjonale selskaper.
Buhler Group er et multinasjonalt selskap som lager landbruksutstyr og matproduksjon.
Cargill er det største privateide selskapet i USA, altså ikke på børs. Det er et av de fire mektigste selskapene i det globale kornkartellet. Distribuerer og prosesserer korn, palmeolje og ingredienser som stivelse, glucose sirup og vegetabilsk fett og oljer til matindustrien. Gigant også innen kjøttproduksjon.
Cermaq er verdens nest største på lakseoppdrett. Etterfølger etter det norske Statens kornforretning.
CP Group er Thailands største selskap og en stor internasjonal korporasjon med 300.000 ansatte. Driver med agrobusiness, mat- og fôrproduksjon, industrielt landbruk, reker, 10.000 seven eleven butikker osv.
Danone er verdens største produsent av meierivarer. Også stor innen salg av flaskevann og diettprodukter.
Deloitte er revisjon, rådgivning og advokattjenester. Regnes som en av de «fire store» i bransjen.
DSM multinasjonalt nederlandskbasert selskap innen ernæring og helse. 23.000 ansatte. Største aksjonærer ASR Nederland og BlackRock.
DuPont er et av verdens største kjemiske selskaper. Konkurrerer med Basf om å være størst. Fusjonerte med Dow Chemicals i 2017, Dow var en av de ansvarlige for giftsprøytinga med Agent Orange i Vietnam under krigen der.
Edelman er internasjonalt PR-byrå og reklamefirma.
ERM er et multinasjonalt rådgivningsfirma innen miljø, helse og sikkerhet.
Evonik Industries, tyskbasert multinasjonalt selskap. Et av de største innen spesialkjemikalier. En av forløperne til selskapet var største produsent av Zyklon-B.
Femsa,  multinasjonalt selskap basert i Mexico. Produserer øl og andre «leskedrikker», bl.a alle Coca Colas drikker.
Friesland Campina produserer meieriprodukter. Et av verdens største innen bransjen. Har avdelinger i 33 land. 21.000 ansatte.
Givaudan produserer smaks- og lukttilsetninger. Morselskapet deres var ansvarlig for Seveso-katastrofen i Italia i 1976.
Google er eid av Alphabet Inc, som er verdens største teknologiselskap.
IFF produserer smaks-og lukttilsetninger. Multinasjonalt selskap, et av USAs 500 største.
Kelloggs multinasjonal matvaregigant. 33.000 ansatte.
KDD matvaregigant i Kuwait med store markedsandeler i Gulfstatene.Nestlé er verdens største matvareselskap, en av verdens 40 største korporasjoner. En gigant også innen salg av flaskevann. 323.000 ansatte.
Olam, multinasjonalt selskap i agrobusiness, er storprodusent av bl.a ris og palmeolje. Hovedkvarter i Singapore. 35.000 ansatte.

Nestlé er verdens største matvareselskap, en av verdens 40 største korporasjoner. En gigant også innen salg av flaskevann. 323.000 ansatte.
Pepsico Selskapet produserer, markedsfører og selger et mangfold av leskedrikker, samt salte, søte og kornbaserte snacksvarer og andre matvarer. Nest største selskap innen mat og drikkevarer i verden. 263.000 ansatte.
Protix produserer insektsprotein til mat og fôr.
Quantis er rådgivningsfirma innen miljøsektoren.
Sigma produserer prosessert mat. Multinasjonalt selskap.
Solvay er et belgisk multinasjonalt kjemiselskap.
Sonae er et portugisisk multinasjonalt selskap som har hypermarkeder, supermarkeder og lignende 46.000 ansatte.
Stora Enso er et skogindustriselskap. Et av de to største papirindustriselskpene i Europa. 26.000 ansatte.
Symrise produserer smaks- og lukttilsetninger. Verdens fjerde største.
Syngenta produserer plantevernmidler og såkorn. Verdens største innen plantevernkjemikalier. Eid av ChemChina.
Team (?)
Unilever er en av verdens største produsent av dagligvarer. 169.000 ansatte.
Yara, produsent av gjødsel- og kjemikalievarer til landbruket. Hovedkvarter i Oslo. Den norske staten er største eier. 13.000 ansatte.

Oppsummert: Dette er en samling firmaer som alle er pådrivere for et kjemisk/syntetisk industrilandbruk, med stor vekt på vegetabilske ferdigprodukter. Og de tar sikte på å omforme matproduksjonen i hele verden for å passe inn i sitt system, slik at de kan bli enda rikere og mektigere. For å gjøre dette vil de skyve «klima» og veagnere og hvem det nå måtte være av godtroende folk foran seg.

For Norges vedkommende vil det bety katastrofe. For det er det som er summen av rapporten som leddes fram i Forskning.no.


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Kontrollen med det vi spiser vil kombineres medmedisinske data - slik at de kan avgjøre hvem som er de mest nyttige EAT-erne. Og hvem som kan brukes som donor.
  Spørsmålet er hva de kan bruke Norge til når det har grodd igjen, om vi ikke blir utstyrt med ryddesag sammen med borgerlønna - basert på vår biologiske og sosiale verdi.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  EAT-dietten er blitt lansert av EAT-kommisjonen som en angivelig perfekt global diett med en detaljert beskrivelse av daglig matinntak i gram for ulike matvarer innenfor strenge rammer.

  Hovedbudskapet er at melk og kjøttprodukt delvis eller helt skal erstattes av vegetabilske varer som skal dekke behovet vårt for protein, energi og essensielle fettsyrer.

  Dietten består i hovedsak av belgvekster, nøtter, planteoljer, grønnsaker, korn eller ris og uten eller eventuelt med litt kjøtt.

  For meg virker denne dietten genocidal. Hvorfor blir et medisinsk spørsmål. Lavfettdiett fører til fedmeepidemi

  Plantebaserte produkter

   sukker (usunt)
   kornprodukter (usunt)
   soya (usunt)
  

  Animalske produkter

  egg (sunt)
  bacon (sunt)
  gressforet kjøtt (sunt)
  smør (sunt)
 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Coca Cola blir ikke usunt fordi om Coca Cola produseres med barnearbeid i Thailand, og barn som hopper ut av vinduet.
  Egen helse er for viktig til at den kan ofres fordi man ikke vil støtte Coca Cola eller lignende merker.
  Jeg bruker en komputer som er laget av et multinasjonalt firma, jeg kjører bil som er laget av et multinasjonalt firma osv.

  EAT-dietten sier jeg er genocidal.
  Det gjør meg lite om all norske sauebønder må gå på NAV, bare butikkene kan tilby gressforet sau. Det er det siste som kroppen min reagerer positivt på, gressforet kjøtt.

  BTW. Bare 1500 jøder ble skutt i IG Farben Auschwitz (nazipartiet var full av jøder), mens Nordahl Grieg og de pilotene bombet 50.000 jøder til sykdom og død i Auschwitz

 4. Det er akkurat det den globale storkapitalen er ute etter, de vil ikke ha små eller mellomstore gårder, de vil samle alt i enorme gårder som drives som industrilandbruk, der hvor det er best klima for det. Da får de lagt ned bygde-Norge, og yngre flytter til byene som globalistene vil.

  Som agro-business kartellene vil, de vil at befolkningene skal være avhengig av deres mat-distribusjon, til deres markedspriser.

  Mat er det ene av to eksistensielle ting mennesket må ha, det andre er vann. De de ønsker er å ha total kontroll over produksjon og distribusjon av mat, for maksimal profitt. Og de kjøper opp alt av drikkevannskilder og vannverk over hele verden i en rasende fart. Noe av betingelsene den globale storkapitalens IMF og Verdensbanken har for at land og stater får lån, er at drikkevannet og matjord blir gjort tilgjengelig for utenlandske investorer, les agro-selskapene.

  All ferdigmaten med for mye salt, for mye feil fett og kunstige sukkererstatninger gjør mange syke, til glede for de enorme multinasjonale legemiddelselskapene. Som også eies av de samme som eier de enorme multinasjonale agro-selskapene.

  Deres politikeres beslutninger som de dikterer gjør at den globale storkapitalen snart har kontrollen på også det eksistensielle for mennesket, mat og vann. Drikkevann og dyrkbar mark må være folkets eiendom, og da må vi ut av EØS/EU, TTIP etc og si nei til alle overnasjonale avtaler som storkapitalen har pønsket ut for å få kontroll over landressursene, og vi må øke Norges selvforsyningsgrad av mat så langt det er mulig.

 5. Avatar for Torgeir Torgeir says:

  Interessant artikkel.
  Min vurdering:
  Siden vi lever i ett hologram der alt finnes i alt, vil også storkapitalen måtte være med på endringen som kommer til ett plantebasert kosthold. Siden storkapitalen profiterer på alt de kan ut i fra sin natur, vil de også gjøre det innen denne muligheten.
  Jeg ser det som positivt at samfunnet går over til mer plantebasert kost, da en i stor grad er det en har spist, og animalsk kost gir mer aggresive, spekulative mennesker. Det er enklere å oppnå fred, balanse og hensyntaking med plantebasert kost. Se til dyreriket, og en ser hvilke arter som spiser hva og har hvilke egenskaper, hvilke arter som har fredlig sameksistens, hvilke arter som lever som pirater som har rottet seg sammen.
  Det norske landbruket må bare omstille seg, og det er på tide.
  Jordens menneskekultur utvikles enormt fort for tiden, og det trengs om bærekraft skal nås. Dette er en veldig positiv endring. Tyngdepunktet av menneskelig bevissthet må heves til ett nivå av å ta ansvar, og det oppnås ikke ved ubevisst kjøttspising.

 6. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Tradisjonell mat funker. Men da snakker vi om økologisk jordbruk. Idag vil samme kosten gjøre oss syke av mangelsykdommer.

  Hva som ikke er tradisjonell mat
  -hvete (ELH - en lang historie)
  -margarin og soyaolje (ELH)
  -pasteurisert melk (ELH)
  -moderne gris/kylling (ELH)
  -brus (ELH)
  -lettprodukter (ELH)
  -kjeks (ELH)
  -ferdigmat (ELH)
  -plastembalasje (ELH)

  Sikringskost er nettopp å få i seg kjøtt som spekepølse / bacon / lam og får
  Egg er og sikringskost
  Så kommer fett ---- MASSE, slik som eskimoene

  Planteoljer ligner på smør … med det blir den billige sorten … nærmest uspiselig

  "og det oppnås ikke ved ubevisst kjøttspising"

  https://www.youtube.com/watch?v=WfQQu47xP8U

  Skaldeman forteller at han bestemte seg for å spise seg ihjel. Da så han ut som Erna Solberg. Men der trynet han. Uansett hvor mye iskrem og fett hans spiste … han klarte ikke å bli sykere…
  Han skjønte at legene hadde lurt han trill rundt
  Hvis man ikke klarer å bli tykk med å lefle i seg et tonn med fett og hamburgere … da er det påtide å saksøke legen

 7. Som agro-business kartellene vil, de vil at befolkningene skal være avhengig av deres mat-distribusjon, til deres markedspriser.

  Jeg er i det store og det hele enig i det du sier, men når det gjelder setningen over vil jeg påstå at vi er der forlengst. Hvem kan i dag med hånda på hjertet si at han/hun ikke er avhengig av matdistribusjon helt utenfor vår kontroll? Dette er jo ett av de områdene hvor vår kultur har endret seg mest på bare noen få generasjoner.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere