Merkel og Putin: Vi fortsetter Nord Stream 2 uansett hva USA sier

7
Vladimir Putin og Angela Merkel er enige om å fullføre Nord Stream 2. Foto: Shutterstakn

Forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland besøkte Moskva 11, januar 2020 og møtte Russlands president Vladimir Putin, og de to ble enige om å fortsette samarbeidet om gassrørledninga Nord Stream 2. Dette skriver Deutsche Welle.

USA har vedtatt sanksjoner mot selskaper som deltar i dette prosjektet i et forsøk på å stoppe det. Det var et overveldende flertall for sanksjonsvedtaket i begge hus i Kongressen. Vedtaket omtaler Nord Stream 2 som «et redskap for press og politisk innflytelse». Vedtaket er seinere undertegnet av Donald Trump.

Merkell sa at hun «ikke er enig med USA i dette spørsmålet». Hennes regjering har tidligere gjort det klar at den ser på USAs tiltak som «innblanding i Tyskland indre anliggender».

Putin sa på den felles pressekonferansen i Moskva at han håpet at Nord Stream 2 vil bli ferdig i løpet av 2020, eller seinest i første kvartal 2021.

Nord Stream 2 er helt avgjørende for Tyskland og EU for å sikre gassleveranser som både industrien og innbyggerne trenger. I motsetning til hva den politiske reklamen sier, er ikke EU eller Tyskland noe i nærheten av å være «fossilfrie».

Traseen til Nord Stream 2

De to lederne diskuterte også krisesituasjonen overfor Iran og mulighetene for fredssamtalene om Libya. Tyskland er vertskap for et møte om Libya som skal holdes i Berlin. Datoen for møtet er ikke fastslått, men Tyskland har foreslått at det skal starte 19. januar.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Banner på at Merkel har lyst til å gjengjelde telefonavlytningen hun ble utsatt for. Det hadde jo vært morsomt om hun fikk Trumps telefon avlyttet.

 2. Avatar for Mari Mari says:

  Hun kan jo alltid be Soros om utskrifter :wink:

 3. Hvis en ser på listen over de 50 største tyske selskapene som har operasjoner i USA, og selv om de sysselsetter nær 750000 stort sett amerikanere, kan USA finne på å straffe Tyskland med alt fra toll til å stenge selskaper med beskyldninger om for eksempel “skatte eller utslipps uregelmessigheter”.

  Det vil ramme Tyskland hardt hvis USA går hardt til verks mot for eksempel Daimler, VW og Siemens sine selskaper i USA. Kan en tenke seg at Tyskland trekker sine selskaper ut av USA, må de ha markeder og folk med kjøpekraft andre steder som i Eurasia. Når Kinas nye silkevei er ferdig utbygd, kan handelen langs den ta seg så mye opp at de får nok nye kunder her.

  En skilsmisse mellom USA og Tyskland kan bli svært stygg, da USA også har hatt store militære styrker i Tyskland siden 1945, og bestemt mye i Tysklands relasjoner med omverdenen. Noe USA er mest bekymret for, er at Tyskland og Russland skal få normale handelsforbindelser, noe en ferdigstilt Nord Stream 2 kan være begynnelsen på.

 4. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  La oss si Tyskland ekporterer 100.000 lastebiler til USA. Ved stans i den ekporten må Tyskland finne andre markeder, som kanskje betaler mindre. Resultat? Tyskland får betalt for det som tilsvarer 80.000 lastebiler, ikke 100.000.
  I neste omgang legger de om produksjonen til varer som de får salg på.

 5. Avatar for Mari Mari says:

  Sant nok men hva med motsatt vei? Hvordan skal USA erstatte arbeidsplassene som da vil gå tapt? USA har jo systematisk bygget ned egen industri som har ført til at tidligere storbyer nå er spøkelsesbyer.

 6. Det er riktig, utflaggingen av selskaper fra USA til Kina, hvis det fortsetter i samme takt, vil gjøre at USA blir en råvare eksportør, men med verdens største krigsvåpen-industri, og gå konkurs. Jeg tror vel heller at USA vil forsøke å se om Tyskland lar seg presse, og hvor mye de kan presses før de bryter med USA og trekker selskaper ut.

 7. Dette behandles i vår offisielle presse som en slags normal politikk,men er faktisk høydramatisk.
  Det er Tyskland som bestemmer i EU og fra før av var det slik at både Frankrike og Italia meldte at de ønsket seg opptinte og positive relasjoner med Russland. Med andre ord: Hvis sentrale EU begynner å varme opp relasjonene med Russland er dette 100% mot USAs globale strategi.
  Meningen var jo at EU og europeiske Nato skulle være partner i krigen mot Russland og Kina. Sånn er den militære gigantøvelsen i Polen/Baltikum lagt opp til i mars april.Den er ekstrem.
  Kosen Merkel-Putin tapper alkoholen av den øvelsen og EU vil fortsatt holde på atomavtalen med Iran.
  Trump skjønte jo det at en krig mot Iran innebærer en Nato-krig med EU som villig partner og satte den på vent. Selv ikke det kan lykkes.
  BERLIN som problemløser for Libya er også et slag i ansiktet på USA. Dette er virkelig alvorlige saker - også for norsk forsvars og utenrikspolitikk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere