Kan Berlin-konferansen skape fred i Libya?

0
Putin og Merle diskuterer Libya. Kilde DW-video

Borgerkrigen i Libya mellom GNA-regjeringa med sete i Tripoli og LNA-regjeringa med hovedkvarter i Benghazi truer med å skape en større regional konflikt som kan trekke inn nabolandene Egypt, Algerie og Tunisia. LNA-styrkene under ledelse av general Khalifa Haftar har omringet Tripoli og Tyrkia har sendt IS- og al-Qaida-terrorister til Libya for å stætte GNA. Det skal nå være bortimot 2400 slike terrorister i Libya. Dette var bakteppet da Angela Merkel innkalte 16 land og delegasjoner til møte i Berlin for å forsøke å få til en fredsavtale.

Erdogan og Putin dominerte møtet i Berlin. Skjermdump fra RT på Twitter

Møtet kom fram til en avtale om våpenembargo og slutt i den militære støtten til partene – for hva nå det måtte være verdt.

Vel så interessant er at dette var et initiativ som ble tatt av Merkel etter samråd med Vladimir Putin, og ikke Donald Trump. De sentrale politikerne på møtet var Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. USAs utenriksminister Mike Pompeo deltok, men han var på en måte etteranmeldt.

En av de største feilene Putin har gjort det siste tiåret var da han ikke nedla veto mot NATOs krig mot Libya i 2011. Tyrkia sov også i timen da, siden de kunne ha stanset dette i NATO. Nå prøver Russland og Tyrkia å ta igjen det tapte. De har begge en god del å vinne på om det skulle bli fred i Libya, både når det gjelder olje og når det gjelder regional innflytelse. Også den russiske nyhetskanalen RT er svært klar på at Russland vil ha høyst materielle interesser av en fred.

De som bør bite negler er folk som Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, for sett at det blir fred og Libya får en nasjonal samlingsregjering som kan begynne å bygge opp landet, så ville det være svært nærliggende for dem å reise internasjonal tiltale mot dem som bidro til å ødelegge landet i 2011.

Libysk aktivist til Klassekampen: – Still Stoltenberg for en krigsforbryterdomstol

Still Stoltenberg for en krigsforbryterdomstol


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps (så lenge det er mulig): 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.