Kan Berlin-konferansen skape fred i Libya?

3
Putin og Merle diskuterer Libya. Kilde DW-video

Borgerkrigen i Libya mellom GNA-regjeringa med sete i Tripoli og LNA-regjeringa med hovedkvarter i Benghazi truer med å skape en større regional konflikt som kan trekke inn nabolandene Egypt, Algerie og Tunisia. LNA-styrkene under ledelse av general Khalifa Haftar har omringet Tripoli og Tyrkia har sendt IS- og al-Qaida-terrorister til Libya for å stætte GNA. Det skal nå være bortimot 2400 slike terrorister i Libya. Dette var bakteppet da Angela Merkel innkalte 16 land og delegasjoner til møte i Berlin for å forsøke å få til en fredsavtale.

Erdogan og Putin dominerte møtet i Berlin. Skjermdump fra RT på Twitter

Møtet kom fram til en avtale om våpenembargo og slutt i den militære støtten til partene – for hva nå det måtte være verdt.

Vel så interessant er at dette var et initiativ som ble tatt av Merkel etter samråd med Vladimir Putin, og ikke Donald Trump. De sentrale politikerne på møtet var Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. USAs utenriksminister Mike Pompeo deltok, men han var på en måte etteranmeldt.

En av de største feilene Putin har gjort det siste tiåret var da han ikke nedla veto mot NATOs krig mot Libya i 2011. Tyrkia sov også i timen da, siden de kunne ha stanset dette i NATO. Nå prøver Russland og Tyrkia å ta igjen det tapte. De har begge en god del å vinne på om det skulle bli fred i Libya, både når det gjelder olje og når det gjelder regional innflytelse. Også den russiske nyhetskanalen RT er svært klar på at Russland vil ha høyst materielle interesser av en fred.

De som bør bite negler er folk som Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, for sett at det blir fred og Libya får en nasjonal samlingsregjering som kan begynne å bygge opp landet, så ville det være svært nærliggende for dem å reise internasjonal tiltale mot dem som bidro til å ødelegge landet i 2011.

Libysk aktivist til Klassekampen: – Still Stoltenberg for en krigsforbryterdomstol

Still Stoltenberg for en krigsforbryterdomstol


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps (så lenge det er mulig): 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for KLN KLN says:

  Redaktörerna skriver”En av de største feilene Putin har gjort det siste tiåret var da han ikke nedla veto mot NATOs krig mot Libya i 2011.” Fel i förhållande till vad? Jag menar att det inte var ett feil =misstag ( i betydelsen att de inte visste vad USA och väst skulle göra) av Kina och Ryssland när de inte la in sitt veto. De ryska och kinesiska diplomaternailket är ovanligta och statsledningarna visste vad som skulle hända. De gjorde ett helt enkelt ett bondeofftr det geopolitiska spelet-

  Dessutom var det Dmitrij Medvedev som då var Ryssland president och Putin var statsminister. Medvedev och Putin hade skillda uppfattningar om FN-resolutionen om Libyen. Putin sa direkt efter att resolutionen tagits att den v<r “defective and flawed” as it “allows for everything”. Den ryska presidenten och statsministern deklarerade skilda uppfattningar om FN-resolutionen, vilket är ytterst ovanligt! Kanske Putin inte blev tillräckligt informerad av Medvedev. Men kanske Putin bara ville distansera sig från Medvedev

  Kenneth Lundgren

 2. Avatar for Alike Alike says:

  Om en lakeie av USA kan hjelpe et annet offer av USA, svaret sier seg vel selv?

 3. Selvfølgelig blir det ikke noen fred i Libya. her ligger 48 milliarder fat olje av beste kvalitet. franske Total og italienske Enis mobiliserer sine stater til full krig som alle andre impliserte.
  Det er heller realistisk at Libyakrigen som en kreftsykdom sprer seg til nabostatene og også til Sahel/Mali.
  Sannsynligvis vil vi snart få se at Europahæren ledet av Tyskland-Frankrike sender inn soldater for å skape europeisk “fred”. Her møter de da alle andre imperalister som også snakker om “fred”.
  Er det noe det så absolutt og 100% ikke blir,så er det “fred”.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere