– Julian Assange dør i Belmarsh-fengselet. Og vår ære dør med ham.

0
Eva Joly (foto: Wikemedia Matthieu Riegler, CC) Bakgrunnsbilde: Shutterstock.

Assange er i ferd med å dø i fengsel fordi han gjorde det mulig for oss å vite. Dette skriver politikeren og juristen Eva Joly i en kronikk som blant annet er publisert i Aftenposten. Joly skriver:

«Året var 2010. Noen av de mest prestisjetunge avisene i Europa og resten av verden samarbeidet med det den gang ukjente nettstedet Wikileaks, grunnlagt av Julian Assange. Sammen offentliggjorde de verdifull informasjon om krigene som USA og dets allierte førte i Irak og Afghanistan.

Alle ledende aviser fra New York Times til Der Spiegel, fra El Pais til Le Monde, benyttet seg av de hemmelige dokumentene fra den amerikanske hæren som Wikileaks hadde skaffet seg tilgang til.

De sorterte og analyserte dokumentene, og de publiserte dem fordi de mente det var nødvendig å gjøre verden kjent med overgrepene og utpressingen som ble begått i demokratiets navn etter angrepet på World Trade Center.»

I slutten av 2010 tildelte Le Monde Julian Assange prisen som «årets person». Mange journalister og aviser fikk utmerkelser. Avisa Aftenposten var en av dem. Aftenposten ble i 2011 belønnet med prisen for beste avsløring da de europeiske medieprisene Schibsted Journalism Awards på grunn av sine artikler basert på avsløringene til Wikileaks. Nyhetsredaktør Ole Erik Almlid tok imot prisen og sa:

– Det ble en stor verdensnyhet at Aftenposten fikk tak i disse dokumentene. Men det viktigste har vært de over 200 eksklusive nyhetssakene til leserne.

Nå holder Assange på å dø i fengsel og hvor er Aftenposten da?

Eva Joly er, med rette nådeløs når hun skriver:

«Nesten ti år har gått, og i dag er Julian Assange i fengsel, i isolasjon i Belmarsh høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Belmarsh-fengselet er kjent for hovedsakelig å huse høyprofilerte terrorister og blir kalt «den britiske versjonen av Guantanamo Bay».

Over 60 leger fra hele verden har forsøkt å varsle myndighetene og offentligheten om Assanges fysiske og mentale helse. De frykter at han kan komme til å dø i fengselet.

Og hva har reaksjonene vært? De samme journalister som ivrig gjorde bruk av informasjonen som ble gitt dem av Assange og teamet hans, som publiserte utallige artikler om overgrep og krigsforbrytelser begått av de allierte i Irak og Afghanistan, har i det store og hele ignorert prøvelsene til mannen som skaffet dem informasjonen til disse nyhetsreportasjene.»

De kunne sole seg i glansen da de brukte det stoffet Julian Assange og Wikileaks hadde publisert. Men nå som Storbritannia på vegne av USA langsomt tar livet av ham, ser de en annen vei og begår forræderi mot den kollegaen som serverte dem prisene på et fat.

Assange er utsatt for en serie juridiske og andre overgrep helt fra den såkalte «voldtektssaka» i Sverige, som det aldri ble noe hold i og som bare fungerte som påskudd til å jage ham i asyl i Ecuadors ambassade i London der han ble overvåket av CIA 24 timer i døgnet. Og til også Ecuador forrådte ham og overleverte ham til britisk politi og han ble satt i britenes versjon av Guantanamo. Alle legerapporter sier at han kan komme til å dø der, hvis han da ikke, uten juridisk bistand blir utlevert til USA hvor han risikerer 175 års fengsel.

Eva Joly avslutter:

«Mediene og alle vi andre kan ikke lenger bare se vekk. En mann er i ferd med å dø i Belmarsh-fengselet. Og vår ære dør med ham.»

Det gjelder også ikke minst Aftenposten, som daglig svikter mannen som ga dem prisene de var så stolte av. Dør Assange i fengselet, dør også Aftenpostens ære med ham.

Og mangelen på ære gjelder også Aftenpostens kolleger Dagbladet og Bergens Tidende. Under Holbergdebatten i 2018 var WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange invitert som en av talerne. Eirik Vold skrev etterpå:

«De eneste store dagsavisene som dekket Holberg-debatten var Bergens Tidende (BT) og Dagbladet. Deres artikler hadde det til felles at de ikke refererte mer enn en setning om gangen av innholdet i innleggende og at de fokuserte på at Assange ikke burde fått snakke eller burde fått snakke mindre. BTs Eirin Eikefjord kalte hele debatten en «fabrikk for falske nyheter» og prioriterte personsjikane – som å kalle Assange en «paranoid narsissistisk klovn» – og konspirasjonsteorier om at han står i ledtog med Russland. Dagbladets Inger Merete Hobbelstad påstod at Assange fikk snakke «uimotsagt» og skrev selv at bare det å se Assange og journalist og dokumentarfilmskaper John Pilger på talelisten, var grunn nok til «å ane uråd» om hele debatten.»

Vold minner også om at Washington Times publiserte en kronikk med tittelen «Assassinate Assange?» og Fox News hadde sending med Bob Beckel som krevde at «horesønnen Assange» måtte skytes. Etter dette fikk Bob Beckel jobb som liberal kommentarer på CNN under valgkamprn i 2016 i USA.

Store deler av den såkalte «seriøse» og «liberale» pressa står allerede æreløse igjen. Og prisvinnerne fra den gangen kan kose seg i sine trygge karrierer mens deres kollega som ga dem prisene dør uten at de legger to pinner i kors for å hjelpe ham.

Les om Julian Assange på steigan.no her.


Hvis du vil støtte den uavhengige og kritiske journalistikken til steigan.no, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelStøre vil (angivelig) gjøre Ap til fredsparti
Neste artikkelThunberg: – Dere hører på meg, men dere lytter ikke!