Hva gjør Israel i Libya?

0
Shutterstock

Krigen i Libya byr på en del andre allianser enn dem man er vant med. USA og NATO støtter formelt den FN-godkjente GNA-regjeringa i Tripoli, mens Frankrike, Egypt, Saudi-Arabia, Russland og Israel støtter LNA-regjeringa med hovedsete i Benghazi.

Den militære lederen til LNA, den tidligere (?) CIA-agenten general Khalifa Haftar blir mottatt både i Moskva og i Berlin. I Tysklands hovedstad møtte han både Angela Merkel og Emmanuel Macron.

Vi har tidligere vist hvordan Tyrkia nå øker sin militære støtte til GNA-regjeringa og sender jihadister fra Syria til Tripoli. Men hva er Israels interesse i Libya?

Journalisten Richard Silverstein som skriver kritiske artikler om den israealske staten for aviser som Haaretz og Los Angeles Times, hadde en interessant artikkel om dette i Middle East Eye allerede i 2017. Vi viser til noen utdrag derfra. På det tidspunkte var Israels kontakt med Khalifa Haftar og LNA fortsatt en hemmelighet i Israel, og sensuren slo nes på alle omtaler av det. Vendinga kom omtrent da Silverstein publiserte sin artikkel. Hans kontakter i IDF, Israels militære, sa til ham at «En venn av vår venn, en fiende av vår fiende – er vår venn.» Kildene hans fortalte ham også at Israel hadde bombet mål i den libyske byen Sirte etter oppfordring fra Haftar. På samme tid hadde Haftar vært på møte i Amman i Jordan der han i hemmelighet møtte sikkerhetsfolk fra Israel. Når Silverstein skal forklare Israels interesse for Libya skriver han:

«Israel har mange motiver for å hjelpe den Libyas sterke mann. For det første kan Libyas oljeressurser komme Israel til gode, et ressursfattig land som alltid prøver å diversifisere tilgangen til kritiske energikilder. For det andre har Israel en naturlig tilhørighet til sterke menn i Midtøsten med lite eller ingen religiøse eller ideologiske forpliktelser (Jordans Abdullah, Egypts Mubarak og al-Sisi). Israel ønsker naboer det kan samarbeide med ved å kjøpe dem direkte eller gjennom gjensidige fordeler som militær- og etterretningsdeling. For det tredje gleder Israel seg over den relativt nylige alliansen med sunnimaktmaktene i regionen og forsøker å pøse noen fordel til dem som de nye allierte støtter (som Haftar).»

Dessuten er Israel verdens sjette største våpenhandler, skriver Silverstein, og i Afrika søker landet seg ut klienter som er oppe i borgerkrig eller annen form for militær konflikt og selger våpen til dem som har penger å betale med. Israel sender også militærerådgivere til disse landene og håver inn milliarder i «konsulenthonorarer» for det.

Haftar har i økende grad sikret LNA kontroll over oljefeltene i Libya, så LNA har penger å betale med.

I mai 2018 ble det kjent via en stor lekkasje at Israel og De forente arabiske emiratene sammen og i hemmelighet hadde støttet hæren til Haftar i Libya. Israel har også bistått med å fly inn materiell støtte til Haftars styrker.

Silversteins poeng med Israels Afrika-offensiv er viktig. Netanyahu håper på å skaffe Israel en observatørstatus i Den afrikanske union, og hans diplomatiske kontakt med Ghana har brakt landet et skritt nærmere det målet. Som den ghanesiske parlamentarikeren Ras Mubarak sa, «legges det veldig stor innsats fra Israels side for å framstille landet som et velmenende, gudfryktig land som bryr seg om Afrika, mens vi vet at de ikke er det.»

Israel har investert 7 milliarder dollar i energiprosjekter i Afrika og har bygd politiske og økonomiske relasjoner med en rekke afrikanske land, som for eksempel Sør-Sudan, Nigeria, Kongo og Rwanda.

I en slik strategi, kombinert med ønsket om å styrke Israels hånd i oljesektoren i det indre Middelhavet, er det derfor ikke overraskende at Israel støtter Haftar i Libya.

Så vi kan trygt si, som vi gjorde i en overskrift for en del år tilbake:

Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika

Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKina og Italia skal øke det kulturelle samarbeidet
Neste artikkelVindkraft – sparer vi CO2-utslipp?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).