Flyulykken: Iran utfordrer Canadas Trudeau til å bevise sine påstander

193
Iran inviterer alle involverte parter til å være med på etterforskningen av flyulykken med det ukrainske flyet som styrtet ved Teheran.

Canadas statsminister Justin Trudeau sa på en pressekonferanse 9. januar 2020 at han har etterretning fra flere kilder som indikerer at det ukrainske flyet som styrtet rett etter avgang fra Teheran ble skutt ned. Iranske myndigheter avviser påstandene og utfordrer Trudeau til å dokumentere sine påstander.

Iran oppfordrer alle parter som er involvert om å delta i etterforskningen av ulykken, inkludert flyprodusenten Boeing, som har bygd flyet. Ali Rabiei, talsmann for den iranske administrasjonen, sa i en uttalelse som ble frigitt tidlig på fredag 10. januar:

«I henhold til internasjonale forskrifter har representanter fra det sivile luftfartsetaten i landet der krasjet skjedd (Iran), det sivile luftfartsetaten i landet som har utstedt luftdyktighetsbeviset (Ukraina), eieren av flyselskapet (Ukraine International Airlines), flyprodusenten (Boeing Co.) og produsenten av jetmotor (CFM International) rett til å delta i etterforskningsprosessen. En delegat fra Ukraina er allerede i Iran. Vi ber Boeing Co. om å sende sin egen representant for å delta i prosessen med å lese data fra den svarte boksen.»

Rabiei sa også at Iran ønsker velkommen representanter fra alle land som mistet noen av sine innbyggere i ulykken. Han fordømte uttalelsene fra USA som gjør denne ulykken til en del av sin psykologiske krigføring og sa at den føyer fornærmelse til skade for de familiene som har mistet sine kjære og gjør dem til ofre for propagandaformål.

Ukraina, på sin side, har ikke fulgt i Canadas fotspor. President Vladimir Zelenskij ba i en TV-sending 9. januar ukrainere om å avstå fra spekulasjoner og forutinntatte konklusjoner:

«Det er klart vi ønsker å få vite sannheten så fort som mulig. Men i saker som dette kan hastighet stå i veien for sannheten. Dette skal ikke handle om å drive hype eller skaffe seg likes i sosiale medier, sensasjoner eller konspirasjonsteorier. Vi trenger tålmodighet, utholdenhet og fornuft.»

Dette er gjengitt i en artikkel i Kyiv Post, som også er ganske avbalansert.

Iran utfordrer Trudeau

Talsmann for Irans utenriksdepartement, Seyyed Abbas Mousavi, sa at Iran har satt i gang en etterforskning i årsakene til fryulykken som er i samsvar med reglene og prinsippene til International Civil Aviation Organization (ICAO).

Han understreket at Iran har bedt Ukraina og Boeing om å delta og inviterer eksperter fra alle land hvis innbyggere ble drept i katastrofen om å delta.

«Vi ber Canadas statsminister eller enhver annen som måtte ha relevant informasjon om å stå fram og formidle denne informasjonen til etterforskningsgruppa.»

I en annen uttalelse sier Irans representant i ICAO, Farhad Parvaresh, til Reuters at US National Transportation Safety Board (NTSB) har godtatt Irans invitasjon om å delta i etterforskningen av flyulykken. Han sa også at USA er velkommen til å delta i kommisjonen siden flyet ble konstruert der.

Justin Trudeau er kjent for å bidra så godt han kan med å skape konflikter til fordel for USA. Han støttet aktivt kuppregimet til Petro Porosjenko og har vært svært aktiv i forsøkene på å forsterke motsetningene mellom Ukraina og Russland.

Det er derfor all grunn til å merke seg den store forskjellen mellom Zelenskijs appell til fornuft, tålmodighet og advarsler mot forhastede konklusjoner og Trudeaus udokumenterte påstander om nedskyting.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Til og med Jerusalem Post sitter stille i båten. De bare viser til Trudeau & co. Og bruker ordet “seems” i overskriften.
  Og det kan være betimelig med litt historie.

 2. Avatar for energo energo says:

  Vi får vel heller ikke glemme at russiske myndigheter på kort tid serverte et halvt dusin ulike “forklaringer” på nedskytingen.

  Og vi får også nevne syrias nedskyting av et russisk maritimt patruljefly i 2018 og russernes nedskyting av et koreansk passasjerfly i 1982, selv om omstendighetene da var ganske annerledes. I 2001 skjøt ukrainsk luftforsvar ned et serbisk passasjerfly over Svartehavet under en øvelse med Russland. I 1973 skjøt israelske jagerfly ned et libysk passasjerfly over Sinai. Det er uansett en tragisk påminnelse om hvor raskt en tilspisset situasjon kan utvikle seg og bli offer for menneskelig svikt.

 3. Avatar for aford aford says:

  Tenke seg til, så var det altså allikevel de betryggende islamkritiske og grunnleggende sympatiske myndighetene i Iran som skjøt ned det ukrainske passasjerflyet. Og det til tross for at Steigan og mange av hans enøyde disipler mente noe annet, og aldri ville firt en tomme på det synspunktet før Iran evt. selv tilsto ugjerningen, noe de nå altså uten forbehold har gjort. Nedskytingen skjedde selvfølgelig ved en beklagelig feil: Man trodde det var snakk om et amerikansk passasjerfly. Makan.

 4. Norge topper listen over land i Vest-Europa hvor innbyggerne mener deres egen kultur er overlegen andres : )

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Kjell er ikke en autist, da de stort sett alle hater løgn.

  Kjell er ei hasbarotte, hvor målet er å villede og ødelegge.

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Da har du for høye tanker om deg selv - men det vet vi jo godt fra før. Men du har jo lykkes godt i å ødelegge diskusjonen i dette nabolaget. - så hvis det er målet - så er du vel det på en ekkel og utrivelig måte.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  resten av artiklene på samme side:
  https://www.globalresearch.ca/tag/bellingcat

  men for all del - lev i bobla di, til den sprekker. Jeg sitter og ler av deg.
  Men siden du er her, så skal jeg vifte den røde kluten foran deg.
  Her er propagandaens kilde:

  og bare for at du ikke skal tro at jeg er ensidig, så har jeg samlet noen fornoter.


 8. Avatar for energo energo says:

  Troll finnes over alt, og prinsippet med informasjonskrig er jo eldgammelt. Det som kjennetegner de moderne russiske aktivitetene - en kopi av amerikansk trolling - er først og fremst omfanget de siste årene og den åpne gjennomføringen på tvers av ulike institusjoner og utøvere. Mens denne typen operasjoner tradisjonelt har foregått mer i det skjulte, er det nå brettet ut i den offentlige sfæren.

  Men det er også helt klart hype rundt temaet. Klikkpressen og tabloidene vil ha en interesse i å formidle sensasjonspreget nyhetsstoff. Foreløpig synes den faktiske effekten å være nokså usikker. Til dels fordi mye av trollingen foregår på arenaer - ekkokamre - som ikke når effektiv ut til massene eller beslutningstagerne. Og man har generelt blitt flinkere til å avsløre dårlige eller falske kilder på grunn av bevisstgjøringen de siste årene.

  Som den russiske opposisjonspolitikeren Alexei Navalny har uttalt det, så er den kanskje viktigste effekten med de russiske kampanjene ikke innflytelsen i seg selv, men å skape et bilde av Russland som innflytelsesrik. Det resonnerer godt med Putins selvbilde, om å gjenreise Russland som stormakt og arven fra sovjettiden med KGB som premissgiver den gang. Verktøyene er nye, men metodene er stort sett de samme som før.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

185 flere kommentarer

Deltakere