Flyulykken: Iran utfordrer Canadas Trudeau til å bevise sine påstander

0
Iran inviterer alle involverte parter til å være med på etterforskningen av flyulykken med det ukrainske flyet som styrtet ved Teheran.

Canadas statsminister Justin Trudeau sa på en pressekonferanse 9. januar 2020 at han har etterretning fra flere kilder som indikerer at det ukrainske flyet som styrtet rett etter avgang fra Teheran ble skutt ned. Iranske myndigheter avviser påstandene og utfordrer Trudeau til å dokumentere sine påstander.

Iran oppfordrer alle parter som er involvert om å delta i etterforskningen av ulykken, inkludert flyprodusenten Boeing, som har bygd flyet. Ali Rabiei, talsmann for den iranske administrasjonen, sa i en uttalelse som ble frigitt tidlig på fredag 10. januar:

«I henhold til internasjonale forskrifter har representanter fra det sivile luftfartsetaten i landet der krasjet skjedd (Iran), det sivile luftfartsetaten i landet som har utstedt luftdyktighetsbeviset (Ukraina), eieren av flyselskapet (Ukraine International Airlines), flyprodusenten (Boeing Co.) og produsenten av jetmotor (CFM International) rett til å delta i etterforskningsprosessen. En delegat fra Ukraina er allerede i Iran. Vi ber Boeing Co. om å sende sin egen representant for å delta i prosessen med å lese data fra den svarte boksen.»

Rabiei sa også at Iran ønsker velkommen representanter fra alle land som mistet noen av sine innbyggere i ulykken. Han fordømte uttalelsene fra USA som gjør denne ulykken til en del av sin psykologiske krigføring og sa at den føyer fornærmelse til skade for de familiene som har mistet sine kjære og gjør dem til ofre for propagandaformål.

Ukraina, på sin side, har ikke fulgt i Canadas fotspor. President Vladimir Zelenskij ba i en TV-sending 9. januar ukrainere om å avstå fra spekulasjoner og forutinntatte konklusjoner:

«Det er klart vi ønsker å få vite sannheten så fort som mulig. Men i saker som dette kan hastighet stå i veien for sannheten. Dette skal ikke handle om å drive hype eller skaffe seg likes i sosiale medier, sensasjoner eller konspirasjonsteorier. Vi trenger tålmodighet, utholdenhet og fornuft.»

Dette er gjengitt i en artikkel i Kyiv Post, som også er ganske avbalansert.

Iran utfordrer Trudeau

Talsmann for Irans utenriksdepartement, Seyyed Abbas Mousavi, sa at Iran har satt i gang en etterforskning i årsakene til fryulykken som er i samsvar med reglene og prinsippene til International Civil Aviation Organization (ICAO).

Han understreket at Iran har bedt Ukraina og Boeing om å delta og inviterer eksperter fra alle land hvis innbyggere ble drept i katastrofen om å delta.

«Vi ber Canadas statsminister eller enhver annen som måtte ha relevant informasjon om å stå fram og formidle denne informasjonen til etterforskningsgruppa.»

I en annen uttalelse sier Irans representant i ICAO, Farhad Parvaresh, til Reuters at US National Transportation Safety Board (NTSB) har godtatt Irans invitasjon om å delta i etterforskningen av flyulykken. Han sa også at USA er velkommen til å delta i kommisjonen siden flyet ble konstruert der.

Justin Trudeau er kjent for å bidra så godt han kan med å skape konflikter til fordel for USA. Han støttet aktivt kuppregimet til Petro Porosjenko og har vært svært aktiv i forsøkene på å forsterke motsetningene mellom Ukraina og Russland.

Det er derfor all grunn til å merke seg den store forskjellen mellom Zelenskijs appell til fornuft, tålmodighet og advarsler mot forhastede konklusjoner og Trudeaus udokumenterte påstander om nedskyting.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

Forrige artikkelFrankrike: Generalstreik og statlig terror
Neste artikkelHvor ble det av Epsteins hallik?