Irak fordømmer USAs angrep på base

0
USA tar seg til rette som de vil i Irak. Illustrasjon: SHutterstock

Iraks president Barham Salih fordømmer USAs angrep på basene til Kata’ib Hezbollah i Irak. Irakiske sikkerhetskilder sier at 25 militssoldater ble drept og minst 55 såret. Fire av militsens kommandanter er blant de drepte. President Salih sa at «angrepet var i strid med våre avtaler. Det er skadelig for Irak og det er uakseptabelt.»

Pentagon talsmann Jonathan Hoffman sier at angrepet var en forsvarshandling fra koalisjonen Operation Inherent Resolve, og USAs forsvarsminister Mark Esper sa at USA er klar til å «gå til nye aksjoner».

USA beskylder Kata’ib Hezbollah for å ha stått bak et rakettangrep som drepte en av USAs leiesoldater og fire i USAs regulære soldater.

Iraks statsminister Adel Abdul-Mahdi tok sterkt avstand fra angrepet overfor USAs forsvarsminister Mark Esper, skriver den irakiske kanalen Ina.iq. Sjefen for Iraks væpnede styrker, generalmajor Abdul Karim Khalaf, formidlet følgende beskjed fra statsministeren:

«Vi har tidligere gjort det klart at vi avviser enhver ensidig handling fra koalisjonsstyrkene eller andre styrker i Irak, og vi oppfatter det som en krenkelse av Iraks suverenitet og en farlig eskalering som truer sikkerheten i Irak og i regionen.»

I Irak blir det tatt til orde for en enhetsfront mot USA. Det irakiske parlamentet er innkalt for å diskutere angrepet, og det som står på dagsordenen er å sørge for tilbaketrekning av USAs styrker i Irak, skiver Ina.iq. På Tahrir-plassen i Bagdad var det en demonstrasjon mot USAs angrep.

Samtidig meldes det fra Bagdad at samarbeidet med Kina styrkes. Kina skal fullføre arbeidet med to store energiprosjekter og i samarbeid med irakiske selskaper gjennomføre en rekke viktige prosjekter innen infrastruktur, spesielt innen utdanning, vannforsyning, jordbruk og industri.

USA bomber og Kina bygger sivil infrastruktur og næringsutvikling, og så kan man jo spørre seg hva folket i Irak setter mest pris på og hva som har framtida for seg.

Israels utenriksminister Yisrael Katz, derimot, var begeistret for angrepet og kalt det «et vendepunkt i vår regionale kamp mot Iran».

Felles marineøvelse Iran, Russland, Kina

For første gang har Iran, Russland og Kina gjennomført en firedagers felles marineøvelse i Indiahavet og Omanbukta. Dette er et signal til omverdenen om at Kina og Russland står sammen med Iran mot USAs trusler. Marineøvelsen gikk under navnet “Marine Security Belt», og er et tydelig svar på USAs militære opptrapping i regionen, og en beskjed om at et eventuelt angrep vil møte vesentlige hindringer fra russisk og kinesisk side.

Disse begivenhetene peker på ingen måte den veien USA og Israel ønsker. Istedetfor å fungere som oppmarsjområde for et eventuelt angrep på Iran, styrker Irak forbindelsene med Iran og Syria og antyder en betydelig mer uavhengig politikk overfor USA.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelÅrskavalkade 2019: Andre kvartal.
Neste artikkelIngen framtid med Ap: Hvorfor så viktig å rødvaske Ap?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).