Tyskerne ser Trump som den største trusselen mot freden

0
USA har militær kontroll over Tyskland, men hvor lenge? Mattis Kaminer Shutterstock

I en spørreundersøkelse gjennomført av YouGov for det tyske nyhetsbyrået dpa svarer 41% av tyskerne at de ser på Donald Trump som den største trusselen mot verdensfreden. Det er et oppsiktsvekkende tall, for å si det forsiktig, til å komme fra USAs allierte, et land som USA kontrollerer militært.

I undersøkelsen ble de spurte bedt om å rangere fem internasjonale ledere etter hvor farlige de mente de var for verdensfreden, og Trump kom ut som suveren på topp. Langt under ham kom Nord-Koreas leder Kim Jong Un (17%), Vladimir Putin og Ayatollah Ali Khamenei (begge 8%) og nederst Xi Jinping (7%).

Linke-politikeren Oskar Lafontaine var altså på linje med svært mange av sine landsmenn da han skrev på Facebook rett oppunder jul:

„Ami go home!“ må være mottoet for Tysklands politikk etter som det blir stadig klarere at den mektigste militærmakta i verden i økende grad krenker folkeretten og terroriserer hele verden.»

USAs vedtak om sanksjoner mot Nord Stream 2 har fått ikke bare Lafontaine, men et stort antall tyske politikere til å tenne. Her forsøker USA å nekte Tyskland adgang til helt livsnødvendige energiforsyninger, dels for å ramme Russland, men også dels for å tvinge på tyskerne mye dyrere og mindre gunstig flytende naturgass fra USA.

Les også: USAs kongress vedtok sanksjoner mot Nord Stream 2 – Tyskland vil ikke bøye seg

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Forrige artikkel– Forslaget til kriselov er grunnlovsstridig og en trussel mot rettsstaten
Neste artikkelTerje Tvedts seks foredrag mot samtidens historieløshet