Tyskerne ser Trump som den største trusselen mot freden

4
USA har militær kontroll over Tyskland, men hvor lenge? Mattis Kaminer Shutterstock

I en spørreundersøkelse gjennomført av YouGov for det tyske nyhetsbyrået dpa svarer 41% av tyskerne at de ser på Donald Trump som den største trusselen mot verdensfreden. Det er et oppsiktsvekkende tall, for å si det forsiktig, til å komme fra USAs allierte, et land som USA kontrollerer militært.

I undersøkelsen ble de spurte bedt om å rangere fem internasjonale ledere etter hvor farlige de mente de var for verdensfreden, og Trump kom ut som suveren på topp. Langt under ham kom Nord-Koreas leder Kim Jong Un (17%), Vladimir Putin og Ayatollah Ali Khamenei (begge 8%) og nederst Xi Jinping (7%).

Linke-politikeren Oskar Lafontaine var altså på linje med svært mange av sine landsmenn da han skrev på Facebook rett oppunder jul:

„Ami go home!“ må være mottoet for Tysklands politikk etter som det blir stadig klarere at den mektigste militærmakta i verden i økende grad krenker folkeretten og terroriserer hele verden.»

USAs vedtak om sanksjoner mot Nord Stream 2 har fått ikke bare Lafontaine, men et stort antall tyske politikere til å tenne. Her forsøker USA å nekte Tyskland adgang til helt livsnødvendige energiforsyninger, dels for å ramme Russland, men også dels for å tvinge på tyskerne mye dyrere og mindre gunstig flytende naturgass fra USA.

Les også: USAs kongress vedtok sanksjoner mot Nord Stream 2 – Tyskland vil ikke bøye seg

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Obama som president

  -Etter en grundig vurdering fant vi at Barack Obama var mest kvalifisert
  uttaler en stolt Torbjørn Jagland

  This is the conclusion of a [massive world opinion poll conducted by Win/Gallup International] and released at the close of 2013. The poll, which was first conducted in 1977, asked over 66,000 thousand people across 65 countries this year a variety of questions about the world,

  The U.S. was voted the biggest threat by far, garnering 24 percent of the vote. Pakistan was a very distant second with 8 percent, followed by China (6 percent) and Afghanistan (5 percent).

  Det er typisk norsk å ha rett … sier jeg

 2. At Putin er på listen som nummer to, sier litt om hvor effektivt vestlig presse og media har klart å tegne et truende og negativt bilde av ham, som straff for at han stoppet plyndringen av Russland som Wall Street bankkartellene var godt i gang med under Jeltsin. Og det militær-industrielle komplekset trenger et fiendebilde for å rettferdiggjøre at halvparten av USAs statsbudsjett går til de private eierne av krigsvåpen-industrien.

  Russlands forsvar er defensivt, med ingen militærbaser utenfor Russland, mens USA har over 1000 militærbaser utenfor USA, og en militærmakt organisert for angrep og invasjon. Russland er nesten dobbelt så stort som USA og har en økonomi omtrent som Spania, og med et forsvarsbudsjett på under 1/10 av USA, har ikke Russland noen andre planer enn normale forbindelser og kommunikasjoner med omverdenen.

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Man forventer idag at USA taper en verdenskrig. Syria er forsmak på hva som er styrkeforholdet.
  Når USAs marine ikke fungerer -> USA taper
  Det er ikke så enkelt å omstille hær og marine på 5 år.
  USA kan ikke produsere flere F-22 jagere. Japan ville ha F-22, ikke F-35.

 4. USA frykter at Tyskland og Russland skal komme sammen med normale handelsforbindelser. For med Tysklands teknologiske know-how, og Russlands enorme landressurser med bla energi, metaller og mineraler, vil Russland kunne utvikle sin økonomi sterkt, og bli en viktig handelsforbindelse for Tyskland.

  Bryter Tyskland med USAs sanksjonspolitikk og fortsetter med Nord Stream 2, kan en få tanker om Tysklands plass i NATO, som USA opprettholder ved et fiendebilde av Russland. Det er vanskelig å tenke seg et NATO uten Tyskland, det blir geopolitisk et helt nytt landskap hvis Tyskland snur ryggen til USA og knytter seg opp til Russland og Kina. Ønsketenking, men hva med Norge i et slikt bilde?

  Men USA kan ramme Tyskland hardt hvis de blir ulydige. Tyskland har store selskaper i USA som Daimler-Benz, VW og Siemens med flere, og Russland med Eurasia kan ikke erstatte dette viktige markedet for Tyskland med det første selv med stor økonomisk fremgang der.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere