Storstrejk i Finland mot förlängd arbetstid – och inskränkt strejkrätt

0
Streikevakter fra fagforeninga Pro. Skjermdump fra deres Facebook-side.

Fra Proletären.

I måndags (9. december 2019) gick 100.000 arbetare och tjänstemän inom teknik-, kemikalie- och skogsindustrin i Finland ut i strejk. Det är Industrifacket, fackförbundet Pro och tjänstemannafacket YTN som utlyst en tredagarsstrejk efter att höstens kollektivavtalsförhandlingar strandat.

Industrifacket kräver bland annat att den obetalda årsarbetstidsförlängning på 24 timmar, som infördes i och med konkurrenskraftsavtalet som de fackliga centralorganisationerna var med och förhandlade fram 2016 för att ”förbättra de finländska företagens konkurrenskraft”, slopas.

Arbetsköparna har under förhandlingarna gått fram hårt, och har förutom förlängd arbetstid och lägre löner också föreslagit inskränkt strejkrätt. I ett uttalande på sin hemsida anklagar den fackliga centralorganisationen SAK arbetsgivarna för att driva ideologiska krav, som inskränkt strejkrätt, under avtalsförhandlingarna.

Redan i november förra året varnade Annika Rönni-Sällinen, från den fackliga centralorganisationen SAK, i en intervju med Proletären för att finska arbetsköpare och högern sneglar på den svenska inskränkningen av strejkrätten.

Strejken berör 280 utvalda arbetsplatser. På vissa anläggningar har facken kommit överens med företagen om att av säkerhetsskäl fortsatta bemanna anläggningarna med bibehållen lön, trots att produktionen ligger nere.

Förra veckan inledde även Elektrikerfacket en fyra veckor lång strejk och byggfacket Byggnads har tagit ut sina medlemmar som arbetar arbetsplatser som berörs av Industrifackets strejk i sympatistrejk.


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.