Sør-Korea avviser USAs krav til deling av militære utgifter

0
Illustrasjon: Shutterstock

Ingen flere samtaler før avtalen utløper.

Av Jason Ditz, Anti-War.

To dager med forhandlinger mellom USA og Sør-Korea om kostnadsdeling av den amerikanske militære tilstedeværelsen i landet har endt i fiasko, og det er ikke planlagt flere samtaler før den eksisterende avtalen utløper 31. desember.

President Trumps krav i siste øyeblikk om en massiv økning kan vise seg å være en enorm feil, ettersom Sør-Korea allerede betalte mer enn de fleste nasjoner gjør for amerikanske tropper, og hadde sagt ja til en mer beskjeden økning. Det å øke fra 800 millioner dollar per år til rundt en milliard dollar per år var en ting, men Trumps krav om 5 milliarder dollar per år gjorde mange i Sør-Korea sinte.

USA gjorde heller ikke en god jobb med å rettferdiggjøre denne enestående økningen, med representanter for Trump-administrasjonen som hevdet at Sør-Korea er rikt og derfor hadde råd til det. Sør-Korea jobber med å forbedre de militære båndene til Kina og å utvikle fredsavtalen med Nord-Korea, er det ikke bare spørsmål om hva de hadde råd til, men hva som er nødvendig.

Sør-Korea sier at arbeidet vil fortsette med en rettferdig og rimelig avtale, mens amerikanske myndigheter har nektet å kommentere dette. Dette gir igjen inntrykk av at USA er ubøyelig i denne saka, noe som forsterker den folkelige motstanden i Sør-Korea.

Jason Ditz

Kommentar

Det USA har brukt som argument for å femdoble kravet til finansiering av deres militære styrker fra Sør-Koreas side, er at USAs «oversjøiske beredskap» koster så mye mer. Dette oppfatter sørkoreanske myndigheter med rette som et krav om at de skal være med på å dekke kostnader som ikke har med Sør-Korea å gjøre. Og dette avvises av de sørkoreanske forhandlerne, skriver sørkoreanske medier. USAs forhandler sier at landet «ikke lenger er fokusert på 5 milliarder dollar», noe som betyr at de vil redusere sitt krav.

I djupstaten i USA er det bekymringer for at Trump kan komme til å si opp hele avtalen med Sør-Korea eller redusere USAs militære nærvær betydelig, går det fram av en artikkel i Council on Foreign Relations. Og man frykter der at dette vil spille rett i hendene til Kina.

Det var i november 2019 at forsvarsministrene fra Kina og Sør-Korea ble enige om å forsterke sine militære forbindelser «for å sikre regional sikkerhet» sørge for «avnuklearisering av Korea-halvøya» og «sikre varig fred i Korea». Dette skriver Yonhap News. Det er jo koder som peker fram mot at USAs militære nærvær i Sør-Korea opphører.

USAs militære «allianser» har alltid vært enveis. Det har vært imperiet som har satt betingelsene og vasallene som har måttet bøye seg. Men under Donald Trump har mekanismen blitt synlig for enhver, og både NATO og USAs militære avtaler i Asia framstår åpent som det de er, nemlig det man i mafisspråket kaller en «protection racket». Vil du ha beskyttelse, så må du betale det mafiabossen forlanger, ellers…

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.