Lavrov advarer kurderne om å holde seg til avtaler

0
Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov. Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock

Den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov har advart sine «kurdiske kolleger» om å holde seg til avtaler, være seriøse og «ikke begå tvilsomme handlinger».

Det kurdiskdominerte SDF har som kjent avtalt med Russland at de vil forholde seg til Sotsji-avtalen som ble inngått mellom Russland og Tyrkia. Men Lavrov sier at deres interesse for avtalen ser ut til å bli vesentlig mindre ettersom det ble klart at USAs militære styrker likevel blir stående i Syria.

«Jeg vil råde de kurdiske politiske lederne om å holde seg til sine ord. Rett etter at memorandumet ble undertegnet [i Sotsji] 22. oktober, fikk vi den syriske presidenten Bashar al-Assads samtykke til å gjennomføre det, og kurdiske ledere forsikret oss kraftig om at de ville samarbeide. På bare noen få dager endret USA sin posisjon og sa at når de hadde trukket tilbake tropper fra Syria, hadde de [amerikanerne] glemt behovet for å beskytte oljefelt for å sikre at den syriske regjeringen ikke tok kontroll over dem, og den kurdiske ledelsen mistet umiddelbart entusiasmen for samarbeid i samsvar med Sotsji-avtalen og valgte nok en gang å stole på USAs støtte, «påpekte den russiske toppdiplomaten.

Russland lovte allerede i oktober 2019 ledelsen i SDF at landet vil presse på for å få i stand forhandlinger mellom den kurdiske ledelsen og Damaskus, skrev det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw. Russland og Lavrov personlig har engasjert seg for at de kurdiske organisasjonene skal bli inkludert i samtaler og forhandlinger om den nye grunnloven i landet og har lovt å legge til rette for en dialog mellom den syriske regjeringa og de kurdiske organisasjonene. Dette skrev Tass 21. oktober.

Da er det ikke så overraskende at Lavrov opplever det som et svik at kurderlederne løper fra avtaler med en gang USA velger å beholde sine styrker i landet.

På et møte i Paris i november kritiserte Lavrov USA for å ville opprette en «kvasistat» øst for Eufrat:

«På den østlige bredden av Eufratelven bygde de [USA] kvasi-statlige strukturer og ba Gulf-landene investere stort, slik at de kunne opprette en lokal administrasjon basert på Syrian Democratic Forces [SDF], det kurdiske PYD og andre med den veldig opplagte intensjonen om å skille ut denne delen av Syria og å kontrollere oljefeltene der, «

Det er et høyt og farlig spill ledelsen i SDF spiller. På den ene sida forventer de at den syriske hæren og Russland skal beskytte dem mot Tyrkias hær og de tyrkiskstøttede terroristen. På den andre sida spiller de dobbeltspill og opptrer som agenter for USAs folkerettsstridige agenda i Syria.

Kanskje har ledelsen i SDF oppfattet advarselen. 1. desember 2019 hilste i hvert fall Mazloum Abdi, øverskommanderende for SDF de russiske styrkene velkommen i områder i Raqqa og Hasaka som til nå har vært kontrollert av SDF.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelKronprinsesse Mette-Marits forklaring om kontakten med Epstein holder ikke
Neste artikkelHva gjør ukrainske nazister i Hong Kong?