Hvorfor jeg i år velger å gå på skolens julegudstjeneste….

27
Gunnar Bratlie: Glemmen gamle kirke. Innfelt Øyvind Andresen.
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Jeg er blitt invitert til juleavslutning på Vågsbygd videregående skole. I år har jeg også valgt å gå på julegudstjeneste i Vågsbygd kirke. For meg er det en politisk markering, rett nok ikke av det militante slaget.  Dette gjør jeg til tross for at jeg slutta å tro på Gud da jeg var ti år, misliker engler (de liker heller ikke meg) og tolker «Deilig er jorden» som en ironisk tekst.

Jeg er så inderlig lei av alle liberalistene og kulturradikalerne som vil avskaffe julegudstjenestene. Sist uke gikk blant annet Unge Venstre inn for det. Det er ikke obligatorisk for noen elever å gå på julegudstjeneste. Men viktigere er at jeg oppfatter angrepene på julegudstjeneste som en del av et politisk prosjekt som vil fjerne det noen foraktelig ser på som «norsk kultur», «norsk tradisjon» og «norske verdier».

Jeg er derimot for å prioritere bibelhistorie i norsk barneskole på lik linje med vekt på norske folkeeventyr. Dette er svært viktig i et flerkulturelt samfunnet at vi har noen felles myter og referanserammer; det limet som holder oss sammen.

Lars Saabye Christensen skriver i sin flotte, nye roman «Byens spor 3: Skyggeboken»:

«Norsk kultur omtales som «såkalt». Den finnes ikke lenger. Den skal oppløses i det globale brygget, slik saften tynnes ut i glasset en skjødesløs sommerdag på svabergene og til slutt er fargeløst og gjennomsiktig.»

Det er med disse ordene i bevisstheten jeg går til julegudstjeneste 19. desember.  God jul, med og uten engler!

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg var ikke troende da barna min gikk på skolen, men jeg var veldig klar over hvor viktig denne kulturen var i vår forestillingsverden. Uten den, ville blant annet mye av kunsten bli uforståelig.
  Så jeg overlot avgjørelsen til dem. Derfor lurte det seg en liten skriftlærd inn i husholdningen. Det er mora veldig glad for.

 2. Avatar for Mari Mari says:

  Må nok komme tilbake til denne artikkelen etter Jul siden jeg er fri for liker å dele ut.
  Agendaen er å ødelegge Kristendom for vi skal følge Noahide lovene som sionistene står for. Og enda finnes det folk som påstår å være Kristen sionister. Du kan være det ene eller det andre. Det du ikke kan være er begge.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg er redd det var i vanvare, det også :wink:, og ellers minner han i overkant om Kjellemann , og Runeulv.
  Han er min nemesis.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  De beste ting i livet oppstår gjerne på den måten :grin:

 5. Avatar for Mari Mari says:

  Personlig savner jeg roen utenfor byene. Er ganske trøtt bylivet med bråket og mennesker som springer fra A til B uten å se noe lengre enn nesa. Når muligheten kommer vil jeg gjerne tilbake til folketomme fjell så jeg kan fiske laks utenom ferie. Men så har jeg jo også allerede sagt at jeg er utbrent. Et liv uten stress er mitt mål i lengden. Trenger ikke en gang telefon, internett eller TV.
  Himmel er jeg glad for at Jula er her :grin:

 6. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  På samme måte som 10% i Israel er ortodokse. De andre 90% er ateister.
  Ortodokse har følgende holdning til penger:
  -Jeg vil ikke ha de skitne pengene dine
  De godtar ikke penger fra millionærer stort sett. Kanskje hvis de søker med god begrunnelse.
  Gjennomsnittinntekt for ortodokse i Israel vil få sosialhjelp i Norge til å bli himmel

 7. Litt på siden om hvem vi er og “bokbrenningen” av det norske folks opphav etter 1945.
  LES_
  “Det som hadde skjedde i Norge var at de gamle arkeologer, Shetelig, Grieg, Herteig o.s.v. som alle hadde sett en innvandring til Norge fra Kristi fødsel, et landnåm, var satt på sidelinja eller fjernet. Deres syn var erstattet med de tyske nazistens historiesyn. Det kom med tyskerne under krigen og ble innprentet i befolkningen. For å lettere kunne erobre oss sa tyske forskere at Nordmenn var Germanere. Slik var det slektninger som kom. Dette synet dominerer fremdeles. Men det er antagelig ikke riktig, noe jeg skal vise.”

  Hvem er vi her i Norge? Hvem gjorde oss til de vi er (før vikingene kom hit)?
  Sveinung Gihle Raddum har skrevet denne uhyre spennende boken:

  Romerne befolket Norge

  Fra år 15 f.Kr. til 150 e.Kr. grunnla romerne samfunn for jern og stålproduksjon i Norge. Det startet med keiser Augustus som flyttet Hader til Norge og ble avsluttet med Trajans og Hadrians overføring av Ring- eller Rong-folk. Dette var Snorre’s Dier med en fortid som jernutvinnere i Kina. Da de kom til Norge var de endel av den gruppen romerne kalte Alaner. Det var disse som behersket den indirekte prosess og brakte den fra Kina til Norge.

  Folk kom altså til Norge fra tre områder:

  Hader fra Gallia Tilhørte Y-haplogruppe R1b
  Ræter fra Alpeområdet Tilhørte Y-haplogruppe I1a
  Rong/Ring-folk, opprinnelse i Vestkina Tilhørte Y-haplogruppe R1a

  Da ca. 94 % av den mannlige norske befolkning i dag tilhører en av disse haplogrupper er det belegg for å si at Romerne befolket Norge. De fleste norske menn og kvinner har forfedre som kom hit i romertiden slik jeg har skrevet om i boken. Dette viser at vi ikke er germaner slik det hevdes.

  Det jeg har skrevet har bla. grunnlag i de sveitsiske forskeres arbeid. I Norge karakteriserer ekspertene dette som pseudovidenskap. Dere spør kanskje hvorfor de ikke har gått ut med dette. Jeg spurte og om det samme. Svaret var at de ikke ville blande seg inn i et lands historie når det var uønsket.

  Det kan leses mer om dette svært interessante stoffet i Pytheas seilas til Norge for 2300 år siden og Jernproduksjon for Romerriket i Gudbrandsdalen?

 8. Se opp for nye ord :
  Lest her : Fiskebolleskam. ( aford )

  Her kommer et nytt juleord fra Nrk :
  Julegaveskam.

  Ingen julegaveskam i sikte

  Til tross for økt fokus på klima og miljø, ( dere måtte bare ) ser ikke nordmenns julegavevaner ut til å endre seg. Forskning viser nemlig at vi kjøper like mange gaver nå som før.


  Mitt bidrag : " julegaveskamvett"

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

19 flere kommentarer

Deltakere