Tyrkia får ikke betaling fra EU: Nå skal jihadistene hjem.

0

Av Knut Lindtner.

Nå starter Svarte-Per-leken om hvordan en skal unngå å få hjem igjen det som i sin tid ble kalt moderate opprørere da en trodde at den syriske regjeringen ville falle.

Nå gis de mer og mer deres rette navn: jihadister eller terrorister.

Det er disse kreftene den norske regjeringen har støttet med milliarder av kroner mens de samtidig har gjennomført økonomiske straffetiltak som har rammet nesten hele Syrias befolkning.

Svarteper er et klassisk kortspill. Spillerne trekker kort fra hverandre og legger dem til side etterhvert som man får par. Blir du kvitt alle kortene . eller sitter du igjen med Svarteper og får tegnet en «svart flekk» på nesen?

Det er ingen som kan gjøre skikkelig rede for hvor pengene er havnet. De er sluset gjennom frivillige organisasjoner som f.eks. Norsk Folkehjelp eller Leger uten Grenser, til områder kontrollert av IS og Al-Qaida. Når den syriske regjering overtar stadig fleres områder blir det stadig vanskeligere å finne mottagere for dette pengedrysset til jihadistene.

Nå snur vinden altså helt og «frihetskjemperne» skal hjem til deres opprinnelsesland, men ingen vil ha dem. De er befengt med terrorhandlinger og har erfaringer ingen har nytte av i normale sivilsamfunn. Det er slik også med disse folkene at de vil bli preget av det livet de har levd, den ideologien de har holdt seg med og den praksis der har bak seg.

Her er det mange rundt dette kortbordet og ingen vil ha Svarte-Per.

Knut Lindtner

Tyrkia begynner å utvise Daesh-jihadister. Starter den 11. november.

Den 7. november erklærte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på en pressekonferanse sammen med sitt ungarske motstykke Viktor Orban at hans land fortsatt vil ta imot migranter. Men uten den finansielle støtten fra Den Europeiske Union kommer han til å ‘åpne portene til Europa’.

De Europeiske Union har lovet å gi Tyrkia 2 milliarder euro i året mot å være vertskap for migranter og hindre dem fra å krysse over og inn i EU.

Den første utbetalingen fant sted i 2016. Men de pengene gikk faktisk til å finansiere krigen i Syria. 

Det finnes ikke noen poster på EUs offisielle budsjett for dette, og ingen kan spore opp hvor disse pengene kom fra. Og nå som krigen ser ut til å ta slutt, så har Den Europeiske Union utsatt betalingene.

Dagen etter presidentens erklæring, kunngjorde den tyrkiske innenriksministeren Süleyman Soylu at Daesh-terrorister (IS) med europeisk bakgrunn og som nå sitter i tyrkiske fengsler vil bli utvist fra og med 11. november 2019.

Ifølge internasjonale lover har Tyrkia rett til å returnere utenlandske fanger til deres hjemland, enten med båt eller med vanlige flyruter.

I det øyeblikket de setter foten på hjemlandets jord, kan ikke mottakerlandet avvise dem. 

Men europeiske stater kan hindre dette ved å sjekke passene om bord på flyene og hindre visse personer å forlate flyet.

Dersom dette skjer er det flyselskapene som er ansvarlige for disse passasjerene, og de må returnere dem til landet de kom fra, dersom de går med på å ta dem tilbake.

Det finnes omtrent 1200 europeiske fanger i tyrkiske fengsler. Minst 80 000 flere jihadister (fra Daesh, men flest fra al Qaida) venter på sin skjebne i det syriske Idlib. De står under beskyttelse av den tyrkiske hæren, og blir holdt i live av franske og tyske ‘NGOer’. 

Dersom Den Europeiske Unionen ikke går med på den tyrkiske utpressingen, kan det inspirere andre aktører som er involvert i krigen mot Syria.

Leiesoldatene fra det kurdiske PKK-YPG planlegger allerede å tjene på å bruke Daesh-fanger i sitt område.

I de siste fire årene har Tyrkia og landene i Den Europeiske Union i all hemmelighet støttet Daesh i deres felles kamp mot Den Syrisk-Arabiske Republikken. 

Men nå, når krigen så å si er over, klandrer de tidligere allierte hverandre. De skylder på hverandre for å være involvert  i skammelige operasjoner.

Bevis for dette er den nylige fordømmelsen som kom fra Den Europeiske Unionen mot Tyrkias militære operasjoner nord-øst i Syria for å kaste ut de væpnende gruppene til PKK-YPG fra området nær den tyrkisk-syriske grensen.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no. Originalen finnes her.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelInternasjonal motstand mot kuppet i Bolivia, men forutsigbar holdning i hovedstrømsmediene
Neste artikkelStore ødeleggelser da Israel bombet område i Damaskus