Har den syriske hæren bombet kurdiske tankbiler som smugler olje til Tyrkia?

0
Disse tankbilene skal ha forsøkt å smugle olje fra SDF-kontrollerte områder til Tyrkia. Skjermdump

I morgentimene 26. november ble smuglertransporter og improviserte oljeraffinerier i Nordøst-Syria bombet av «mystiske» fly, melder Syrianews. Kanalen sier at den offisielle syriske nyhetskanalen Sana seinere skal ha slått fast at det var det syriske flyvåpenet som bombet oljetransportene. Meldinga fra Sana sier:

“SANA’s correspondent in al-Hasakah quoted a field source as saying: after verifying that some Kurdish organizations in the Syrian Jazira region smuggle Syrian oil through tanks through Jarablus and Erbil region in northern Iraq to the Turkish regime, which they claim to be their main enemy, Groups of these tanks and oil refining centers were destroyed this morning.

The source stressed that strict measures will be taken against any smuggling of stolen oil from Syrian territory outside Syria.”

Jazira-regionen vil si området nordøst for Eufrat som USA har kontrollert med støtte av det kurdiskledede SDF.

YouTube player

Fra den syriske hærens side er dette ei klar melding til flere parter. Det er en advarsel til USA og SDF om at Syria ikke vil godta at syrisk olje blir smuglet ut av landet. Og det er også en advarsel til Tyrkia mot å bedrive denne trafikken.

Lavrov advarer kurdernes ledere

Russland har forsøkt å mekle mellom kurdernes milits og Damaskus, og Russland sørget også for å stanse den tyrkiske offensiven mot kurderne gjennom Sotsjiavtalen, men Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov er skuffet over kurdernes politikk etter at USA bestemte seg for å beholde noen tropper i Syria likevel. Han sendte en sterk advarsel til de kurdiske lederne på denne måten:

«Jeg vil råde de kurdiske politiske lederne om å stå ved sine ord. Rett etter at memorandumet ble undertegnet [i Sotsji] 22. oktober, fikk vi den syriske presidenten Bashar al-Assads samtykke til å gjennomføre det, og kurdiske ledere forsikret oss kraftig om at de ville samarbeide.

Imidlertid på bare noen få dager endret USA sin posisjon og sa at når de trukket tilbake tropper fra Syria, hadde de [amerikanerne] glemt behovet for å beskytte oljefelt for å sikre at den syriske regjeringen ikke tok kontroll over dem, og da mistet den kurdiske ledelsen umiddelbart entusiasmen for samarbeid i samsvar med Sotsjiavtalen og valgte nok en gang å stole på USAs støtte, «

De kurdiske lederne driver et farlig dobbeltspill, og at de fortsetter å slikke støvlene til US Army etter å ha blitt så grundig forrådt, er mer enn merkelig. De sier at de vil ha et forent Syria, men hvordan mener de at noen skal tro på dem når de opptrer slik de gjør?

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelSurrealismens hovedkvarter: En ukrainsk oligark tramper i klaveret
Neste artikkelEtterretningstjenesten: For Norge? Nei, for USA.