Den svenske tiltalen mot Julian Assange er skrinlagt nok en gang

0
Julian Assange er nå alvorlig sjuk. Prøver britiske myndigheter å ta livet av ham?

På vegne av påtalemyndigheten i Sverige har viseaktor Eva-Marie Persson besluttet å frafalle tiltalen mot Julian Assange. SVT skriver 19. november 2019:

Vice överåklagare Eva-Marie Persson lägger ned förundersökningen mot Julian Assange om misstänkt våldtäkt. Nya förhör har hållits under sommaren, men bevisningen räcker inte, uppger hon på en pressträff under tisdagen.

«För en andra gång läggs förundersökningen mot Julian Assange ned. Vice överåklagare Eva-Marie Persson återupptog den i våras på begäran av målsägandebiträdet, efter att Assange lämnat Eucadors ambassad och gripits av brittisk polis. …

– Det har gått nio år. Tiden är en spelare i det här. De muntliga bevisen har försvagats eftersom lång tid har förflutit. Minnet bleknar av naturliga skäl, säger Persson. «

Persson sier at hun fortsatt tror på anklagene mot Assange, men at bevisene ikke holder. Man kan spørre seg om hva en riksanklager har med å mene noe om påstander som ikke lar seg bevise, men slik er vel rettstilstanden i Sverige.

Det er ikke andre gang, men faktisk tredje gang at Sverige dropper tiltalen mot Assange.

Kristinn Hrafnsson, sjefredaktør i Wikileaks, sier i en kommentar:

«Sverige har lagt ned sin foreløpige undersøkelse mot Assange for tredje gang etter å ha åpnet den på nytt uten nye bevis eller opplysninger. La oss nå fokusere på den trusselen som Assange har advart om i mange år: den krigførende påtalemyndigheten i USA og trusselen den utgjør mot det første grunnlovstillegget. ”

Wikileaks skriver:

«Assange ankom Sverige to uker etter at WikiLeaks publiserte afghanske krigsdagbøker, den første i en serie av fire banebrytende WikiLeaks-publikasjoner som tilskrives varsleren Chelsea Manning.

Assange forberedte seg på å publisere Iraq War Logs, Cablegate og Guantanamo Bay Files da Sverige åpnet en «foreløpig etterforskning» mot ham. Da hadde høytstående amerikanske tjenestemenn kunngjort at USA hadde til hensikt å straffeforfølge Julian Assange. Rapporter viser at USA også oppmuntret sine allierte til å finne måter å straffeforfølge ham på.

Trump-administrasjonen har satt i gang en sterkt politisert påtale. Under Trump-administrasjonen tar USA sikte på å straffeforfølge ham til det ytterste ved å søke en mulig dødsstraff for Assange etter den utdaterte spionasjeloven fra 1917. Det er første gang USA bruker Spionasje Act mot en utgiver.

Trump-administrasjonen søker en fengsel i 175 år for det samme journalistiske arbeidet som har gitt. Assange og WikiLeaks dusinvis av journalistikkpriser. Den potensielle dommen mot forleggeren under president Trump er førti år lenger enn den potensielle dommen mot varsleren Chelsea Manning under president Obama.»

De som kjenner til helsetilstanden til Julian Assange er ikke i tvil: Assange er i livsfare. Han kan dø i britisk fengsel, dersom han ikke blir reddet ut.

Nils Melzer, som er spesialrapportør for FN om tortur, har undersøkt helsetilstanden til Assange og karakteriserer det han er utsatt for som «psykologisk tortur».

Les: Demasking the Torture of Julian Assange

Malzer skriver at det handler om å redde Assange, men det handler også om mye mer, for dersom man lar behandlinga av Assange sette presedens vil det være skjebnesvangert for demokratiet i Vesten.

«For med en gang det å ha fortalt sannheten er blitt en forbrytelse, mens de mektige kan glede seg over straffrihet, vil det være for sent å rette opp kursen. Vi vil da ha gitt vår stemme til sensur og vår skjebne til uhemmet tyranni.»

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.