Britiske ministre og militære dekket over krigsforbrytelser

0
Styrker fra Storbritannia i Afghanistan. Rob Leyland / Shutterstock.com

Storbritannias regjering og væpnede styrker anklages for å ha dekket over krigsforbrytelser begått av britiske soldater i Irak og Afghanistan. Det er BBC og Sunday Times som kan dokumentere dette.

De nye bevisene har kommet fra Iraq Historic Allegations Team (IHAT), som etterforsket påståtte krigsforbrytelser begått av britiske tropper under okkupasjonen av Irak, og Operasjon Northmoor, som etterforsket påståtte krigsforbrytelser i Afghanistan.

En IHAT-detektiv fortalte BBC Panorama: «Forsvarsdepartementet hadde ingen intensjoner om å straffeforfølge noen soldat uansett hvilken rang han enn hadde, med mindre det var absolutt nødvendig, og de kunne ikke vri seg ut av det.»

De sakene som ble undersøkt omfattet blant annet en episode der tre barn og en ung mann ble skut til døde mens de drakk te, og angivelig omfattende misbruk av fanger i en fangeleir i Irak.

Middle East Eye skriver om denne avsløringa:

«Det britiske militæret har blitt forfulgt i årevis av påstander om at det ble begått krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, og MoD har utbetalt millioner av pund i erstatning, uten å innrømme erstatningsansvar.

En soldat erklærte seg skyldig i en krigsforbrytelse etter dødsfallet til Baha Mousa, en hotellresepsjonist i Basra som ble holdt i varetekt av den britiske hæren, og en offentlig etterforskning konkluderte senere med at arbeideren hadde blitt torturert til døde av britiske tropper.

Det var rapporter i britiske medier for ni år siden at flere andre menn hadde omkommet i britisk militær varetekt i Irak, og tidligere i år rapporterte Middle East Eye at britiske regler for krigføring hadde blitt vannet ned for å tillate skyting av ubevæpnede.»

Sammen med USA har Storbritannia utmerket seg som et land som begår krigsforbrytelser i andre land uten at noen tar ansvar for det. Her bygger landet på en lang kolonitradisjon som London tydeligvis fører videre den dag i dag.

Selv den mest grundig utførte tildekkingsaksjonen risikerer å bli avslørt en dag. Og slik er det denne gangen. Her er det to hovedstrømsmedier som har stått for undersøkelsen, og dere kolleger kommer etter. i al-Jazeera, i The Guardian og Daily Mail, for å nevne noen. Men vil noen bli stilt til ansvar? Vil de skyldige for krigsforbrytelsene og for tilsløringen av dem noen gang bli stilt til ansvar? Tida får vise det, men erfaring tilsier at imperialistiske land lar sine krigsforbrytere gå fri.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.