Britiske ministre og militære dekket over krigsforbrytelser

6
Styrker fra Storbritannia i Afghanistan. Rob Leyland / Shutterstock.com

Storbritannias regjering og væpnede styrker anklages for å ha dekket over krigsforbrytelser begått av britiske soldater i Irak og Afghanistan. Det er BBC og Sunday Times som kan dokumentere dette.

De nye bevisene har kommet fra Iraq Historic Allegations Team (IHAT), som etterforsket påståtte krigsforbrytelser begått av britiske tropper under okkupasjonen av Irak, og Operasjon Northmoor, som etterforsket påståtte krigsforbrytelser i Afghanistan.

En IHAT-detektiv fortalte BBC Panorama: «Forsvarsdepartementet hadde ingen intensjoner om å straffeforfølge noen soldat uansett hvilken rang han enn hadde, med mindre det var absolutt nødvendig, og de kunne ikke vri seg ut av det.»

De sakene som ble undersøkt omfattet blant annet en episode der tre barn og en ung mann ble skut til døde mens de drakk te, og angivelig omfattende misbruk av fanger i en fangeleir i Irak.

Middle East Eye skriver om denne avsløringa:

«Det britiske militæret har blitt forfulgt i årevis av påstander om at det ble begått krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan, og MoD har utbetalt millioner av pund i erstatning, uten å innrømme erstatningsansvar.

En soldat erklærte seg skyldig i en krigsforbrytelse etter dødsfallet til Baha Mousa, en hotellresepsjonist i Basra som ble holdt i varetekt av den britiske hæren, og en offentlig etterforskning konkluderte senere med at arbeideren hadde blitt torturert til døde av britiske tropper.

Det var rapporter i britiske medier for ni år siden at flere andre menn hadde omkommet i britisk militær varetekt i Irak, og tidligere i år rapporterte Middle East Eye at britiske regler for krigføring hadde blitt vannet ned for å tillate skyting av ubevæpnede.»

Sammen med USA har Storbritannia utmerket seg som et land som begår krigsforbrytelser i andre land uten at noen tar ansvar for det. Her bygger landet på en lang kolonitradisjon som London tydeligvis fører videre den dag i dag.

Selv den mest grundig utførte tildekkingsaksjonen risikerer å bli avslørt en dag. Og slik er det denne gangen. Her er det to hovedstrømsmedier som har stått for undersøkelsen, og dere kolleger kommer etter. i al-Jazeera, i The Guardian og Daily Mail, for å nevne noen. Men vil noen bli stilt til ansvar? Vil de skyldige for krigsforbrytelsene og for tilsløringen av dem noen gang bli stilt til ansvar? Tida får vise det, men erfaring tilsier at imperialistiske land lar sine krigsforbrytere gå fri.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  De må jo prøve å late som om de følger regelene, selv om vi alle vet at i krig er alt tillatt, så lenge du vinner.
  Eller i hvertfall ikke taper - evig krig er jo det beste, for de folka.

 2. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Norge er vel imperialister selv?
  Obama og Norge er vel det samme … global oppvarming

 3. Avatar for Lars Lars says:
  • Hvorfor bringer ingen land ihvertfall noen av slike krigsforbrytelser begått av borgere av Storbritannia,
   (og Israel), inn for den internasjonale krigsforbryterdomstolen ICC i Haag ?

  ( vet at Clinton signerte, man at USAs Kongress aldri ratifiserte Roma traktaten, og sånn sett kan ikke US borgere bringes inn for ICC ).

  • Men på vis enda verre, hvorfor bringer ingen land spesielt USAs, samt også Storbritannias, mange ulovlige angrepskriger, og dertil åpenbare brudd på internasjonal lov ( spesielt UN Charter - FN Konvensjonen ), inn for den internasjonale domstolen ICJ i Haag ?
 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Fordi de har alle sine hemmeligheter lagret hos Mossad/CIA?

 5. Avatar for Lars Lars says:

  Det ville i så fall vært en ny helt annen sak.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere