Benjamin Netanyahu tiltalt for korrupsjon og svindel

0
Foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Den israelske riksadvokaten har utstedt tiltale mot Israels mangeårige statsminister Benjamin Netanyahu. Riksadvokat Avichai Mandelblit har tiltalt Netanyahu for tre tilfeller av offentlig korrupsjon, skriver Jerusalem Post.

Det er første gang i israelsk historie at det er reist tiltale mot en sittende statsminister, men Mandeblit mener at det er hans «sørgelige plikt» å gjøre det. Han har altså funnet bevisene mot statsministeren så sterke at han som riksadvokat ikke har hatt noe annet valg.

Hovedpunktene i tiltalen

Tiltalen gjelder tre tilfeller av korrupsjon:

  1. Netanyahu og hans kone Sara skal ha mottatt gaver fra Hollywood-produceren Arnon Milchan og den australske milliardæren James Packer som de i sin stilling ikke skulle ha mottatt.
  2. Netanyahu skal ha inngått en avtale med Israels ledende avis Yedioth Ahronoth om å få bedre omtale der mot at statsministeren skulle sørge for lovgiving som ville svekke posisjonen til avisas konkurranter. På dette punktet er han tiltalt for svindel og tilllitsbrudd.
  3. Natenyahu skal ha sørget for lovgivning og reguleringsbestemmelser som har styrket posisjonen til Israels ledende telekomselskap, Bezeq Telecom Israel, mot at de skulle sørge for bedre omtale av Netanyahu og hans kone på sine nettsider. Her gjelder tiltalen bestikkelser, svindel og tillitsbrudd.

Maksimumsstraffen for disse tiltalepunktene er ti år i fengsel.

Netanyahu vil ikke kaste kortene

Netanyahu er overleveren i istaelsk politikk. Han har dominert i et tiår og har alltid kommet tilbake. I det siste valget kjempet han for gjenvalg nettopp for å bevare sin immunitet, slik at han ikke skulle kunne stilles for retten. Valget gikk dårligere for ham enn ventet, og forhandlingene om å danne en koalisjonsregjering har mislykkes. Dermed sitter han på lånt tid, og er langt mer utsatt.

Riksadvokaten skal ha ventet til etter at det ble klart at regjeringsforhandlingene hadde mislikkes med å publisere sin tiltale, skriver Haaretz.

Netanyahu kaller tiltalen «et forsøk på statskupp» og han vil gå til krig mot den. «Israel risikerer borgerkrig,» sier en representant fra Blått og hvitt-partiet, som Netanyahu forhandlet med. Dette skriver al-Monitor, og om dette skulle være å overdrive, så er det ingen tvil om at det hersker en politisk unntakstilstand i Israel som paralyserer det politiske livet.

Sjøl om Netanyahu er den største comeback-artisten i israelsk politikk, er det mange som tviler på om han vil klare det denne gangen. Loven kan tillate ham å fortsette som statsminister, sjøl om han er tiltalt for alvorlige forbrytelser, men det er tvilsomt om loven vil tillate ham å danne en ny regjering når han er satt under tiltale.

Et vanlig grep for korrupte ledere som sliter på hjemmefronten er å utløse en internasjonal krise for å avlede oppmerksomheten. Det er et grep Natanyahu er godt kjent med, men kan han gjøre det denne gangen?

Netanyahu er ikke den som vil gi seg. Han vil krige til den bitre slutten, uansett hvilke manipulasjoner og maktgrep han trenger å gjøre for å klamre seg til posisjonen og unngå å bli dømt. Men skadeskutt, det er han.

De groveste forbrytelsene til Netanyahu er ikke korrupsjonen og svindelen, men hans forbrytelser mot det palestinske folket og mot palestinske statsborgere i Israel, samt hans hemmelige krig mot Syria. Men det er ingen rett i Israel eller internasjonalt som vil tiltale ham for disse forbrytelsene.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelDen brente jord i Irak og Syria
Neste artikkelHundretusener demonstrerte mot regjeringa i Colombia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).