Benjamin Netanyahu tiltalt for korrupsjon og svindel

37
Foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Den israelske riksadvokaten har utstedt tiltale mot Israels mangeårige statsminister Benjamin Netanyahu. Riksadvokat Avichai Mandelblit har tiltalt Netanyahu for tre tilfeller av offentlig korrupsjon, skriver Jerusalem Post.

Det er første gang i israelsk historie at det er reist tiltale mot en sittende statsminister, men Mandeblit mener at det er hans «sørgelige plikt» å gjøre det. Han har altså funnet bevisene mot statsministeren så sterke at han som riksadvokat ikke har hatt noe annet valg.

Hovedpunktene i tiltalen

Tiltalen gjelder tre tilfeller av korrupsjon:

 1. Netanyahu og hans kone Sara skal ha mottatt gaver fra Hollywood-produceren Arnon Milchan og den australske milliardæren James Packer som de i sin stilling ikke skulle ha mottatt.
 2. Netanyahu skal ha inngått en avtale med Israels ledende avis Yedioth Ahronoth om å få bedre omtale der mot at statsministeren skulle sørge for lovgiving som ville svekke posisjonen til avisas konkurranter. På dette punktet er han tiltalt for svindel og tilllitsbrudd.
 3. Natenyahu skal ha sørget for lovgivning og reguleringsbestemmelser som har styrket posisjonen til Israels ledende telekomselskap, Bezeq Telecom Israel, mot at de skulle sørge for bedre omtale av Netanyahu og hans kone på sine nettsider. Her gjelder tiltalen bestikkelser, svindel og tillitsbrudd.

Maksimumsstraffen for disse tiltalepunktene er ti år i fengsel.

Netanyahu vil ikke kaste kortene

Netanyahu er overleveren i istaelsk politikk. Han har dominert i et tiår og har alltid kommet tilbake. I det siste valget kjempet han for gjenvalg nettopp for å bevare sin immunitet, slik at han ikke skulle kunne stilles for retten. Valget gikk dårligere for ham enn ventet, og forhandlingene om å danne en koalisjonsregjering har mislykkes. Dermed sitter han på lånt tid, og er langt mer utsatt.

Riksadvokaten skal ha ventet til etter at det ble klart at regjeringsforhandlingene hadde mislikkes med å publisere sin tiltale, skriver Haaretz.

Netanyahu kaller tiltalen «et forsøk på statskupp» og han vil gå til krig mot den. «Israel risikerer borgerkrig,» sier en representant fra Blått og hvitt-partiet, som Netanyahu forhandlet med. Dette skriver al-Monitor, og om dette skulle være å overdrive, så er det ingen tvil om at det hersker en politisk unntakstilstand i Israel som paralyserer det politiske livet.

Sjøl om Netanyahu er den største comeback-artisten i israelsk politikk, er det mange som tviler på om han vil klare det denne gangen. Loven kan tillate ham å fortsette som statsminister, sjøl om han er tiltalt for alvorlige forbrytelser, men det er tvilsomt om loven vil tillate ham å danne en ny regjering når han er satt under tiltale.

Et vanlig grep for korrupte ledere som sliter på hjemmefronten er å utløse en internasjonal krise for å avlede oppmerksomheten. Det er et grep Natanyahu er godt kjent med, men kan han gjøre det denne gangen?

Netanyahu er ikke den som vil gi seg. Han vil krige til den bitre slutten, uansett hvilke manipulasjoner og maktgrep han trenger å gjøre for å klamre seg til posisjonen og unngå å bli dømt. Men skadeskutt, det er han.

De groveste forbrytelsene til Netanyahu er ikke korrupsjonen og svindelen, men hans forbrytelser mot det palestinske folket og mot palestinske statsborgere i Israel, samt hans hemmelige krig mot Syria. Men det er ingen rett i Israel eller internasjonalt som vil tiltale ham for disse forbrytelsene.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Et vanlig grep for korrupte ledere som sliter på hjemmefronten er å utløse en internasjonal krise for å avlede oppmerksomheten. Det er et grep Natanyahu er godt kjent med, men kan han gjøre det denne gangen?

  Svaret på det er et stort JA, VG skriver i dag at en stor krig mellom Israel og Iran allerede er startet.

  Hele VG artikkel er en lett blanding av løgn, fake news og konspirasjonsteorier, men utvilsomt rett i at Bibi får storkrigen sin.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Både Trump og Bibi har mye å vinne på en krig nå, og fint lite å tape.
  I tillegg sitter både kristen-zionistene i USA og Chabad-rabbinatet og heier forventningsfullt. Hvis Trump og Nuttyahoo forsvinner ut over sidelinja, vil de få et forklaringsproblem. Dette lover ikke bra.

 3. Avatar for Alike Alike says:

  Jeg har vanskelig for å tro at Israel vil gå til krig for at Netanyaho skal beholde makta. Veit du hvor mye lidelse og ødeleggese det vil skape? Det har jeg vanskelig for å tro at andre enn Netanyaho vil akseptere, selv om de er spinnville i apartheidlandet.

  Men det er jo typisk likevel at det er krigshissing rundt slike valg… Både USA og Israel er to land hvor folk respekterer en krigshisser, og lar seg lure av slikt. Er ikke så dum den filmen: Wag the dog

  Når det gjelder Iran pleier jeg å høre hva Iranerne selv sier, og spesielt øverste leder og andre med autoritet. De er svært spente men har sagt flere ganger at de mener fienden er ute etter å skape indre uro og vil bruke økonomisk krigføring og terror som fremste metode for dette. En åpen krig vil nok skade andre enn Iran i større grad, som USA’s allierte i regionen. De er mer skjøre for både ekte og proxy krig.

  Jeg ser at det står lite om dette i Iranske medier. Iranske myndigheter ser nok på Israel som en mer avansert vassal av USA enn f eks Saudi Arabia. Dette er nok enda en proxy krig for dem, som de alltid har vunnet tidligere. Jeg veit ikke hva planene deres er, og jeg veit egentlig ikke heller om disse treffene i Syria faktisk er Iranske ressurser, da det er typisk for Israelerne å skylde alt på Hezbollah og Iran, spesielt inne i Syria. Det er jo en del av propagandaen til zionistene, at alt de gjør er godt og alt alle gjør mot de er ondt.

 4. Avatar for aford aford says:

  En blodtørst skurk av en israelsk statsminister skulle måtte svare for korrupsjon? Som jo egentlig må være et av de ufravikelige kompetansekravene for israelske statsministre? Her dufter det friskt
  av palassintriger.

 5. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  VG
  “Totalt er 23 personer drept i de israelske angrepene, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)”

  Ikke mye å starte med. VG er snarere mest opptatt av å avlede fokus fra riksrett-høringene, etter 0-1 for Adam Schiff.

 6. “Badness always manifest itself in destruction and corruption, while goodness always manifest itself in preservation and benefit”.
  Socrates in Plato `s Republic. ( 374 BC )

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Du mener han gjorde selvmål?

 8. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Du har nok rett i det, men hver aktør har sin egen agenda. Det er jo derfor de er med. Nuttyahoo har satset på de ortodokse, og nå fanger vel bordet. Eller så ser vi han snart i USA, tipper jeg. Innvilget politisk asyl.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

29 flere kommentarer

Deltakere