Veteraner fra Israels hær til demonstrasjon for YPG

0
Israelske soldater med kurdisk flagg. Skjermdump fra Twitter

Veteraner fra Israel Defence Force (IDF) organiserer en protestdemonstrasjon i Tel Aviv til støtte for kurderne, skriver Jerusalem Post. En representant for YPG vil være til stede og delta i protesten.

Den prokurdiske demonstrasjonen til de tidligere IDF-offiserene skal finne sted 15. oktober 2019 etter at disse offiserene hadde rettet en appell til Israels forsvarsminister og statsminister Benjamin Netanyahu og IDFs stabssjef Aviv Kochavi om å støtte kurderne i Syria. «Som israelere og jøder kan vi ikke rolig se på dette,» skrev offiserene. Jerusalem Post skriver:

Offiserene ba den israelske regjeringen om å gripe inn i den militære situasjonen i Rojava, og sa at «Israel er en stat som har omfattende evner som kan hjelpe de kurdiske krigerne, og det er på tide at vi gjør det,» og sa at «internasjonalt press, mat forsyninger, klær, humanitær hjelp, ammunisjonsforsyninger ved siden av etterretning og militær rådgivning er ikke livstruende handlinger, og de kan gjøres i løpet av svært kort tid. «

Israel har lenge støttet kurdisk separatisme både i Irak og Syria og i Israel er det betydelig sympati for SDF og YPG. Under en demonstrasjon for kurderne i Jerusalem var det talere som tok til orde for at Israels flyvåpen skulle skape en «flyforbudssone» i Nord-Syria, skriver The Times of Israel.

Uansett hvor ekspansjonistiske Israel er, skjønner naturligvis selv Netanyahu at dette ville ha vært det fullstendige galimatias.

Det kan ikke herske tvil om at Israel ser seg tjent med at det skapes et uavhengig Kurdistan.

Den israelske avisa Haaretz skriver at Trumps beslutning om å trekke troppene ut av Syria allerede har forandret situasjonen i Midtøsten til det verre, sett fra Israels synspunkt.

Israel Policy Forum karakteriserer Trumps behandling av SDF som et «forræderi» og antyder en frykt for at Israel kan bli behandlet på samme måte. Israel News Agency sier at Green Berets skammer seg over «forræderiet» mot kurderne:

Israel har hele tida deltatt i krigen mot Syria, men for det meste som en hemmelig medspiller. Landet har støttet ulike terroristgrupper med våpen, mat, penger og forsyninger. Noe av denne støtten har vært opportunistisk, man har støttet sin fiendes fiende. Men når det gjelder Kurdistan og SDF er det ingen tvil om at Israels sympati er ekte. Derfor er også frustrasjonen så stor i Jerusalem og Tel Aviv.

Forrige artikkelSyrias hær sikrer kontroll over områder i den nordlige delen av landet
Neste artikkelMisbruk av fornybar energi