Syrias hær sikrer kontroll over områder i den nordlige delen av landet

0
Syrias hær rykker inn i Manbij. Foto: Sana

Det er nå (15. oktober 2019) klart at det er bare Syrias hær som kan forsvare den nordlige delen av Syria mot den tyrkiske invasjonen. Det kurdiskledede SDF hadde aldri en sjanse til å stå opp mot den tyrkiske hæren. SDF har derfor gått med på å overlate kontrollen over byene Kobane og Manbij til den syriske hæren, skriver den kurdiske nyhetskanalen Rudaw.net. SDFs mediekanaler bekrefter dette, blant annet her. Tyrkia har sendt terrorister fra FSA foran seg og de har slaktet ned for fote. «De er helt gale,» sa en talsmann for Pentagon, «de løper fram og tilbake på veiene, legger bakhold og angriper kjøretøyer og setter USAs styrker såvel som sivile i fare hvor de går. Militsen som kalles Free Syrian Army ar gale og man kan ikke stole på dem.»

Til det er det bare å si: Mine herrer, la meg presentere for dere: dette er den «moderate opposisjonen» i Syria som dere så nylig har støttet. Dette er de gale hodekappende jihadistene som har fått våpen og penger fra Vesten. Dette var til nylig deres allierte mot folket i Syria.

I siste liten forsøkte SDFs kommandant Mazloum Kobani Abdi å trygle USA om å omgjøre vedtaket om tilbaketrekning, men da han mislyktes sa han til USAs ambassadør William Roebuck:

«Dere har forrådt oss. Dere forlater oss og lar oss bli slaktet ned. Jeg må vite om dere vil forsvare folket vårt og hindre disse bombene i å falle på oss eller ikke. Jeg trenger å vite det, for hvis dere ikke gjør det, må jeg lage en avtale med Russland og regimet og invitere deres fly til å forsvare regionen.»

Og nå er det de som Adbi så foraktelig kalte «regimet» som forsvarer hele Nord-Syria mot den tyrkiske invasjonen.

Etter at avtalen ble inngått har den syriske hæren rykket raskt fram. Den har krysset Eufrat og rykket inn i strategiske byer og landsbyer, slik det går fram av dette kartet.

Syrias hær sikrer kontrollen over den strategiske hovedveien M4. Kilde: Southfront.

Det er ikke lenger noen flyforbudssone fra USA som kan hindre dem og SDF kan ikke gjøre annet enn å gå til side når Syrias hær overtar kontrollen. Kurdiske nyhetsmedier leker seg fortsatt med tanken om at SDF bare overlater «nøkkelområder» til den syriske hæren. Dette er en ren illusjon. Nå som USA har gitt opp å kontrollere Nordøst-Syria er det ingen som kan hindre Syrias hær i å ta full kontroll over regionen med dens oljekilder, vannressurser og rike jordbruksområder. Den kurdiskdominerte «føderasjonens» dager er over. Den var en illusjon. Den eksisterte bare fordi verdens eneste supermakt så den som en nyttig brikke i sitt spill.

Og det er et politisk nederlag for SDF-administrasjonen at den syriske hæren blir mottatt som frigjørere der den rykker inn i byer som Hasaka og Qamishli:

I hovedstrømsmedier såvel som i venstremedier er det kurdiskdominerte styret under USAs flyforbudssone blitt framstilt som en demokratisk drøm, men det som ikke er kommet fram er at av de omlag 4,5 millionene innbyggerne i regionen er det sture flertallet arabere og bare noe over 10 prosent kurdere. En del av disse araberne ble fordrevet da YPG overtok kontrollen. De måtte søke tilflukt i Tyrkia, slik som Khalil al-Hassan, som er intervjuet av al-Jazeera, som sier at han og hans familie måtte flykte da YPG «la landsbyen flat». Nå drømmer han og hans familie om å vende tilbake.

Som en vil se av kartet er det bare en svært liten del av det nordøstre Syria som har kurdisk flertall.

Inntil nylig var det US Air Force som kontrollerte himmelen over Nordøst-Syria. Nå er det Syrias og Russlands flyvåpen som har tatt over den rollen. Det betyr at det er ingen som kan hindre at hele området nordøst for Eufrat vil bli frigjort. De eneste som utgjør en trussel er Tyrkias invasjonsstyrke, men den vil heller ikke kunne rykke sørover når de tyrkiske flyene blir stanset av de russiske.

Når Nordøst-Syria er frigjort er det lite som kan hindre den syriske hæren i å frigjøre også Idlib. Mye tyder på at denne krigen mot Syria som alt har vært mye lenger enn andre verdenskrig endelig går mot slutten. Alle som er mot imperialismen og tilhengere av fred bør glede seg over det.

Forrige artikkelKraftige protester vant mot den nyliberale politikken til president Moreno i Ecuador
Neste artikkelVeteraner fra Israels hær til demonstrasjon for YPG
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).