Situasjonen i Nordøst-Syria

0
Frustrerte kurdere kaster råtne grønnsaker på USAs militære kjøretøyer der de trekker seg tilbake. Skjermdump fra video.

Etter at USA begynte å trekke styrkene sine ut av Nordøst-Syria er den militære og politiske situasjonen i området dramatisk forandret. Den syriske hæren hjulpet av russisk militærpoliti har rykket inn og tatt kontroll over en del av USAs ulovlige baser. Det kurdiske SDF har vist at de kunne eksistere i regionen bare fordi de var beskyttet av USA. Da den beskyttelsen ble borte ble de nødt til å søke beskyttelse av den syriske hæren.

Nå er SDF og deres sympatisører rasende på sine tidligere beskyttere, slik det kommer fram i denne videoen der folk i SDF-områdene kaster frukt og grønnsaker på panserkjøretøy fra USA i det de evakuerer en base ved Qamishli:

Og USA-troppene er heller ikke mye populære når de ankommer Erbil i Irak, der de en gang ble hyllet som kurdernes venner.

Vi får også se noe så nytt som at den syriske hæren eskorterer USA militære styrker ut av Aleppo-provinsne til grensa mot Irak:

Den syriske hæren fortsetter å flytte troppene sine og tyngre våpen inn langs tre akser i den nordøstlige delen av landet, slik dette kartet fra Southfront viser:

Tyrkias president Recep Taiyyp Erdogan skal møte Russlands president Vladimir Putin i Sotsji 22. oktober, og det er ventet at de vil avtale videre hvordan Syria skal overta kontrollen over hele den nordøstlige delen av landet. Tyrkia sier at de vil godta dette dersom Syria sørger for at PKK ikke har baser eller grupper nær Tyrkias grense.

Det meldes at USA imidlertid ikke vil forlate hele Syria, men beholde noen tropper «for å sikre oljefeltene». Oljefeltene tilhører Syria og denne fortsatte USA kontrollen er et forsøk på å bevare et kvelertak på Syria for å hindre gjennomoppbygging av landet – og for at USA skal bevare et fotfeste til seinere bruk.

Den illgjetne imperialisten og krigshisseren Bernard-Henri Lévy har kastet seg inn i kampen mot USAs tilbaketrekning fra Syria.

BHL har hatt suksess tidligere med sine kampanjer, som da han i 2011 drev en svært vellykket kampanje for å utløse regimeskiftekrigen mot Libya. Men ingenting tyder på at han vil ha noen suksess denne gangen.

Vestmaktene, Tyrkia og oljediktaturene har tapt den over åtte år lange krigen mot Syria. Nå gjenstår det bare at den syriske hæren frigjør hele nordøst og knuser jihadistene i Idlib. Syrias fiender vil fortsette å ødelegge så mye de kan, men de har få muligheter til å lykkes. Syria vil bli fullstendig frigjort. Og USA vil lide sitt største nederlag siden Vietnam.

Forrige artikkelTre fundamentale misforståelser i energipolitikken
Neste artikkelSyltynne begrunnelser for Jernbanepakke 4
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).