Hva skjedde med Norges syriske milits?

0

Av Terje Alnes.

Den syriske militsen, som fikk opplæring i treningsleir i Jordan av norske spesialsoldater, gikk raskt i oppløsning. Hvor er de nå?

Da Tyrkia nylig rykket inn i det nordlige Syria ble fortropper av militser sent inn i kurdiskkontrollerte områder, for å rydde vei og gjøre den skitne jobben. Brutaliteten var enorm, opptak viser at leiesoldatene henrettet kurdiske fanger på bestialsk vis. Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner er ikke i tvil om at de gjorde seg skyld i alvorlige krigsforbrytelser.

Dokumenter fra Tyrkia avslører at nesten alle militsene som sto bak grusomhetene i Nord-Syria er bevæpnet og trent av CIA og Pentagon. Mange er tidligere medlemmer av «Free Syrian Army», og ble for kort tid siden omtalt som «moderate opprørere», dvs. opposisjonsgrupper som Vesten kunne samarbeide med i sin folkerettsstridige krig mot Syria.

Om ikke annet så viser tragedien det sanne ansiktet til de syriske militsene som USA og deres allierte finansierer og bevæpner. Hva med militsen som Norge trente i Jordan?

Hva skjedde med «New Syrian Army»?

På et lukket møte i Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité i juni 2016 ble det bestemt at 60 norske spesialsoldater skulle sendes til Jordan for å drive militær opplæring av syrere. Dette var en del av «Operation Inherent Resolve», som opprinnelig skulle hjelpe den irakiske regjeringen i kampen mot ISIL, der soldater fra Telemark bataljon ble utplassert i mai 2015. Som en utvidelse av kampen mot ISIL skulle norske spesialstyrker trene og rådgi syriske grupper som også kjempet mot ISIL, fra baser i Jordan.

Hvilke syrere var det Norge skulle gi opplæring til i Jordan? Jo, den syriske militsen «New Syrian Army» (NSyA), som ble dannet i mai 2015. NSyA ble grunnlagt på restene av «The Allahu Akbar Brigade», som var tilsluttet en saudi-støttet allianse av opprørsgrupper – «The Authenticity and Development Front», som bl.a. inkluderte sunni-islamister kjent som «Army of Muyahideen».

NSyA skulle altså settes inn i kampen mot ISIL og ikke krige mot syriske myndigheter. Før nordmennene ankom hadde NSyA allerede fått opplæring og blitt utstyrt med avanserte våpen av CIA. Dette var en av de utallige militsene som USA har bevæpnet og finansiert, og brukt i det som mest korrekt kan kalles en amerikansk proxy-hær i Syria.

Sannsynlig brudd på folkeretten

I Irak ble «Operation Inherent Resolve» ønsket velkommen av den irakiske regjeringen. I Syria anser regjeringen OIR for en ulovlig innblanding i landets indre anliggender.

Syrias president Bashar Al-Assad ble rasende over den norske avgjørelsen om å drive treningsleir i Jordan. Det syriske utenriksdepartementet sa at «en slik beslutning representerer en grov og uakseptabel innblanding i statsanliggender, og er et skamløst brudd på suverenitet, sikkerhet og stabilitet.» Daværende utenriksminister Børge Brende avfeide kritikken med å påstå at oppdraget hvilte på «et trygt folkerettslig grunnlag». Men etter Libya-krigen er det som kjent liten grunn til å stole på hva den norske regjeringen mener er i tråd med folkeretten.

Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit var ikke imponert over den norske argumentasjonen. «Den norske begrunnelsen for å sende soldater inn i Syria er folkerettslig svakt begrunnet», sa hun, og fortsatte «- de gruppene vi skal trene opp og slåss sammen med, slåss ikke bare mot IS. Norge kan jo hevde så mye vi vil gruppene kun skal bruke treningen de får til å slåss mot IS. Men hvordan de bruker det de har lært, har vi ingen som helst mulighet til å kontrollere.»

Del av den amerikanske proxy-hæren

Å holde rede på de ulike gruppene som kjemper i Syria er en krevende oppgave. Grupper oppstår og oppløses i høyt tempo, og de skifter alliansepartnere ut ifra stadig skiftende taktiske vurderinger.

I følge åpne kilder ble «New Syrian Army» oppløst allerede i desember 2016, etter interne stridigheter. Fra restene av ASyA oppsto militsen «Revolutionary Commando Army» (RCA). Gruppen ble utstyrt med pansrede kjøretøy av USA da de i mai 2017 kjempet sammen med «Free Syrian Army» i Homs provinsen. I mai 2017 angrep den syriske regjeringshæren militærbasen al-Tanf i det sørøstlige Syria. Denne basen driftes av amerikanske spesialstyrker, som trener en rekke opprørsgrupper som USA omtaler som «Vetted Syrian Opposition» (VSO), også kjent som «den sørlige fronten». Denne inkluderer over 50 militante grupper – deriblant «Revolutionary Commando Army» (RCA).

I desember 2018 ble en talsmann for gruppen intervjuet av saudiske Al Arabiya, og uttrykte da sterk bekymring for Donald Trumps uttalelse om å trekke amerikanske styrker ut av Syria. «Revolutionary Commando Army» skal nå bestå av omtrent 300 krigere. Gruppen blir fortsatt bevæpnet av Pentagon.

Militsen som Norge trente i Jordan er altså omgruppert og inngår i dag i den amerikanske proxy-hæren, som i strid med folkeretten fører krig mot Syrias regjering.

Kilder:

«Amnesty: Tyrkia ansvarlig for krigsforbrytelser i Nord-Syria», vg.no 18.10.19, «The US has backed 21 of the 28 crazy militias leading Turkey’s brutal invation of northern Syria», thegrayzone.com 16.10.19, «Operation Inherent Resolve», itjenestefornorge.no, «Syria refser Norge: Fordømmer beslutning om å sende norske spesialstyrker til Syria», vg.no 16.05.16, «Dette er Syria-gruppen norske spesialstyrker skal trene», vg.no 03.06.16, «Stortinget har sagt ja: Vil sende norske soldater inn i Syria», vg.no 22.06.16, «The Authenticity and Development Front», wikipedia.org, «Revolutionary Commando Army» wikipedia.org, «Army of Muyahideen», wikipedia.org, «U.S. Proxies In Al-Tanaf Claim They Repelled Syrian Army Attack», southfront.org 11.09.19, «The Israeli Buffer Zone On The Syrian Territory Will Have To Wait», OrientalReview.org 08.04.18, «Syrian refugees at Rukban camp fear the worst ahead of US troops withdrawal», english.alarabiya.net 23.12.18

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

Forrige artikkelPolitikere i regnbuerus – totalitær politikk på trappene
Neste artikkelIngen andre venner enn fjellene – og Israel