Hva skjedde med Norges syriske milits?

14
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Den syriske militsen, som fikk opplæring i treningsleir i Jordan av norske spesialsoldater, gikk raskt i oppløsning. Hvor er de nå?

Da Tyrkia nylig rykket inn i det nordlige Syria ble fortropper av militser sent inn i kurdiskkontrollerte områder, for å rydde vei og gjøre den skitne jobben. Brutaliteten var enorm, opptak viser at leiesoldatene henrettet kurdiske fanger på bestialsk vis. Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner er ikke i tvil om at de gjorde seg skyld i alvorlige krigsforbrytelser.

Dokumenter fra Tyrkia avslører at nesten alle militsene som sto bak grusomhetene i Nord-Syria er bevæpnet og trent av CIA og Pentagon. Mange er tidligere medlemmer av «Free Syrian Army», og ble for kort tid siden omtalt som «moderate opprørere», dvs. opposisjonsgrupper som Vesten kunne samarbeide med i sin folkerettsstridige krig mot Syria.

Om ikke annet så viser tragedien det sanne ansiktet til de syriske militsene som USA og deres allierte finansierer og bevæpner. Hva med militsen som Norge trente i Jordan?

Hva skjedde med «New Syrian Army»?

På et lukket møte i Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité i juni 2016 ble det bestemt at 60 norske spesialsoldater skulle sendes til Jordan for å drive militær opplæring av syrere. Dette var en del av «Operation Inherent Resolve», som opprinnelig skulle hjelpe den irakiske regjeringen i kampen mot ISIL, der soldater fra Telemark bataljon ble utplassert i mai 2015. Som en utvidelse av kampen mot ISIL skulle norske spesialstyrker trene og rådgi syriske grupper som også kjempet mot ISIL, fra baser i Jordan.

Hvilke syrere var det Norge skulle gi opplæring til i Jordan? Jo, den syriske militsen «New Syrian Army» (NSyA), som ble dannet i mai 2015. NSyA ble grunnlagt på restene av «The Allahu Akbar Brigade», som var tilsluttet en saudi-støttet allianse av opprørsgrupper – «The Authenticity and Development Front», som bl.a. inkluderte sunni-islamister kjent som «Army of Muyahideen».

NSyA skulle altså settes inn i kampen mot ISIL og ikke krige mot syriske myndigheter. Før nordmennene ankom hadde NSyA allerede fått opplæring og blitt utstyrt med avanserte våpen av CIA. Dette var en av de utallige militsene som USA har bevæpnet og finansiert, og brukt i det som mest korrekt kan kalles en amerikansk proxy-hær i Syria.

Sannsynlig brudd på folkeretten

I Irak ble «Operation Inherent Resolve» ønsket velkommen av den irakiske regjeringen. I Syria anser regjeringen OIR for en ulovlig innblanding i landets indre anliggender.

Syrias president Bashar Al-Assad ble rasende over den norske avgjørelsen om å drive treningsleir i Jordan. Det syriske utenriksdepartementet sa at «en slik beslutning representerer en grov og uakseptabel innblanding i statsanliggender, og er et skamløst brudd på suverenitet, sikkerhet og stabilitet.» Daværende utenriksminister Børge Brende avfeide kritikken med å påstå at oppdraget hvilte på «et trygt folkerettslig grunnlag». Men etter Libya-krigen er det som kjent liten grunn til å stole på hva den norske regjeringen mener er i tråd med folkeretten.

Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit var ikke imponert over den norske argumentasjonen. «Den norske begrunnelsen for å sende soldater inn i Syria er folkerettslig svakt begrunnet», sa hun, og fortsatte «- de gruppene vi skal trene opp og slåss sammen med, slåss ikke bare mot IS. Norge kan jo hevde så mye vi vil gruppene kun skal bruke treningen de får til å slåss mot IS. Men hvordan de bruker det de har lært, har vi ingen som helst mulighet til å kontrollere.»

Del av den amerikanske proxy-hæren

Å holde rede på de ulike gruppene som kjemper i Syria er en krevende oppgave. Grupper oppstår og oppløses i høyt tempo, og de skifter alliansepartnere ut ifra stadig skiftende taktiske vurderinger.

I følge åpne kilder ble «New Syrian Army» oppløst allerede i desember 2016, etter interne stridigheter. Fra restene av ASyA oppsto militsen «Revolutionary Commando Army» (RCA). Gruppen ble utstyrt med pansrede kjøretøy av USA da de i mai 2017 kjempet sammen med «Free Syrian Army» i Homs provinsen. I mai 2017 angrep den syriske regjeringshæren militærbasen al-Tanf i det sørøstlige Syria. Denne basen driftes av amerikanske spesialstyrker, som trener en rekke opprørsgrupper som USA omtaler som «Vetted Syrian Opposition» (VSO), også kjent som «den sørlige fronten». Denne inkluderer over 50 militante grupper – deriblant «Revolutionary Commando Army» (RCA).

I desember 2018 ble en talsmann for gruppen intervjuet av saudiske Al Arabiya, og uttrykte da sterk bekymring for Donald Trumps uttalelse om å trekke amerikanske styrker ut av Syria. «Revolutionary Commando Army» skal nå bestå av omtrent 300 krigere. Gruppen blir fortsatt bevæpnet av Pentagon.

Militsen som Norge trente i Jordan er altså omgruppert og inngår i dag i den amerikanske proxy-hæren, som i strid med folkeretten fører krig mot Syrias regjering.

Kilder:

«Amnesty: Tyrkia ansvarlig for krigsforbrytelser i Nord-Syria», vg.no 18.10.19, «The US has backed 21 of the 28 crazy militias leading Turkey’s brutal invation of northern Syria», thegrayzone.com 16.10.19, «Operation Inherent Resolve», itjenestefornorge.no, «Syria refser Norge: Fordømmer beslutning om å sende norske spesialstyrker til Syria», vg.no 16.05.16, «Dette er Syria-gruppen norske spesialstyrker skal trene», vg.no 03.06.16, «Stortinget har sagt ja: Vil sende norske soldater inn i Syria», vg.no 22.06.16, «The Authenticity and Development Front», wikipedia.org, «Revolutionary Commando Army» wikipedia.org, «Army of Muyahideen», wikipedia.org, «U.S. Proxies In Al-Tanaf Claim They Repelled Syrian Army Attack», southfront.org 11.09.19, «The Israeli Buffer Zone On The Syrian Territory Will Have To Wait», OrientalReview.org 08.04.18, «Syrian refugees at Rukban camp fear the worst ahead of US troops withdrawal», english.alarabiya.net 23.12.18

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Igjen: Den reelle operasjonen som norske spesialsoldatene var en del av het “Timber Sycamore”. Dette var en ren regimeendringsoperasjon, og har i ettertid blitt bekreftet av to av lederne til gruppen som norske styrker trente opp. Se intervju om operasjonen her.

  Det såkalte mandatet til de norske styrkene er bygget på påstanden om at syriske styrker ikke var villige/i stand til å stanse IS i å angripe Irak. Med dette som grunnlag mente Børge Brende og Solberg at vi hadde rett til å invadere syrisk territorium for å beskytte Irak. Samtidig ville Obama endre på regimet i Syria med kraftige sanksjoner som reduserte Syrias kampevne mot bla. IS. I ettertid vet vi nå også det som allerede da var åpenbart, nemlig at de samme styrkene som angivelig skulle bli brukt mot IS, faktisk var på oppdrag for å fjerne Assad.

  Dersom regjeringen ikke kjente til dette (svært tvilsomt), så må noen av våre offiserer ha kjent til det, eller eventuelt blitt missinformert av sine amerikanske kollegaer. Hvor hviler ansvaret? Regjeringen, utro tjenestemenn i forsvaret, eller en utro alliert? Selvfølgelig visste Erna hva hun gjorde, og dette kan nok også bevises. Spørsmålet er om det er en reel politisk opposisjon i Norge som faktisk vil ta denne saken. Vi vet jo hvor Søre og Jens står i denne saken.

 2. Avatar for Mari Mari says:

  Det er skammelig at våre politikkere la seg bruke av USA/England/Israel. Det de er ansatt til å gjøre er å ta seg av Norge og Nordmenn. Det er våre skattepenger som betaler lønna de får. Når det gjelder det så er de kraftig overbetalt men det er jo en annen debatt.

 3. Avatar for Dias Dias says:

  Hvis eliten hører på https://no.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking Stephen Hawking så mener han at jordkloden kun er 150 år fra en kataklysmisk hendelse som vil uslette menneskeheten.
  Vi har altså 150 år på oss til å bli demigods. Hvis noe skjer her som gjør at vi må forlate jorden så møter vi et par problemer. Det tar oss 70 000 lysår til nærmeste måne som vi kanskje kan bo på. Samtidig så kan ingen objekter flytte seg raskere enn 99,9999% av lysets hastighet. Så det problemet må vi løse, eller vi må endre vår persepsjon av tid. Uansett så må vi endre, bøye eller påvirke minst en naturlov for å komme oss i sikkerhet.

  Foreløpig så ser det ut til at de sattser på kunstig bevisthet. Ikke kunstig intelligens for det har vi allerede. Som stave kontrollen på telefonene våre.
  I det kappløpet som foregår så er det Google som leder. De kjøper opp ethvert selskap som kan tenkes å ha noe som helst nyttig i utviklingen av en kunstig bevisthet. Google har også kjøpt opp store land områder rundt omkring i verden. Også her i Norge Porsgrunn og Tonstad tror jeg det var.
  Definisjonen på en kunstig bevissthet er en datamaskin/program som skriver sine egne koder.

  Det kan jo synes dramatisk å skape en kunstig bevissthet, men har vi bare 150 år igjen så vil de nok mene at det er verdt alle risikoer. Samtidig hvis vi skal tro Presiden Putin så blir de første som kommer med en fungerende kunstig bevissthet de nye verdensherskerene. Så langt er det Google som ligger i ledelsen og ikke en nasjon. Hvis ikke en vil regne Google for det samme som amerikanske myndigheter, men det vil en jo ikke :slight_smile:

  Det er mulig at eliten deler dine spådommer for fremtiden. Det nærmer seg sannhetens time.
  Foreløpig er det ikke på datasiden det stopper opp men i forståelsen av hvordan vår hjerne virker. Vi har ikke noen nytte av en kunstig bevissthet som ikke “tenker og reflekterer” som oss. Det får de ikke til. De får ikke til å gjenskape vår evne til å se en sammenheng, forenkle og trekke ut det viktigste.

  Så det er håp, sånn sett :slight_smile:

 4. Sorry Dias, men jeg må si at dette var en absurd tankerekke. For det første var ikke Stephen Hawking et orakel. For det andre er det nok å lage satelitter som går i bane rundt jorda for å unnslippe jorda (der de kan motta sollys hele “døgnet”). For det tredje så utvikles prosessorkraft i et akselererende tempo (og nå stabile kvanteprosessorer), mens kunstig intelligens allerede kan tolke meningsinnholdet i språk og simulere svar, eller slå mennesker i det intuitive brettspillet Go. Fordi teknologien utvikler seg i et akselererende tempo, så beveger vi oss mot en horisont ikke langt fram i tid, hvor teknologien vil være så avansert at vi ikke kan forstå hvordan samfunnet vil utarte seg etter dette; futurister i Silicon Valley estimerer at denne teknologiske singulariteten vil inntreffe på 40-tallet, og kanskje før.

  Rovere på Mars? SpaceX?

 5. Jeg deler din oppfattelse av AI som gjenstand for et nytt og altomfattende våpenkappløp. Men det er vanskelig å forestille seg konkret hvordan denne utviklingen vil ta form, men jeg er ganske sikker på at AI vil automatisere stadig flere oppgaver. Slik jeg ser det må imidlertid det nødvendigvis være en kritisk fase ved utviklingen av AI, på det tidspunktet der AI er fullstendig selvutviklende. Det er på dette tidspunktet at utviklingen vil skyte voldsom fart, og det er på dette tidspunktet at programvaren oppnår autonomi. Fruktene ligger i enorm utvikling, og fallgruven ligger i manglende kontroll og eventuell feilslått utvikling. Jeg er imidlertid sterk i troen på at AI på denne måten vil utvikle seg til noe slikt som du gjerne kaller for en kunstig bevissthet. Men på dette tidspunktet er den å betrakte som en egen livsform som ikke nødvendigvis tjener sin “herre”, slik du antyder ovenfor.

 6. Avatar for Dias Dias says:

  Ja en absurd tanke er det. Hvis kloden vår av en eller annen grunn ikke skulle bli beboelig for oss over lang tid så vil det kke være nok med en satelitt.

  At Stephen Hawking ikke er et orakel er jeg enig med deg i, men vet eliten det? :slight_smile:

  Grunnen til at jeg tok det opp var egentlig bare for å vise at vi stort sett tror at neste krig vil fortsette med de samme våpen som den forrige sluttet. Så mens media fokusere på atomvåpen så består det virkelige våpenkappløpet i å utvikle kunstigbevissthet.

  Hvis du så legger til at det forskes på å overføre/laste opp vår bevissthet i et dataprogram så begynner fremtiden å se virkelig spennende ut :slight_smile:

  Men i prinsippet er jeg helt enig med deg. Hele tankerekken min her er absurd og forhåpentligvis er jeg helt på jordet. Jeg er heller ikke noe orakel. Det hender bare av og til at jeg forsøker å samle trådene av alt det rare jeg leser. Slik som dette ble det seendes ut denne gangen :slight_smile:

 7. Avatar for Dias Dias says:

  Hvis jeg har antydet det så var det utilsiktet :slight_smile:

  Kunstig bevissthet åpner opp for en fremtid vi ikke har hjernekapasitet til å forestille oss. Helt uregulert, akkurat som de våpnene er, som de en gang i fremtiden er ment til å kontrollere.

  Ill be back :wink:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere