– EØS har rasert transportnæringen

0
EUs fire friheter knuser fagbevegelsen i Europa. Shutterstock

For norske transportarbeidere har EØS-avtalen vært ødeleggende. Det sier tillitsvalgte fra Transportarbeiderforbundet, som nå er en del av Fellesforbundet. De vil ut av EØS. Dette skriver avisa Dagbladet, som fortsetter:

«- EØS-avtalen har etter EU-utvidelsen i 2004 betydd en veldig negativ utvikling på transportnæringen i Norge. Transporten er internasjonal, det handler om import og eksport, men mye av transporten har forsvunnet fra norske transportselskaper og har gått til østeuropeiske, useriøse transportselskaper som kjører i Norge på helt andre lønns- og arbeidsvilkår enn hva vi er vant til.
– Ført til sosial dumping
– EØS-avtalen har uten tvil vært negativ for transportbransjen. Så vårt syn på EØS står nok fast blant de fleste transportarbeiderne, sier Roger Moum, som sitter i forbundsstyret i Fellesforbundet.»

EØS-avtalen har ødelagt transportnæringen. Det er ikke sjåførene som ødelegger, selvsagt, de får bare beskjed. Det er bakmennene, de som eier transportselskapene og de som kjøper, som vi må få ordentlige regler for, sier Nina Risinggård.»

Fellesforbundet er sterkt splittet i EØS-spørsmålet. Joakim Hagen fra Møre og Romsdal transportarbeiderforening kritiserte forbundsleder Jørn Eggum for å ikke representere transportarbeiderne i talen sin. Dette skriver Fri Fagbevegelse.

«– EØS har nærmest rasert transportbransjen. Hvis debatten her i dag viser at EØS ikke er til det beste for et flertall av våre medlemmer, da er det vår fordømte plikt å si fra om det, sa Roger Moum.
Transport-kollega Roald Arentz harsellerte over handlingsrommet i EØS:
– Inne på det rommet er det omtrent like mye trafikk som på Namsos-banen.
Som sluttet med persontrafikk i 1978, må det legges til, for de av leserne som ikke er eksperter på trønderske toglinjer.»

Dagens gapskratt på landsmøtet var det havnearbeider Bjørn Steffensen som sto for, da han entrettalerstolen iført t-skjorten med påskriften «I don’t need sex. I get fucked every day by EU/EES».

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.