Lov og rett-partiet vant valget i Polen

2
Jaroslaw Kaczynski under en tale i Katowice i 2018. Shutterstock.

Det regjerende Lov og rett-partiet PiS vant parlamentsvalget i Polen 13. oktober 2019 akkurat som de gjorde i 2015. Partiet til Jaroslaw Kaczynski fikk ifølge de første offisielle tallene 43,6% av stemmene mot 37,6% sist. Stemmetallene vil gi dem rent flertall i parlamentet med kanskje 239 mandater av 460.

Hovedmotstanderen til PiS er Sivilkoalisjonen, og de fikk 27,4% av stemmene. Ved valget i 2015 fikk de 31,7%. PiS har altså lykkes i å konsolidere sin stilling.

PiS er et nasjonalkonservativt og kristeligdemokratisk parti. Partiet er svært høyreorientert og det har gjort det ulovlig å snakke om polsk samarbeid med tyske nazister om Holocaust. Partiet er sterkt kritisert av EU for å undergrave det liberale demokratiet. PiS har også kontant avvist EUs migrasjonspolitikk. I EU er Polen alliert med Ungarn mot Brussel.

I utenrikspolitikken lener PiS seg på USA, og har ønsket USAs militære styrker og baser velkommen. USA later til å ville skape en ny cordon sanitaire mellom Tyskland og Russland med Polen som det viktigste redskapet.

I mai 2018 tilbød Polen USA å opprette en militærbase i landet og sa at Polen i så fall vil betale to milliarder dollar for å få denne basen. I november 2015 sa den polske regjeringa at den ønsker utstasjonering av atomvåpen på polsk jord.

Tidligere sjef for USAs styrker i Europa, generalløytnant Ben Hodges, skrev i Politico i juni 2018 at det vil være «unødvendig provoserende» å opprette en USA-base i Polen eller noe annet sted i Sentral- og Øst-Europa. Men Polen er fast bestemt på styrke sin rolle i USAs militære strategi. Det passer også inn i den Polens regionale strategi som handler om å bli en dominerende stat i Øst-Europa.

En versjon av Polens Intermarium-tanke. Men nasjonalister i Warszawa tenker seg også å dominere Ukraina i en slik strategi.

Denne ideen går tilbake til den polske lederen Józef Piłsudski , og det dreier seg om det såkalte «intermarium»-konseptet. Det Pilsudski ønsket var å gjenreise storhertugdømmet Polen-Litauen fra dets glansdager da det strakk seg fra Østersjøen til Svartehavet.

Den moderne varianten av Pilsudskis drøm er det som kalles ”Tre hav initiativet”. De tre havene er Østersjøen, Svartehavet og Adriaterhavet, og ideen er å skape en nord-sør-allianse under polsk ledelse nord-sør mellom Tyskland og Russland.

Den amerikanske tenketanken Atlantic Council har applaudert denne planen og mener at den bør være en strategisk prioritering for USA.

Med fornyet styrke i valget vil PiS fortsette å ri to hester. De vil bruke sin strategiske plassering til å presse mest mulig penger ut av EU og Tyskland. (Norge har forøvrig vært en av de største bidragsyterne. Milliarder av norske skattekroner går til Polen.) Samtidig vil de kurtisere USA for å få mer økonomisk og militær støtte derfra. Og de vil under ingen vilkår godta en europeisk føderalstat.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AndersP AndersP says:

  Mina intryck från resor i öster är att Polen utövar en stor lockelse för vitryssar och ukrainare, bla. av det skälet att deras språk, som inte är någon dialekt av ryskan, ligger inte så långt ifrån polskan att de inte snabbt kan lära sig det språket och därmed kunna arbeta och samverka med Polen. Det som bl.a. stretar emot är skillnaden i religion, Polen är djupt katolskt, Vitryssland och Ukraina övervägande ortodoxt. Vad gäller Rumänien och Bulgarien får nog polackerna ge upp sina ambitioner och de övriga på kartan, i synnerhet Tjeckien lutar nog snarare år någon “habsburgsk” samverkan.

 2. Avatar for Halvor Halvor says:

  Hviterussisk og ukrainsk regnes som øst-slaviske språk som har utviklet seg fra russisk språk i det gamle Russland med Kiev som hovedstad som falt i 1240. De vestligste delene av Kievskaja Rus kom snart inn under litauisk og senere polsk styre. Rutensk som var basert på de øst-slaviske dialektene i de områdene Litauen kontrollerte, ble faktisk administrasjonsspråk i Litauen. Men da Litauen slo seg sammen med Polen, ble polsk dominerende som administrasjonsspråk. Polsk er et vest-slavisk språk. I denne perioden kom en rekke polske lånord inn i hvite-russiske og ukrainske dialekter.

  Hviterussisk er mindre påvirket av polsk enn ukrainsk. Russere forstår derfor lettere hviterussisk enn ukrainsk. Det er imidlertid liten tvil om at både hviterussisk og ukrainsk er østslaviske språk.

  Ellers er det slik at russere og polakker i liten grad har giftet seg med hverandre og hatt kulturelt samkvem. Dette i motsetning til ukrainere og russere som i stor grad har blandet seg. Det medfører at mange ukrainere og russere er usikre på hvilken av de to gruppene de egentlig tilhører.

  Det samme gjelder hviterussere. Russisk er vel dessuten mer brukt enn hviterussisk i Hviterussland. Jeg har til gode å møte en hviterusser som ikke snakker flytende russisk,

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere