Lov og rett-partiet vant valget i Polen

0
Jaroslaw Kaczynski under en tale i Katowice i 2018. Shutterstock.

Det regjerende Lov og rett-partiet PiS vant parlamentsvalget i Polen 13. oktober 2019 akkurat som de gjorde i 2015. Partiet til Jaroslaw Kaczynski fikk ifølge de første offisielle tallene 43,6% av stemmene mot 37,6% sist. Stemmetallene vil gi dem rent flertall i parlamentet med kanskje 239 mandater av 460.

Hovedmotstanderen til PiS er Sivilkoalisjonen, og de fikk 27,4% av stemmene. Ved valget i 2015 fikk de 31,7%. PiS har altså lykkes i å konsolidere sin stilling.

PiS er et nasjonalkonservativt og kristeligdemokratisk parti. Partiet er svært høyreorientert og det har gjort det ulovlig å snakke om polsk samarbeid med tyske nazister om Holocaust. Partiet er sterkt kritisert av EU for å undergrave det liberale demokratiet. PiS har også kontant avvist EUs migrasjonspolitikk. I EU er Polen alliert med Ungarn mot Brussel.

I utenrikspolitikken lener PiS seg på USA, og har ønsket USAs militære styrker og baser velkommen. USA later til å ville skape en ny cordon sanitaire mellom Tyskland og Russland med Polen som det viktigste redskapet.

I mai 2018 tilbød Polen USA å opprette en militærbase i landet og sa at Polen i så fall vil betale to milliarder dollar for å få denne basen. I november 2015 sa den polske regjeringa at den ønsker utstasjonering av atomvåpen på polsk jord.

Tidligere sjef for USAs styrker i Europa, generalløytnant Ben Hodges, skrev i Politico i juni 2018 at det vil være «unødvendig provoserende» å opprette en USA-base i Polen eller noe annet sted i Sentral- og Øst-Europa. Men Polen er fast bestemt på styrke sin rolle i USAs militære strategi. Det passer også inn i den Polens regionale strategi som handler om å bli en dominerende stat i Øst-Europa.

En versjon av Polens Intermarium-tanke. Men nasjonalister i Warszawa tenker seg også å dominere Ukraina i en slik strategi.

Denne ideen går tilbake til den polske lederen Józef Piłsudski , og det dreier seg om det såkalte «intermarium»-konseptet. Det Pilsudski ønsket var å gjenreise storhertugdømmet Polen-Litauen fra dets glansdager da det strakk seg fra Østersjøen til Svartehavet.

Den moderne varianten av Pilsudskis drøm er det som kalles ”Tre hav initiativet”. De tre havene er Østersjøen, Svartehavet og Adriaterhavet, og ideen er å skape en nord-sør-allianse under polsk ledelse nord-sør mellom Tyskland og Russland.

Den amerikanske tenketanken Atlantic Council har applaudert denne planen og mener at den bør være en strategisk prioritering for USA.

Med fornyet styrke i valget vil PiS fortsette å ri to hester. De vil bruke sin strategiske plassering til å presse mest mulig penger ut av EU og Tyskland. (Norge har forøvrig vært en av de største bidragsyterne. Milliarder av norske skattekroner går til Polen.) Samtidig vil de kurtisere USA for å få mer økonomisk og militær støtte derfra. Og de vil under ingen vilkår godta en europeisk føderalstat.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelPå innsiden av USAs økonomiske krig mot Venezuela
Neste artikkel– EØS har rasert transportnæringen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).