USAs budsjettunderskudd passerte 1000 milliarder dollar

6
Shutterstock

Med én måned igjen av regnskapsåret passerte USAs budsjettunderskudd i august 1.000 milliarder dollar. Så stort har det ikke vært siden 2009. Dette skriver avisa Aftenposten. Avisa fortsetter:

«I de elleve første budsjettmånedene var underskuddet, som i norske kroner utgjør nær 9000 milliarder kroner, 19 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Det samlede underskuddet er nesten like stort som hele det norske oljefondet.»

Dette er imidlertid bare toppen av isfjellet. Wall Street selskapet AB Bernstein har summert all USAs gjeld inkludert finansielle forpliktelser, kommende sosiale utgifter, pensjonsgarantier og liknende og har kommet til at den totale gjelden kan være på svimlende 1832 prosent av BNP, skriver CNBC.

Den føderale gjelden er på 22,5 trillioner dollar og det er 106 prosent av BNP. Her er AB Bernsteins beregninger:

Noe får oss til å ane at Imperiet ikke er helt som det var, og at det kan komme til å stå overfor enkelte problemer på ganske kort sikt.

Det synkende imperiet

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Geirijo Geirijo says:

  Finnes det noen seriøs analyse av disse tallene fra noen med faglig tyngde i denne anledning? Noe som beskriver sannsynlige konsekvenser?

  https://www.usdebtclock.org/

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det virker ikke som om noen klart klarer å si hvor grensen går for størrelsen på USAs samlede gjeld før systemet kan bryte sammen. Og det er ikke sikkert at det er selve størrelsen på gjelden som er problemet. Problemet kan være selve tilliten til US dollar. En kraftig forringelse av verdien til US dollar (altså inflasjon eller hyperinflasjon) kan være det som knekker tilliten til US dollars. Hvis feks verdens olje ikke lenger prises i dollars kan det være med på å redusere bruk av dollars i internasjonal handel og det kan redusere dollarens styrke (altså dollarens kjøpekraft). Ved et sammenbrudd kan USA trykke opp ubegrenset med dollars og kan klare å betale tilbake all sin gjeld i form av verdiløse dollars. Det vanskeligste å håndtere er nok all den gjeld som dreier seg om pensjoner og sosial forsikringer internt i USA og spesielt etter at USA har opplevd av-industrialisering og utflagging av produksjon til andre land.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Michel Hudson hevder at inflasjonen er eksportert ved petro-dollar-systemet. Det som er i ferd med å skje er at Kina og Russland med sine støttespillere, prøver å løsrive seg fra dette jerngrepet - særlig siden USA ikke har klart å avholde seg fra å demonstere det.
  BRICS var et forsøk, men det ble torpedert.

  Det er fortsatt slik at det viktigste for en arbeidsufør, er at andre arbeider i stedet. Penger har bare verdi i den grad andre er villige til å ta dem. Samtidig er det slik at vi lenge har vært i en situasjon der det har vært flere som har vært rede til å gjøre en innsats, enn det har vært penger å betale dem for- delvis fordi vi har drevet å spart til vi ble uføre. Faren er at de ledige hendene har blitt arbeidsuføre mens de har ventet,og produksjonsapparatet forsvunnet. Så nå kan vi se langt etter hjelpa det skulle kjøpe oss.

 4. Droneangrepet på Saudia Arabia i går er vel en del av dette spillet. Har Saudi sagt nei til “den nye verdensorden” og dermed fortsatt sitt nære oljesamarbeide med USA? Koalisjonen med Silkeveien i spissen må uansett ha stabil tilgang til olje får å få gjennomført sine planer i tillegg til det geo-politiske spill som ellers går for seg i Midt-Østen.
  Artikkel-linken hentet fra VT gir en interessant analyse i det pågående drama. Den er fra 2015 men gir på alle måter en innsikt for hvorfor USAs imperialistiske tankegang og petrodollaren må knekkes.
  https://www.veteranstoday.com/2015/09/17/neo-opec-russia-and-the-new-world-order-emerging/

 5. Kina trekker seg fra petro dollaren det sekundet det ikke slår får hardt tilbake, også e det byebye til dollaren og da har vi som satset på dollaren med vårt oljefond nødt til å selge hytta. Høyt faglig nivå er det ikke, men det er essensen av versjonen jeg tror kommer. Konsekvensene blir jo eventuelt enorme og veldig omfattende, vanskelig å komme med detaljer. Jeg prøvde å søke litt men ikke mange som vil komme med predictions i en slik sak tenker jeg, for jeg fant ikke noe, inkludert andre versjoner enn den jeg tror på.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere